Esti fumator? Iata cum te poate ajuta un cabinet stomatologic sa scapi de petele de pe dinti!

Fiecare pachet de tigari avertizeaza asupra riscurilor la care se expun fumatorii, insa nu foarte multe persoane se gandesc la efectele nedorite pe care fumatul le produce asupra sanatatii orale. Astfel, specialistii din orice cabinet stomatologic vor fi de acord ca nicotina reduce fluxul de sange, conducand la afectiuni ale gingiilor. 

In prima faza, gingiile se vor inrosi, iar disconfortul poate fi unul mic, ajungand pana la umflaturi si sangerari usoare pe care le poti atribui altor factori. Acesta este, de fapt, inceputul gingivitei, iar daca nu tratezi aceasta afectiune la timp, vei ajunge la cabinetul stomatologic cu probleme mult mai grave. Astfel, trebuie sa eviti parodontoza, afectiune care se manifesta la nivelul osului alveolar si al tesuturilor care inconjoara si sustin dintii. Fara aceasta sustinere, dintii devin slabiti, incep sa se miste si in cele din urma ajung sa cada. Fiindca foarte multe persoane ignora aceste simptome si ajung foarte tarziu la cabinetul stomatologic pentru tratament, boala paradontala este principala cauza a pierderii dintilor la adulti. 

Astfel, medicul stomatolog iti va spune ca riscul afectiunilor gingivale va creste de 3 ori in cazul in care fumezi. In plus, dintii tai se vor degrada intr-un ritm mai rapid decat cei ai nefumatorilor. 

Sanatatea dintilor atunci cand fumezi 
In cazul in care tii la sanatatea orala, fumatul te poate trimite la un cabinet stomatologic mai des decat crezi, dat fiind faptul ca riscurile si consecintele fumatului sunt numeroase. Efectele vizibile imediate ale fumatului sunt colorarea danturii si a limbii, decolorarea gingiilor (numita melanoza fumatorului), modificari ale aspectului cerului gurii, respiratia urat mirositoare si pierderea gustului si mirosului, insa lista nu se opreste aici. Mai jos vei gasi pe cele mai importante efecte nedorite: 
  • Decolorarea dintilor
  • Respiratie neplacuta
  • Pierderea dintilor
  • Infectie gingivala
  • Pierderea gustului si mirosului
  • Reducerea fluxului sangvin in cavitatea bucala
  • Predispozitia pentru acumularea de placa si tartru pe dinti
  • Vindecare intarziata dupa extractii dentare si alte interventii chirurgicale orale (precum implantul dentar)
  • Risc crescut de cancer oral

Albirea dintilor 
Zambetul este ca o carte de vizita, astfel incat aspectul dintilor este o prioritate pentru majoritatea persoanelor. Printre cele mai cunoscute consecinte este transformarea danturii intr-una galbena sau maro. Bineinteles, cu cat numarul tigarilor fumate este mai mare, cu atat mai repede se vor colora dintii. 

Daca intrebi un medic stomatolog cum pot tigarile sa pateze dantura, vei afla ca dintii nostri au pori asemanatori cu pielea. Astfel, gudronul si nicotina vor ajunge cu usurinta in acesti pori, provocand o colorare galbena sau maro. Cu toate ca nicotina este o substanta incolora, aceasta devine galbena la contactul cu oxigenul. Aceasta inseamna ca nu poti evita cabinetul stomatologic nici in cazul in care folosesti tigara electronica, dat fiind faptul ca aburul inhalat contine nicotina. Evident, in functie de modul in care inhalezi, unii dinti se pot colora mai rapid decat altii. 

Dat fiind faptul ca aceasta colorare a danturii a survenit in urma multor ani de fumat, petele produse de tutun sunt adesea greu de indepartat chiar si cu solutii concentrate de albire din comert. Astfel, multe dintre aceste pete sunt adanc fixate in smaltul dintilor, adesea patrunzand pana la stratul exterior al dentinei. Din fericire, aceste pete nu sunt permanente si pot fi indepartate prin tehnici de albire a dintilor in cadrul unui cabinet stomatologic. 

Indepartarea petelor de tutun 
Pasta de dinti cu efect de albire sau benzile de albire din comert nu vor fi foarte eficiente in cazul in care esti fumator, astfel incat albirea dintilor trebuie facuta in cadrul unui cabinet stomatologic. Pentru a elimina orice urma de tartru si placa bacteriana din jurul gingiilor, este necesar ca inainte de albire sa apelezi la o procedura de curatare completa a danturii. Astfel, orice cabinet stomatologic modern iti va pune la dispozitie proceduri precum detartraj, periaj profesional sau air-flow. 

Albirea profesionala ofera rezultate vizibile imediat, iar procedura este non-invaziva si implica aplicarea unei substante cu o concentratie mare de peroxid de hidrogen. Daca intr-adevar vrei ca dintii tai sa arate impecabil dupa procedura de albire, programeaza o vizita la un cabinet stomatologic din cadrul clinicii Dental Excellence si bucura-te de cei mai buni specialisti in domeniu si de aparatura si tehnici medicale ultramoderne la preturi acesibile! 

cabinet stomatologic