Italienii din Romania i romanii din Italia sau intalnit la Roma

 

 

AsociaÅ£ia Italienilor din România – RO.AS.IT. ÅŸi AsociaÅ£ia ”Spirit Românesc” din Roma au organizat, în perioada 4 - 10 septembrie, pentru prima dată, o întâlnire faţă în faţă, între două colectivităţi, care s-au format în cele două state europene - comunitatea italiană din România ÅŸi comunitatea română din Italia - în cadrul proiectului ”Istoria care ne desparte, istoriile care ne unesc”.

 

Cu acest prilej, în incinta splendidei clădiri a ”Accademia di Romania” din Piazza Jose de San Martin, din vecinătatea Parcului Borghese din Roma, s-au desfăşurat manifestări cultural-artistice, care au urmărit să contribuie la promovarea ideii de continuitate ÅŸi ciclicitate a istoriei, cu referire la fenomenul migraÅ£iei, punând alături două comunităţi cu destine asemănătoare: comunitatea istorică a italienilor din România, reprezentată de RO.AS.IT., ÅŸi comunitatea românilor din Italia, reprezentată de AsociaÅ£ia „Spirit Românesc” de la Roma.

 

Seria manifestărilor a fost deschisă cu o donaÅ£ie reciprocă de carte între RO.AS.IT. ÅŸi Accademia di Romania. S-a continuat cu vernisarea expoziÅ£iilor de pictură ÅŸi de icoane pe sticlă. Au expus artiÅŸti plastici, români de origine italiană, Angela TOMASELLI, Silvia Emanuela ALBU ÅŸi Mihaela Profiriu MATEESCU CULLURI, din partea AsociaÅ£iei Italienilor din România - RO.AS.IT., Maria GROSSU ÅŸi Roxana LUPU, reprezentanÅ£i ai artiÅŸtilor români din emigraÅ£ia recentă, membrii ai AsociaÅ£iei „Spirit Românesc”.

 

A urmat o masă rotundă moderată de deputatul Mircea GROSARU, preÅŸedinte al RO.AS.IT. ÅŸi reprezentant al etnicilor italieni în Parlamentul României.

 

Printre invitaÅ£i s-au numărat domnii Atilla MARKO, Secretar de Stat la Departamentul pentru RelaÅ£ii Interetnice, deputatul Iuseim IBRAM, reprezentantul minorităţii turce în Parlamentul României, directorul Accademiei di Romania din Roma, prof. Mihai BÄ‚RBULESCU, precum ÅŸi PreÅŸedintele UNIMPRESA-Romania, dl. Luca SERENA. AceÅŸtia au subliniat în intervenÅ£iile lor importanÅ£a evenimentului organizat de RO.AS.IT.

 

După vizionarea filmului de scurt metraj ”Etnicii italieni din România: trecut ÅŸi prezent”, au luat cuvântul reprezentanÅ£i ai comunităţii italiene din România. ReprezentanÅ£ii comunităţilor din GalaÅ£i ÅŸi din comuna Greci-judeÅ£ul Tulcea au vorbit despre istoria prezenÅ£ei italienilor în aceste zone.

comunitatea italiana italieni proiect istorie Roma