Externalizarea serviciilor juridice, o solutie de optimizare a costurilor companiei pe timp de criza



Ce presupune acest proces?

Externalizarea presupune predarea activitatii interne a unui departament catre un furnizor de servicii, decizie manageriala luata in urma unor analize amanuntite efectuate in cadrul firmei. Practic, firma are la indemana trei posibilitati: infiintarea unui nou departament, implementarea unui software de specialitate, sau apelarea la un furnizor care ii poate oferi in acelasi timp oameni calificati si un software adecvat.

 

Avantajele externalizarii serviciilor juridice

Deoarece reprezinta o decizie importanta, outsourcing-ul de servicii juridice presupune ca factorii de decizie ai companiei sa aiba in vedere atat avantajele, cat si dezavantajele unei astfel de decizii.

Printre cele mai importante avantaje pe care externalizarea serviciilor juridice catre o casa de avocatura le poate aduce companiei, se numara optimizarea costurilor si accesul la expertiza juridica a casei de avocatura.

Pentru a sustine un singur consilier juridic, o firma trebuie sa majoreze costurile cu cel putin 500 de euro pe luna (daca incadrarea acestuia se face cu salariul minim pe economie si se iau in considerare toate cheltuielile de personal pe care sustinerea acestuia le presupune).

De asemenea, atunci cand apelezi la o casa de avocatura, beneficiezi de experienta echipei de avocati, acumulata in timp prin contractele derulate, beneficiezi de expertiza unor consilieri juridici specializati pe diverse ramuri ale activitatii juridice, de la evidenta legislativa in domeniu si interpretarea acesteia, la redactarea actelor juridice si pana la reprezentarea in instanta.

In plus, prin externalizarea serviciilor juridice, firma isi poate canaliza eforturile catre imbunatatirea performantei in propriul domeniu de activitate, riscurile provenite din necunoasterea legislativa a domeniului in care activeaza fiind considerabil reduse ca urmare a consilierii permanente din partea echipei juridice la care compania a apelat.

„Solutiile cele mai comune pe care noi le oferim firmelor care doresc sa recurga la externalizarea serviciilor juridice sunt pe baza de abonament, pentru companii care au nevoie permanenta de asistenta, consiliere si reprezentare juridica, sau pe baza de interventie punctuala, in functie de necesitatile firmei la un moment dat. In ceea ce priveste dezavantajele pe care externalizarea serviciilor juridice le poate aduce companiei contractante, acestea tin, din experienta noastra, mai mult de o comunicare defectuoasa intre cele doua parti. ”, avocat Marius Coltuc, fondator Casa de avocatura Coltuc.  

Companiile ar trebui sa comunice permanent cu furnizorul catre care a externalizat serviciul, fiind necesar chiar un plan de control din partea companiei asupra serviciului externalizat, mai precizeaza avocatul. Astfel poate fi evitata aparitia unor riscuri usor de evitat.

 

Despre Casa de avocatura Coltuc

Fondata in anul 2005 dupa o indelungata experienta in domeniu, Casa de avocatura Coltuc a reusit sa se integreze pe deplin in piata juridica din Romania, oferind clientilor sai servicii profesionale prompte si eficiente. Departamente: recuperari creante, litigii, consultanta, achizitii publice, registrul comertului, marketing si relatii cu clientii.

coltuc avocat externalizare servicii juridice optimizare costuri