Efectele lipsei dinților și tratamentul cu implant dentar

Pierderea dinților nu afectează doar aspectul general al feței, ci poate dăuna masticației și vorbirii și poate provoca dureri severe. Înlocuirea la timp a dinților pierduți folosind tehnici moderne care redau funcționalitatea cavității bucale, dar și aspectul natural al danturii. Pacienții care optează pentru implant dentar, nu mai sunt puși în situația de a sacrifica dinții naturali și se pot bucura imediat de o dantură frumoasă și sănătoasă.

Care sunt efectele pierderii dinților?

Lipsa dinților afectează atât masticația, cât și estetica facială. De cele mai multe ori, osul maxilar se resoarbe, iar inserarea stabilă a unui implant poate fi riscantă sau chiar imposibilă fără refacerea dimensiunii osului, prin adiție de os. 

Pierderea unui dinte și amânarea înlocuirii lui, modifică poziția corectă a dinților rămași și generează migrarea dinților vecini. Acest fapt cauzează pacientului disconfort la nivelul cavității bucale și masticație deficitară.

În cazul pacienților care au pierdut grupe mai mari de dinți sau chiar în întregime, aspectul general al feței este vizibil modificat, iar efectul poate să fie unul de îmbătrânire prematură din cauza ridurilor din jurul gurii și a buzelor care par mai subțiri. 

Din cauza lipsei dinților se pot dezvolta bacteriile și tartrul, care pot să ducă la anumite infecții ale dinților sau gingiilor. De asemenea, se pot dezvolta cariile și poate să apară boala parodontală. 

Cum ne ajută tratamentul cu implant dentar?

Tratamentul cu implant dentar îmbunătățește funcționalitatea danturii și îi redă aspectul natural. Un implant dentar care este corect asimilat în țesutul osos, funcționează identic cu dinții naturali. Procedura de plasare a implantului dentar nu are efecte asupra dinților vecini. Un alt beneficiu oferit de implantul dentar este reducerea pierderii osoase și poate stimula creșterea osului. 

Cum se realizează un implant dentar?

Implantul dentar este o procedură de înlocuire a rădăcinii dintelui natural și oferă stabilitate pentru o coroană artificială sau pentru o proteză dentară. Este realizat din materiale biocompatibile, care se asimilează eficient în țesutul osos.  Procedura presupune parcurgerea mai multor etape. Mai întâi are loc o evaluare detaliată a istoricului medical pentru a stabili dacă pacientul este eligibil pentru inserare. implantului. 

Urmează pregătirea osului pentru implantare prin obținerea unui volum suficient al osului. Aceasta se realizează folosind adiție de os sau sinus lifting. Se va crea, apoi, un canal în os, cu ajutorul unei freze speciale, în care se va plasa implantul și va fi acoperit de gingie. 

Integrarea implantului în țesutul osos poate dura până la 6 luni, apoi pacientul este pregătit pentru fixarea bontului protetic, o piesă metalică peste care se așează coroana ceramică sau o proteza dentara. După maxim două săptămâni de refacere  se poate trece la alegerea dintelui artificial.

Ce durată de viață are un implant dentar?

Durata de viață a unui implant dentar este influențată de calitatea lui, de nivelul de os disponibil pentru inserare, de starea de sănătate a pacientului și de igiena orală. În medie, rata de succes a unui implant dentar este peste 90%, însă poate varia foarte mult, iar funcționalitatea lui în timp se poate încadra între 15-40 de ani sau poate dura chiar toată viața.