Obiceiuri greșite pe care le ai când faci curățenie

Probabil curățenia este perceput ca pe ceva ce „moștenim” de la părinții noștri, ca o meserie pe care o furăm. De fapt - deși ar fi frumos să fie așa - curățenia este și ea o activitate care se învață. Și cum altfel învățăm dacă nu din greșeli? 

Ca să te ajutăm să faci curățenie mai bine, mai repede și mai eficient, ți-am pregătit top obiceiuri greșite pe care să NU le adopți atunci când faci curățenie. 

1.Procrastinezi curățenia 

Asta e o greșeală aparent nevinovată, de care mulți dintre noi ne-am putea declara vinovați. De cele mai multe ori, recunoaște că și tu lași curățenia pentru când…se face și mai mizerie. Și faci curățenie poate o dată pe săptămână sau chiar o dată la două săptămâni - și normal că pare totul mult mai copleșitor. 

Ar trebui să înveți să faci curățenie din mers, să ții curățenia „din scurt”. Ai pus un vas în chiuvetă - spală-l atunci, nu aștepta să se adune și altele. S-au uscat hainele? Nu le lăsa aruncate pe un scaun, calcă-le chiar atunci cu un fier de calcat vertical; astfel, vei evita să te supra-aglomerezi la sfârșit de săptămână sau când decizi tu să faci curat. 

2. Nu ai o ordine 

Cu siguranță când te apuci de curățenie, te apuci cu pasul care îți e ție cel mai drag și nu ai neapărat o ordine; din păcate, asta e greșit. De fiecare dată când faci curățenie, trebuie să începi de sus în jos: adică întâi ștergi praful și apoi vii să dai cu un aspirator vertical cu aburi

Dacă ai face invers, practic ai da tot praful pe pardoseala proaspăt curățată. De asemenea, curățenia se începe de fiecare dată cu cel mai îndepărtat punct față de ușa de la intrare - astfel încât să dai efectiv mizeria afară din casă. 

3. Folosești același produs pentru toate suprafețele 

De multe ori, suntem tentați să cumpărăm din supermarketuri produse care sunt dedicate tuturor suprafețelor - și deși ele funcționează, nu sunt la fel de eficiente ca produsele nișate. 

Cum nu ai folosi un gel de corp pe față, evită să folosești produse pentru parchet pe gresie sau pe faianță. Alege corect produsele de curățenie și investește în produse calitative - în caz contrar, s-ar putea chiar să îți deteriorezi suprafețele. 

4. Nu cureți și…aerul

Te-ai gândit vreodată că și aerul trebuie curățat? Cu singuranță aerisești, însă ar trebui să tratezi cu mai multă seriozitate acest subiect. Lasă geamul deschis pe tot parcursul curățeniei generale și asigură-te că aerisești în fiecare dimineață câte 15 minute. 

De asemenea, poți îmbunătăți calitatea aerului și cu ajutorul unui (dez)umidificator sau purificator de aer - nu uita că inclusiv somnul tău este influențat de calitatea aerului.

Tips & tricks pentru o curățenie mai plăcută 

  • implică toată familia în procesul de curățenie; chiar dacă cei mici nu te vor ajuta foarte mult, veți petrece timp împreună și va fi chiar distractiv 

  • fă și altceva în timp ce faci curățenie: ascultă un podcast, lasă un serial să meargă în fundal 

  • setează-ți zilnic o alarmă de 10 minute și propune-ți să vezi cât de multe lucruri poți să strângi / să cureți în acel timp.

Nu uita că un spațiu curat te ajută să ai o minte curată, îți oferă mai multă limpezime și spațiu de gândire. Curățenia nu trebuie să fie o corvoadă, atâta timp cât încerci să o faci calculat, și nu haotic.