Expoziţia de afişe electorale "Problema germană în oglinda campaniilor electorale ger



Itinerariul în România: 16 decembrie 2010 – 31 martie 2011









SIBIU





16 decembrie 2010 – 24 ianuarie 2011









Locaţie: Centrul de Cultură şi Întâlniri „Friedrich Teutsch“Responsabil cu organizarea: Centrul de Cultură şi Întâlniri „Friedrich Teutsch“  









BUCUREŞTI





28 ianuarie  - 18 februarie 2011









Locaţie: Institutul pentru Cercetări Politice din cadrul Facultăţii de Ştiinţe PoliticeResponsabil cu organizarea: Universitatea Bucureşti, Facultatea de Ştiinţe Politice









TIMIŞOARA





22 februarie  – 15 martie 2011









Locaţie: Universitatea de Vest, Facultatea de ArteResponsabil cu organizarea: Centrul Cultural German Timişoara









SATU-MARE





19 martie – 31 martie 2011









Locaţie: Sediul Forumului Democrat al Germanilor din Satu-MareResponsabil cu organizarea: Asociaţia Sathmarense, Satu-Mare









Despre expoziţie:

Această expoziţie prezintă în retrospectivă, prin 50 de afişe electorale sugestive, patru decenii din istoria Germaniei divizate. Conflictele pe tema unui sistem politic social şi economic „bun”, sau pe tema drumului „bun” către unitatea germană nu au determinat doar raporturile germano-germane, ci au iscat adesea în Republica Federală controverse puternice, care îşi găsesc în mare parte expresia în afişele electorale.

Afişele electorale pot comunica aspecte ale vieţii politice într-o formă succintă, penetrantă şi frapantă. Conţinând atât imagini cât şi text, ele pot fi folosite, prin felul deosebit în care sunt compuse – la fel ca şi caricaturile – pentru a exprima opinii politice, pentru publicitate şi propagandă.

De ce în România?

Instituţiile germane din România au promovat limba şi cultura germană de-alungul timpului în diferite forme. Pentru a aduce în opinia publică românească o imagine a Germaniei cât mai reală şi unitară, este nevoie şi ca istoria recentă a acesteia să fie etalată atractiv şi interesant. Odată cu globalizarea apare şi nevoia ca iubitorii de istorie să aibă acces public la date şi aspecte politice din istoria recentă a Germaniei. De asemenea, există în România şi necesitatea de a dezvolta tinerilor o gândire democratică prin activităţi extraculiculare de acest gen. Astfel de concepte democratice conduc la dezvoltarea individului ca atare, dar totdată şi la progresul întregii societăţi (fie ea românească sau germană). Această expoziţie itinerantă va fi deschisă publicului la Sibiu, Bucureşti, Timişoara şi Satu-Mare. În fiecare dintre aceste patru locaţii vor fi organizate seminarii de instruire pentru elevi şi studeţi – ca şi activităţi extracuriculare.

Pe de altă parte, publicul asistă la o incursiune în timp şi trăieşte vizual 40 de ani din istoria recentă a Germaniei. Se naşte astfel posibilitatea publicului de a se confrunta critic cu mesajele propagandiste ale afişelor şi cu dezvoltarea în timp a publicităţii. Totodată se oferă publicului şi o nouă sursă de studiu al istoriei.

Efectele expoziţiei la Sibiu:

Prezentată pentru prima dată în România, expoziţia de afişe electorale „Problema germană în oglinda campaniilor electorale germane dintre 1949 şi 1990” a fost gustată din plin de comunitatea sibiană. Acest succes este datorat binenţeles participării active a publicului şi a colaborării fructuoase cu toţi partenerii implicaţi.

Peste 200 de vizitatori au participat în sala de expoziţie a Casei Teutsch la o incursiune în timp şi au trăit vizual 40 de ani de istorie recentă a Germaniei. Publicul a avut posibilitatea de a se confrunta critic cu mesajele propagandiste ale afişelor şi cu dezvoltarea în timp a publicităţii. Totodată, expoziţia s-a dovedit a fi şi o nouă sursă de studiu al istoriei.

Adiacent au fost organizate pentru elevi şi studenţi 9 seminarii de instruire, fiecare conţinând 10 teme de lucru. Winfried Ziegler, deja cunoscutul istoric şi consilier local al Sibiului a folosit în activitatea educaţională diferite metode interactive de învăţare după motto-ul „să învăţăm jucându-ne“.

Elevii/studenţii au dobândit rapid cunoştinţe despre anumite noţiuni şi evenimente istorice, date şi sloganuri electorale, aflate în concordanţă cu istoria germano-germană, dar şi cu principiile democratice teoretice ale oricărui stat.

Dorim să mulţumim tuturor liceelor şi facultăţilor care au susţinut acest eveniment!

Expoziţia la Bucureşti: 

Expoziţia poate fi vizitată la Bucureşti deja din 28 ianuarie 2011. Locaţia exactă este Institutul pentru Cercetări Politice aflat în strada Spiru Haret, nr. 8 (durata expoziţiei: 28 ianuarie – 18 februarie 2011, între orele: 09:00 – 17:00). În continuare vor fi organizate şi în Bucureşti seminarii de instruire pentru elevi şi studenţi (în limba română şi germană, în funcţie de cerere). Pentru înscrierea la acest seminar, liceele şi facultăţile se vor adresa d-nei Claudia Gherghel (Academia Evanghelică Transilvania, 0040 269 21 99 14),  de lună până vineri între 9:00 şi 16:00, urmând a se stabili de comun acord data desfăşurării. Participarea este gratuită!

Urmează: 

TIMIŞOARA: 22 februarie – 15 martie 2011

Vernisaj: 22 februarie 2011, ora 18:00

Locaţie: Facultatea de Arte a Universităţii de Vest Timişoara – str. Oituz, nr. 4, Timişoara

Responsabil cu organizarea: Centrul Cultural German Timişoara

SATU-MARE: 19 martie – 31 martie 2011

Locaţie: Sediul Forumului Democrat al Germanilor din Satu-Mare

Responsabil cu organizarea: Asociaţia Sathmarense, Satu-Mare 

Dorim să mulţumim încă o dată tuturor colegilor, partenerilor, participanţilor şi presei pentru susţinere!

                                                                                                              ECHIPA AET

 

 

academia evanghelica expotie afise electorale afise electorale reunificarea germana konrad adenauer