Cum analizezi corect o criptomonedă: 3 indicatori

Mulți oameni sunt interesați să investească în criptomonede, mai ales acum că Bitcoin a devenit atât de populară. Cu toate acestea, există multe tipuri diferite de criptomonede (altcoins) disponibile, inclusiv Ethereum, Dogecoin și multe altele.

Dacă te gândești să cumperi Bitcoin sau alte monede digitale, te poți informa cu privire la ce mai spun experții, la previziunile criptomonedelor, și mai poți utiliza și instrumentele de analiză fundamentală pentru a te ghida în luarea deciziei de a păstra activul digital în portofoliul tău pe termen scurt sau lung.

Pentru că există multe criptomonede disponibile în prezent, nu este foarte clar dacă toate vor avea succes, motiv pentru care este important să poți evalua corect o criptomonedă pentru a vedea dacă merită să investești.

Majoritatea criptomonedelor sunt proiecte și nu companii ca în cazul pieței bursiere. Acest lucru înseamnă că este necesară o analiză fundamentală adecvată, ținând cont de toate informațiile disponibile despre proiect, pentru a determina dacă acea criptomonedă are valoare.

Evaluările dintr-o analiză fundamentală nu sunt întotdeauna exacte, deoarece se bazează pe presupunerile subiective ale autorilor. Cu toate acestea, este totuși cea mai eficientă analiză, iar evaluările sale sunt adesea singurele linii directoare atunci când nu pot fi aplicate alte analize. Există trei tipuri principale de măsurători care te pot ajuta să efectuezi o analiză fundamentală a unei criptomonede.

Măsurătorile proiectului

Pentru a determina performanța unui proiect de criptomonede, trebuie să se evalueze indicatorii proiectului. Această abordare calitativă se concentrează pe diverși factori, cum ar fi scopul criptomonedei și modul în care funcționează proiectul.

Analiza contextului

Echipa din spatele proiectului, istoricul acesteia, precum și primii parteneri și consilieri ai proiectului pot fi luați în considerare pentru a evalua credibilitatea.

Cartea albă

Poți citi cartea albă a unui proiect înainte de a investi. Acest document oferă o prezentare generală a tehnologiei utilizate, a caracteristicilor și a actualizărilor planificate ale criptomonedei, a schemei de aprovizionare și distribuție și multe altele. Opiniile și recenziile unor terțe părți te pot ajuta, de asemenea, să verifici informațiile din whitepaper.

Tokenomics și utilitate

Tokenomics este un termen care combină cuvintele „token" și „economie" și se referă la modelul economic al unei criptomonede. Tokenomics include factori precum oferta totală de jetoane, modul în care sunt distribuite jetoanele și la ce sunt folosite jetoanele. Toți acești factori pot afecta prețul unui token. Un token cu o cerere mare și o ofertă limitată va avea, de obicei, un preț mai mare decât un token cu o cerere mică și o ofertă mare. De asemenea, un jeton care este utilizat într-un scop specific și care are cazuri de utilizare în lumea reală va avea, de obicei, un preț mai mare decât un jeton care nu este utilizat pentru nimic specific sau care nu are niciun caz de utilizare în lumea reală.

Foaia de parcurs a proiectului

Foaia de parcurs poate fi utilizată pentru a urmări progresul proiectului și pentru a identifica orice riscuri sau probleme potențiale.

Măsurători financiare

În timp ce indicatorii de proiect implică o abordare calitativă, evaluarea indicatorilor financiari este mai degrabă o abordare cantitativă.

Capitalizarea de piață

Capitalizarea de piață a unui token se calculează prin înmulțirea prețului curent al tokenului cu oferta sa circulantă. Deși această valoare poate fi înșelătoare, ea poate oferi totuși o indicație a potențialului de creștere

Lichiditate și volum de tranzacționare

Lichiditatea se referă la cât de ușor poate fi cumpărat sau vândut un activ, în timp ce volumul de tranzacționare ajută la determinarea lichidității unei piețe. O piață cu o lichiditate ridicată va avea spread-uri strânse între cerere și ofertă, ceea ce înseamnă că activul poate fi vândut cu ușurință la prețul de tranzacționare.

Numărul de monede aflate în circulație

Oferta circulantă a unei criptomonede reprezintă numărul de monede sau de jetoane care sunt în prezent în circulație și care pot fi tranzacționate. Rezerva circulantă va fi diferită de rezerva totală de jetoane, deoarece unele pot fi deținute de companie, blocate sau pur și simplu nu sunt încă în circulație. Rezerva circulantă se modifică constant în timp, pe măsură ce mai multe jetoane sunt eliberate, arse sau scoase din circulație.

Metrici Blockchain (metrici On-chain)

Hash rate

Rata de hash este o măsură a puterii de calcul utilizate pentru un mecanism de consens de tip proof-of-work. Investitorii o consideră o măsură a sănătății criptomonedei, deoarece o rată hash mai mare înseamnă că minerii sunt mai stimulați să extragă, iar rețeaua este mai sigură.

Adresele active

Este numărul de adrese unice utilizate în tranzacțiile de pe blockchain într-o anumită perioadă.

Valoarea de tranzacție și comisioanele

Valoarea tranzacțiilor unei monede și comisioanele asociate acestora pot oferi informații despre utilizarea și cererea monedei respective. O valoare ridicată a tranzacțiilor indică faptul că moneda este în circulație constantă, în timp ce taxele ridicate reflectă cererea de pe blockchain. Dacă doriți să efectuați o tranzacție mai rapidă, va trebui să plătiți comisioane de tranzacție ridicate.