Proiect luna Martie 2012 – Proiect de informare asupra efectelor diabetului asupra sanatatii orodent

Boala parodontala este considerata a fi cea de-a 6 complicatie a diabetului. Studiile efectuate demonstreaza faptul ca relatia dintre boala parodontala si diabet este una bidirectionala - boala parodontala face ca tinerea sub control a nivelului glicemiei sa fie mai dificila in randul pacientilor care prezinta diabet.

Semnalele de alarma pot include gingii care sangereaza usor, gingii de culoare rosie, retractii ale gingiei, aparitia de puroi intre dinti si gingii, gust neplacut in gura, dinti mobili, in cazul purtarii de proteze dentare este posibil ca acestea sa nu se mai adapteze corespunzator.

Se pare ca pacientii care prezinta un control deficitar al nivelului de glucoza din sange au tendinta de a dezvolta boala parodontala mult mai frecvent si intr-o forma mult mai severa, si pierd mai multi dinti comparativ cu cei care isi controleaza nivelul glicemiei.

“Diabetul afecteaza viata  a milioane de persoane si pe cea a familiilor lor. Tu decizi daca te va afecta si pe tine!”

Pacientii participanti la proiect vor primi pe langa materialele informative legate de diabet si mostre de produse destinate igienizarii orodentare (pliante si mostre de paste de dinti), precum si sfaturi referitoare la posibilitatile de tinere sub control a manifestarilor diabetului la nivelul cavitatii orale.

                                                                                             

Parteneri in cadrul proiectului:

-Centrul de Terapie si Sanatate OroDentara DolceDenta

-revista Glamorous Smile

-Centru de Educatie pentru Sanatate OroDentara CESOD – Dr. Klara Papuc

diabet boala parodontala parodontoza sangerare gingivala glicemie