Maratonul Prima Evadare stabilete un nou record naional ca numr de participan

BucureÅŸti, 11 mai 2010

Duminică, 9 mai, de Ziua Europei, în pădurile din nordul  BucureÅŸtiului peste 1300 de cicliÅŸti au înfruntat ploaia ÅŸi noroaiele la Prima Evadare, cel mai mare marton MTB din România. DeÅŸi vremea s-a jucat cu emoÅ£iile organizatorilor, cicliÅŸtii prezenÅ£i în număr mare au înseninat atmosfera, ÅŸi-au depasit limitele încercând să termine cursa ÅŸi au doborât recordul pe care îl stabiliseră cu un an în urmă la prima ediÅ£ie: cel mai mare număr de cicliÅŸti care au participat vreodată la o competiÅ£ie de acest gen din România.
CicliÅŸti profesioniÅŸti ÅŸi amatori, din capitală sau din oraÅŸe îndepărtate ale României, au concurat în pădurile din nordul BucureÅŸtiului, pentru a susÅ£ine miÅŸcarea ÅŸi un stil de viaţă sănătos.
Cel mai rapid concurent ÅŸi „primul evadat”, care a parcurs integral traseul de 55 de kilometri între BucureÅŸti ÅŸi complexul Astoria din Snagov a fost Frunzeanu Marian de la Clubul Dinamo, care la sfârÅŸitul traseului a declarat: „A fost un traseu frumos, iar competiÅ£ia aceasta este cea mai bună ocazie de a deschide sezonul maratoanelor de MTB din România.”. Concurenta a fost dură, locul doi fiind ocupat de Tudor Oprea, unul din cei mai buni mountainbikeri din tara ÅŸi  reprezentantul României la Olimpiada din Atena. De asemenea Dinu Vlad a încercat să-ÅŸi apere locul 1 câÅŸtigat anul trecut. Printre concurenÅ£i s-au aflat ÅŸi aproximativ 50 de cetăţeni străini, categoria masculină peste 35 de ani fiind câÅŸtigată de Ulisse Gheduzzi originar din Italia.
Locul I la categoria feminină a fost câÅŸtigat de Fodor Emese din Odorheiul Secuiesc, sportiva câÅŸtigând aproape toate concursurile de mountainbike la aceasta categorie în ultimii 6 ani.
La categoria tandem a câÅŸtigat echipajul Bereci Jeno ÅŸi Butu Arnold Csaba, un echipaj care poate fi considerat un exemplu pentru toÅ£i, unul din membri fiind nevăzător. Butu Arnold Csaba are 34 de ani ÅŸi a rămas fără vedere de la vârsta de 8 ani. El a făcut turul Europei pe o bicicletă specială.
Din cauza ploii care a crescut dificultatea traseului, aproximativ 400 de concurenţi au abandonat la punctele de verificare din Tunari, Căciulaţi şi pădurea Baloteşti. O parte din ei au avut schimbătoarele rupte din cauza noroiului. Aceştia au fost conduşi la finish sau zona de start de către organizatori cu autobuze puse la dispozitie de RATB şi Primăria Municipiului Bucureşti.
La maraton s-au înscris chiar ÅŸi reprezentanÅ£i ai sponsorilor, dovedind odată în plus adeziunea pentru cauza pe care au sprijinit-o. “Colegi din COSMOTE au luat parte la Prima Evadare pentru a oferi un exemplu personal despre ce înseamnă un stil de viaţă sănătos. Prin strategia noastră de responsabilitate socială ne-am propus să promovăm ÅŸi să încurăjam cât mai mult acest mod de viaţă. Succesul acestui eveniment ne bucură deoarece reprezintă o dovadă în plus a faptului că numărul persoanelor care conÅŸtientizează că sportul reprezintă primul pas pentru un stil de viaţă sănătos, într-un mediu înconjurător cât mai curat, este într-o continuă creÅŸtere.” a spus Ruxandra Vodă, Corporate Affairs Manager la COSMOTE, sponsorul principal al evenimentului.
Odată ce timpul regulamentar pentru parcurgerea traseului a fost epuizat, organizatorii au decernat premiile din cadrul tombolei Prima Evadare. Biciclete, ochelari de soare şi echipament specific şi-au gasit proprietari printre cei 900 de ciclişti aflaţi la finish.
Prima Evadare este singurul maraton de mountain-bike din BucureÅŸti ÅŸi cel mai de anvergură concurs de acest gen din Å£ară. Aflat la a doua ediÅ£ie, concursul s-a desfăşurat pe drumuri de Å£ară, prin pădurile din nordul capitalei, pe o distanţă de aproximativ 55 de km, între BucureÅŸti ÅŸi Snagov. Traseul a fost marcat pe întreaga distanÅ£a de concurs, a fost prevăzut cu 10 puncte de control ÅŸi 4 zone de alimentare. Anul trecut concursul a adus la start peste 600 de concurenÅ£i, stabilind un  record naÅ£ional de participare, iar anul acesta numarul participanÅ£ilor a fost mai mult decat dublu, în ciuda condiÅ£iilor meteo nefavorabile.
Evenimentul a fost organizat de Clubul Alpin Român ÅŸi NoMad Adventure Team, ÅŸi a fost susÅ£inut de COSMOTE în calitate de sponsor principal, VÖSLAUER, Dole, Bikexpert ÅŸi Primăria Municipiului BucureÅŸti. Primăriile din Otopeni, Tunari, Moara Vlăsiei, BaloteÅŸti ÅŸi Snagov s-au implicat ÅŸi ele ÅŸi au curăţat de deÅŸeuri zonele adiacente traseului. A fost o muncă extraordinară ÅŸi o dovadă că în România se întâmplă ÅŸi lucruri frumoase. PorÅ£iunea cea mai dificil de ecologizat a revenit primăriei din Moara Vlăsiei, care a ridicat de pe malul lacului CociovaliÅŸtea peste 50 de saci de PET-uri.
MulÅ£umim PoliÅ£iei ÅŸi Jandarmeriei române care s-au mobilizat pentru al doilea an consecutiv, cu scopul de a asigura alături de voluntari siguranÅ£a competitorilor de la Prima Evadare în zonele de traversare a drumurilor.

Pentru detalii suplimentare puteÅ£i accesa www.primaevadare.ro sau puteÅ£i contacta organizatorii: Daniel Sărdan – 0723 383 071.
Pentru fotografii din cadrul competiÅ£iei  puteÅ£i accesa  http://primaevadare.ro/imagini/

Prima evadare marton mtb bucuresti prima evadare 2010