Pozitia CTR cu privire la retragerea sprijinului ANST pentru Programul

ONG



 Consiliul Tineretului din Romania - CTR, in calitate de unica platforma de nivel national recunoscuta ca membru al Forumului European al Tineretului, reunind principalele organizatii neguvernamentale de tineret de nivel national, afiliate international si Fundatii Judetene pentru Tineret si in calitate de promotor al Programului Delegat de Tineret la Natiunile Unite in Romania, doreste să atraga atentia asupra pozitiei Autoritatii Nationale pentru Sport si Tineret - ANST exprimata prin Anuntul facut public in data de 08.09.2010 pe site-ul www.anst.gov.ro cu privire la Program.

 

 

 

In acest context semnalam urmatoarele aspecte negative:

 

·         Posibilitatea ca ANST sa preia coordonarea procesului de selectie a delegatilor de tineret la ONU. Programul este desfasurat la initiativa Organizatiei Natiunilor Unite in virtutea principiilor democratice care permit reprezentarea directa a tinerilor la nivel international si implicarea acestora in procesul decizional. O institutie guvernamentala nu isi poate asuma rolul de coodonator al unui demers de reprezentare a tinerilor, intrucat in acest mod se va incalca tocmai principiul de baza, stabilit atat în politicile europene cat si in cele internaÅ£ionale pentru tineret anume, implicarea tinerilor în procesul decizional prin structurile de/pentru tineret. Rolul ANST, ca institutie guvernamentala abilitata in domeniul tineretului, este acela de a implementa politicile pentru tineret si implicit principiile acestora, ÅŸi nu de a acÅ£iona în mod nelegitim in numele tinerilor.

 

·         Acuzatia adusa Consiliului Tineretului din Romania cu privire la lipsa deschiderii catre un „dialog direct si corect” la „momentul oportun”, in conditiile in care CTR a solicitat sprijinul Autoritatii Nationale pentru Sport si Tineret inca dinaintea inceperii procesului de selectie a delegatilor de tineret, a inaintat adrese si invitatii catre Autoritate, a solicitat intalniri si a purtat discutii fata in fata cu reprezentantii acesteia in tot acest timp. Pentru sustinerea acestui argument va rugam sa consultati pozitia oficiala a CTR si documentele justificative atasate pe website-ul www.ctr.ro.

 

·         Abordarea incoerentă a ANST ca partener implicat direct in implementarea acestui Program: in urma solicitarilor, invitatiilor si adreselor remise catre ANST aceasta a raspuns prin participarea la diferitele etape din cadrul Programului prin reprezentantii Directiei Generale Relatii Intenationale si Gestionare Fonduri Nerambrusabile, condusa de Domnul Sorin MOLDOVAN si subordonata direct Doamnei Presedinte Doina MELINTE. Cu toate acestea, ANST semnaleaza existenÅ£a unor asa-zise „neregului constatate in organizarea si desfasurarea programului” in anuntul din data de 09.09.2010, deabia la cateva luni de la inceperea si ulterior incheierea procesului de selectie, desi in tot acest interval nu a existat un alt punct de vedere scris al institutiei cu privire la aceste nereguli.

 

·         Prejudiciile de imagine aduse Romaniei la nivel European si international avand in vedere aceasta luare de pozitie de ultim moment, precum si abordarea generala a ANST cu privire la reprezentarea tinerilor. Mentionam ca aceasta decizie face imposibila reprezentarea directa a tinerilor romani la nivel international in cadrul Adunarii Generale a ONU in 2010, in conditiile in care au fost deja asumate angajamente la nivel international in acest sens, iar cei doi tineri selectati in luna iunie 2010 au inceput pregatirile necesare.

 

 

 

Consideram in continuare ca o abordare de acest tip din partea unei institutii publice reprezinta un abuz de putere fata de sectorul neguvernamental si solicitam Autoritatii Nationale pentru Sport și Tineret sa isi fundamenteze pozitia facuta publica prin Anuntul din data de 08.09.2010 cu argumente solide, sustinute de documente justificative.

 

 

anst ctr delegat tineret onu