Peste 40 din populatia Romaniei nu locuieste in prezent in localitatea in care sa nascut



Peste 40% din populatia Romaniei, din mediul urban, cu varsta intre 14 – 65 ani nu locuieste in prezent  in localitatea in care s-a nascut

Conform unui studiu legat de migratia interna, realizat de catre Daedalus Millward Brown in august – septembrie 2011, a reiesit ca in Romania, la nivel urban, exista o rata a migratiei de 40.8%. Cu alte cuvinte, din cele 1505 persoane intervievate, aproape jumatate nu mai locuieste acolo unde s-a nascut. Cea mai mare rata a migratiei este in Bucuresti (48%), in timp ce cea mai mica se inregistreaza in Ardeal (35.6%).  


Majoritatea persoanelor care au migrat dintr-o localitate in alta au preferat sa ramana totusi in aceeasi zona geografica. Insa, asa cum era de asteptat, Bucurestiul este atipic din acest punt de vedere – desi majoritatea locuitorilor care nu s-a nascut aici este din Muntenia (67.9%), capitala tarii reuseste sa atraga intr-o masura mai mare persoane din toate zonele tarii – in special din Moldova, dar si din Ardeal.

In general, motivele principale pentru care majoritatea persoanelor s-a mutat din localitatea de origine il constituie cele personale – faptul ca s-a mutat toata familia, s-au casatorit, etc (pentru 39.6% dintre respondenti),  urmate de cele profesionale – fie ca li s-a oferit un loc de munca , fie ca au cautat in mod direct unul (31.1%). De asemenea, un alt lucru important care a dus la stabilirea intr-o alta localitate decat in cea de origine il constituie realizarea studiilor in localitatea respectiva (22.8%)

Motivatiile migratiei si ierarhia acestora sunt asemanatoare pentru toate zonele geografice ale Romaniei, cu exceptia Bucurestiului – unde locuitorii au venit mai degraba din motive profesionale (55.4%)  decat din cele personale (18.5%).

In ceea ce priveste varsta de stabilire intr-o alta localitate, majoritatea locuitorilor din mediul urban a facut aceasta schimbare  intre 17 si 26 de ani (52.1%), in timp ce aproape 15% dintre respondenti s-au mutat dupa 30 de ani.

Varsta la care s-a facut tranzitia dintr-o localitate in alta are legatura si cu motivele pentru care respondentii  s-au stabilit intr-o anumita localitate – pana la 7 ani au fost motive familiale (in special decizia familiei de a se stabili intr-un anumit loc), pana in 21 de ani studiile reprezinta motivul principal de migratie iar pana in 26 de ani gasirea unui loc de munca reprezinta un motiv important de schimbare a domiciliului. In schimb, dupa varsta de 30 de ani intervine dorinta de schimbare a stilului de viata, ceea ce duce inclusiv la o schimbare a localitatii de domiciuliu.

Despre studiu:  Studiul care sta la baza datelor a fost realizat de catre Daedalus Millward Brown in perioada august – septembrie 2011, folosing metodologia CATI (interviuri telefonice), pe un esantion de 1505 persoane din mediul urban, cu varsta intre  14 – 65 de ani. Intrebarile au fost puse pe CATIBUS, iar numerele de telefon au fost formate aleator.

Despre Daedalus Millward Brown: Daedalus Millward Brown este una dintre cele mai mari companii de cercetare de marketing din România, cu peste 15 ani de experienta pe piata. Companie 100% româneascã, Daedalus îmbinã experienþa pe piaþa localã cu know-how-ul obþinut prin parteneriatul cu Millward Brown – cea mai dezvoltatã reþea de specialiºti în evaluarea de activitãþi de marketing ºi branding la nivel mondial – pentru a aduce valoare clienþilor sãi.

www.daedalusmb.ro

migratie populatie urban cercetare de piata studiu