Primul medicament tintit care a demonstrat o imbunatatire a supravietuirii generale in cancerul de s

Persoanelor diagnosticate cu cancer de stomac metastatic trebuie sa li se determine statusul HER2 al tumorilor, intrucat numai pacientii cu tumori HER2-pozitiv sunt eligibili pentru tratamentul cu noul medicament si chimioterapie. Medicamentul produs de Roche este folosit cu succes de peste un deceniu si pentru tratamentul cancerului de san HER2 pozitiv.

Aprobarea FDA se bazeaza pe rezultatele unui studiu clinic international de faza III, care a aratat ca pacientii care au primit tratament cu medicamentul produs de Roche, in combinatie cu chimioterapie, au trait mai mult decat cei care au primit doar chimioterapie.

Agenţia Europeana a Medicamentului a aprobat folosirea acestui medicament in combinatie cu chimioterapia, pentru pacientii cu cancer de stomac metastatic, care prezinta un nivel ridicat de receptori HER2, inca din luna ianuarie 2010. Medicamentul este inregistrat in aceasta indicatie si in Romania.

Despre cancerul de stomac

Cancerul de stomac este a doua cea mai frecventa cauza dedeces prin cancer, la nivel global si este al patrulea cel mai frecvent cancer diagnosticat, cu peste 1.000.000 de cazuri de cancer de stomac diagnosticate in fiecare an 1). Cancerul de stomac metastatic este asociat cu un prognostic rezervat; durata medie de supravietuire dupa diagnosticare este de aproximativ 10-11 luni, cu terapiile disponibile in prezent 2). Diagnosticarea precoce a acestei boli este o provocare, deoarece majoritatea pacientilor nu prezinta simptome in stadiul incipient.

Roche – tendinta catre medicina personalizata: adaptarea tratamentelor la specificul pacientilor

Oamenii raspund in mod diferit la medicamente. Scopul medicinei personalizate este sa gaseasca tratamente tintite pentru pacientii care pot beneficia cel mai mult in urma lor. Acest lucru inseamna adaptarea tratamentelor la sub-grupuri specifice de pacienti care prezinta caracteristici similare in profilul lor genetic sau in natura moleculara a bolii de care sufera. Aceasta abordare are un potential enorm de a transforma in bine asistenta medicala, de a o face mai sigura si mai eficace, cu avantaje certe pentru pacienti, medici, contribuabili si societate, in general.

 

###

1) American Cancer Society. Global Cancer Facts & Figures 2007.

2) Ohtsu A. J Gastroenterol 2008;43:256-264. 

Toate marcile folosite sau mentionate in acest comunicat de presa sunt protejate de lege


cancer de stomac cancer gastro-esofagian