Cursanţii de azi, calificaţii de mâine din industrie şi servicii



Solid Consult Time SRL derulează, în perioada iunie 2011 – decembrie 2012, în parteneriat cu Universitatea Politehnica din BucureÅŸti, proiectul „CursanÅ£ii de azi, calificaÅ£ii de mâine din industrie ÅŸi servicii”, proiect cofinanÅ£at din Fondul Social European, prin Programul OperaÅ£ional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013, Axa Prioritară 2 – „Corelarea învăţării pe tot parcursul vieÅ£ii cu piaÅ£a muncii”, Domeniul Major de IntervenÅ£ie 2.3 – „Acces ÅŸi participare la formare profesională continuă”.

Proiectul „CursanÅ£ii de azi, calificaÅ£ii de mâine din industrie ÅŸi servicii” vizează îmbunătăţirea adaptabilităţii, competitivităţii forÅ£ei de muncă prin creÅŸterea gradului de participare a persoanelor angajate pe piaÅ£a muncii la programele de formare profesională continuă, destinate (re)calificării a 112 angajaÅ£i.

Proiectul intervine, astfel, în sensul corectării dezechilibrelor existente pe piaÅ£a muncii, datorate deficitului de competenÅ£e ÅŸi/ sau personal calificat în sectoarele de activitate cu valoare adăugată; nevoii de creÅŸtere a nivelului de calificare ÅŸi de adecvare a calificărilor la cerinÅ£ele pieÅ£ei muncii, proiectul îi răspunde prin adaptarea ofertei privind formarea profesională continuă la cerinÅ£ele solicitate la locul de muncă (vizând înlăturarea riscului de excludere de pe piaÅ£a muncii datorată lipsei/ deficitului de competenÅ£e).

În vederea realizării obiectivului propus, sunt asumate dezvoltarea serviciilor integrate de informare/ orientare/ consiliere/ formare profesională ÅŸi asigurarea calităţii ÅŸi accesului la aceste servicii. Urmează, astfel, a fi desfăşurate activităţi de conÅŸtientizare a beneficiilor FPC asupra ocupabilităţii: pentru angajaÅ£i – stabilitatea ocupării, ÅŸanse de progres în carieră; pentru agenÅ£ii economici – productivitate, calitate, competitivitate.

Campania de informare asupra oportunităţilor de dezvoltare a resurselor umane oferite prin intermediul proiectului, de conÅŸtientizare a nevoii de formare profesională a angajaÅ£ilor în scopul obÅ£inerii unei calificări complete ÅŸi actuale se adresează, deopotrivă, agenÅ£ilor economici ÅŸi angajaÅ£ilor acestora, formarea continuă fiind promovată ca pârghia necesară asigurării flexibilităţii forÅ£ei de muncă, prin urmare ca factor de susÅ£inere a firmei/ individului, în vederea menÅ£inerii/ competitivităţii.

AÅŸadar, activitatea de informare va viza agenÅ£ii economici din industrie ÅŸi servicii ai căror angajaÅ£i sunt potenÅ£iali beneficiari ai cursurilor de (re)calificare oferite în cadrul proiectului ÅŸi 300 persoane active pe piaÅ£a muncii, în domeniile anterior menÅ£ionate: la nivelul agenÅ£ilor economici vor fi promovate utilitatea ÅŸi relevanÅ£a oportunităţilor de dezvoltare a resurselor umane proprii, oferite prin intermediul proiectului (actualizare adaptare, a competenÅ£elor angajaÅ£ilor, respectiv corelarea nevoii de pregătire a personalului cu exigenÅ£ele pieÅ£ei muncii); angajaÅ£ii vor fi informaÅ£i cu privire la specificul ÅŸi nivelul de calificare reclamate de angajatori.

Atragerea în proiect a grupului Å£intă se va realiza prin încheierea de acorduri parteneriale cu agenÅ£ii economici, 112 dintre angajaÅ£ii acestora, urmând a participa la activităţile de orientare/ consiliere/ formare profesională.

Rezultatele proiectului vor fi maximizate prin diseminarea către alÅ£i furnizori de formare, prin crearea unei reÅ£ele de minim 10 parteneriate pentru FPC. Serviciile de orientare/ consiliere profesională vor fi dezvoltate în scopul corelării aptitudinilor/ competenÅ£elor individuale ÅŸi a potenÅ£ialului de muncă – de o parte ÅŸi nevoile pieÅ£ei muncii – de altă parte (echilibru ÅŸi diagnoza muncii).

În vederea creÅŸterii nivelului de calificare a forÅ£ei de muncă, vor fi autorizate CNFPA 6 programe de FPC, în corelaÅ£ie cu cerinÅ£ele pieÅ£ei muncii, a căror implementare vizează diminuarea fenomenului de inadecvare a instruirii angajaÅ£ilor la specificul unor calificări pentru care se înregistrează o cerere ridicată. La finalul cursurilor de formare participanÅ£ii vor primi o subvenÅ£ie aferentă nivelului de calificare absolvit ÅŸi certificatul de calificare.

 

cursuri de calificare