Copiii cu autism din familiile cu dificultăți financiare au o nouă șansă prin intermediul terapiilor gratuite

ONG

Un nou centru de zi pentru copiii cu TSA – tulburări din spectrul autismului, cu vârste cuprinse între 1-5 ani, unde serviciile psihologice vor fi furnizate GRATUIT, este programat pentru finalizare la sfârșitul acestui an. Proiectul, care le oferă o șansă acestor copii, aparține Asociației Coaching Life Coach 4 TRANSformation. Aceasta oferă terapii GRATUITE pentru copiii familiilor dezavantajate financiar și este susținut de instituții ale statului și mai mulți parteneri privați.

În România, la fiecare 7 ore şi jumătate, se naşte un copil cu autism, o boală care le răpește părinților bucuria de a fi părinți, iar copiilor le răpește viitorul, pentru că sunt tratați ca fiind persoane cu handicap, sunt excluși social și dependenți de cei care îi îngrijesc. Cercetările susțin că cca 47% dintre copii pot scăpa de diagnosticul de autism, devenind la fel ca ceilalți copii de vârsta lor, dacă terapia este începută înainte vârsta de 4 ani și se fac 30-40 ore de terapie săptămânal, timp de minim 12 luni.

Terapia ABA (Applied Behavioral Analysis) recunoscută pe plan mondial ca tratament sigur pentru copiii autiști, este o terapie foarte scumpă ( 1.500-2.500 EURO / lună) și este practic inaccesibilă părinților fără posibilități financiare.

Asociația Coaching Life Coach 4 TRANSformation ajută de mai bine de 8 ani copiii cu autism cu vârste între 1-5 ani, ai căror parinți au venituri de până la 3.000 lei/lună, oferindu-le servicii gratuite și personalizate. Fiecare copil cu autism este unic, poate avea o combinaţie specifică de comportamente. Orice zi de terapie pierdută este o zi pierdută din viața copilului cu autism, iar șansa de recuperare este din ce în ce mai mică. Dacă intervenţia nu este timpurie şi susţinută, persoanele afectate de autism nu vor putea să se autosprijine, să urmeze o şcoală, să muncească, să aibă o familie, să se integreze în societate.

Prin diverse proiecte ale asociației precum “Caravana evaluatorilor neuropsihologici” sau centrul de zi ”Lumea Spiridusilor” funcțional din 2013, au beneficiat de ajutor peste 90 de copii și peste 500 de părinți. Au fost realizate peste 450 de planuri de intervențe personalizată și evaluări neuropsihologice gratuite, iar mesajul acestor copii a ajuns la peste 2000 de medici și peste 5000 de părinți, care au fost informați în campaniile de conștientizare a autismului. Proiectul de parenting "Șanse la demnitate la o viață INCLUZIVĂ" – Ediția I- 2019, în parteneriat cu Direcția de Asistență Educațională Ilfov, a fost un real succes. Au participat 330 de părinți și 72 de educatori/cadre didactice. Din feedback-urile oferite de către părinți, rezultă că cei mai mulți părinți nu știu ce este autismul, nu cunosc de ce este important să mergi atât de devreme la medic/terapeut pentru o diagnosticare precoce și poate cel mai important aspect, nu cunosc că înscrierea copilului în terapie se poate face până la o anumită vârstă, având în vedere etapele de dezvoltare ale creierului. Alături de proiectul ”Caravana evaluatorilor neuropsihologici”, și acest proiect va fi recurent.

 

Asociația, acreditată ca furnizor de servicii sociale, de către Ministerul Muncii și Justiției Sociale a pornit un plan ambițios, înființarea unui centru de zi pentru copii cu autism numit ”BLUE LIFE”. Proiectul presupune achiziționarea unei construcții cu cel puțin 6 camere, cu o curte interioară minim 500 mp și bazin pentru recuperările kinetoterapeutice ale copiilor cu dizabilități locomotorii și bugetul necesar terapiilor copiilor.

”O locație privată, în proprietate este absolut necesară, astfel încât să putem investi în amenajarea lui potrivit necesităților copiilor, fără a avea restricții de la proprietar și să “scăpăm” de corvoada chiriei care se renegociază mereu. Este inutil și foarte greu și costisitor să te tot muți în altă și altă locație, să pierzi ceea ce ai construit deja, și să înregistrezi timpi morți cu aceste activități în loc să furnizăm servicii fără oprire copiilor care au atâta nevoie de ele. Lipsa unei locații permanente care să asigure stabilitatea și continuitatea activităților centrului este un mare neajuns. Proprietarul clădirii, în contextul actual, general de restructurare a activităților, caută soluții de rentabilizare maximă a locației, mărind chiria.” susține dna. Roxana Popa reprezentantul Asociației Coaching Life Coach 4 TRANSformation.

Centrul destinat copiilor cu TSA – tulburări din spectrul autismului, cu vârste cuprinse între 1-5 ani, Blue Life, va oferi servicii gratuite. Acestea vor fi susținute de o echipă de profesioniști formată din terapeuți ABA, psihologi clinicieni, psihoterapeuți, medici psihiatri, evaluatori neuropsihologici, logoped, kinetoterapeut, art- terapeut, artist plastic. Activitatea se va derula împreună cu instituțiile statului D.G.A.S.P.C. Ilfov, C.J.R.A.E. Ilfov, D.A.E. Ilfov, D.G.A.S.P.C.-urile din București.

Proiectul a devenit fezabil prin implicarea partenerilor asociației: Nuclearelectrica, Transelectrica, SIF Transilvania, Dnata Catering, KZ Creative, Banca Transilvania, Fundația Arbitrii Eleganței, Rompetrol, Depogaz, Hesper, D.S.E. Consulting. Orice ajutor sau donație reprezintă un sprijin oferit acestor copii, o șansă către o viață normală printre semeni care nu trebuie să-i abandoneze.

Detalii,

Roxana Popa

ASOCIAȚIA COACHING LIFE COACH 4 TRANSFORMATION

www.clc4t.orgoffice@clc4t.org

Tel 0733934549

autism terapii gratuite familii cu venituri mici