Granat și Electrocorindon: Eficiența Sablării INOX-ului, fără Contaminare Feroasă

 Image

Oțelul inoxidabil este un material folosit pe scară largă în industrie datorită proprietăților fizice pe care le posedă. Fiind format dintr-un aliaj de oțel și diferite metale speciale, cum ar fi Crom, Nichel sau Mangan, INOX-ul are o rezistență ridicată la coroziune, fiind un material ideal pentru o mulțime de produse și aplicații: infrastructuri complexe de țevi și conducte, fitinguri pentru conducte, țevi și furtunuri, rezervoare și căzi alimentare, dulapuri și încuietori cu chei, șuruburi și piulițe, folosite cu precădere la nivel industrial.

Adaosul de Crom care se găsește în INOX formează, împreună cu Oxigenul din aer, o peliculă de Oxid de crom care protejează oțelul de acțiunea negativă a factorilor climaterici: rugină și coroziune. În cazul în care elementele de INOX nu sunt curățate periodic, fiind acoperite cu diverse depuneri de impurități și mizerie, procesul de oxidare nu mai are loc, iar oțelul începe să ruginească și să corodeze. În lucrarea sa „Now is the time”, George F. Hays, PE, Director General al Organizației Mondiale a Coroziunii (World Corrosion Organization), estimează că, la nivel global, coroziunea are un cost anual de aproximativ 2,2 miliarde de dolari, care reprezintă aproape 3% din Produsul Intern Brut global. Cu toate acestea, mai multe studii de specialitate arată că, aceste costuri pot fi reduse cu până la 30%, daca există un management al coroziunii și acțiuni concrete de întreținere și curățare periodică.

Sablarea are un rol decisiv în curățarea și menținerea proprietăților elementelor de INOX. Se folosesc materiale de sablare speciale, care nu contaminează feros suprafețele, cum ar fi: granat roșu, oxidul de aluminiu alb sau maro (electrocorindon).

Rocă minerală de almandin, granatul roșu este foarte stabil din punct de vedere chimic și nu impregnează suprafețele sablate. Este un material cu duritatea ridicată (8 pe scara Mohs), care nu produce praf semnificativ. Este un material non-toxic (conținut de Silicați <0,1%), ecologic și foarte eficient în sablarea și curățarea elementelor de INOX. Sablarea cu granat asigură o curățare fără contaminare feroasă a suprafețelor de INOX și o pregătire superioară a suprafețelor în vederea tratamentelor anticorozive ulterioare. Granatul poate fi folosit atât în sablarea umedă, cât și în sablarea uscată. Totodată, granatul se folosește la tăierea și imprimarea INOX-ului cu ajutorul mașinilor de tăiat cu jet. Țevile și conductele de oțel inoxidabil din industria de petrol și gaze sunt întreținute eficient și economic prin sablarea cu granat. Totodată, granatul se folosește în industria alimentară pentru sablarea rezervoarelor de aluminiu, căzilor de INOX, dar și în spitale și diverse întreprinderi: stații de epurare a apei, trasee de apă.

Oxidul de aluminiu alb sau maro (electrocorindon alb sau maro) este un material de sablare foarte pur, cu o duritate ridicată (9 pe scara Mohs) care nu impregnează suprafețele sablate. Asigură o sablare rapidă și agresivă, fiind folosit cu precădere în camerele de sablare, datorită posibilității de reutilizare multiplă. Acest abraziv este produs din corindon artificial prin procese de fuziune. Particulele de oxid de aluminiu sunt extrem de dure și ascuțite, având viteze mari de tăiere și curățare. Fiind un material ecologic, este folosit cu succes în sablarea elementelor de INOX în industria navală, petrol și gaze, alimentară, precum și în alte întreprinderi, mai ales pentru infrastructuri de țevi și conducte, bazine alimentare și rezervoare, căzi de INOX.

Costul total al sablării unei suprafețe este obținut prin însumarea costurilor legate de achiziția de material, a costurilor de neutralizare deșeuri, precum și a costurilor privind manopera și echipamentele folosite în proces. Împarte această sumă la viteza de sablare (numărul de metri pătrați sablați într-o oră) și vei obține costul real de sablare. Spre deosebire de alte materiale, costul real de sablare cu granat și electrocorindon este mult mai scăzut față de alte materiale de sablare (nisip de sablare, zgură) datorită unei viteze ridicate de sablare a materialelor și datorită eficienței materialului de sablare care permite un consum semnificativ mai mic de material. Un cost mai mic de material de sablare implică, totodată, și un cost mai scăzut cu neutralizarea deșeurilor, ridicând productivitatea întregului proces de sablare.

https://gritsablare.ro/articole/granat-electrocorindon-eficienta-sablare-inox-fara-contaminare-feroasa.html
granat rosu electrocorindon oxid de aluminiu sablare gritsablare