Cooper Pear explica noul Regulament BNR

Cooper Pear explica proiectul noului Regulament BNR si cum va afecta acesta condițiile de acordare a creditelor bancare pentru persoane fizice.

Conform noului regulament propus de  BNR privind creditarea persoanelor fizice, se încurajeaza creditarea în moneda naționala, atât pentru creditele de consum cât si pentru creditele destinate achizițiilor de locuințe. Totodata, noul regulament prevede limitarea creditarii în alte valute si restricționarea accesului la creditele de consum, indiferent daca acestea sunt garantate sau nu.

“Practic, modificarile majore aduse regulamentului, sunt date de modul de determinare a venitului eligibil si de modificarea unor conditii de acordare a creditelor. BNR propune bancilor, ca in calculul venitului eligibil, sa  tina cont de aplicarea unor procente de ponderare, in functie de valuta in care clientul doreste sa se imprumute astfel, pentru EURO bancile vor trebui sa ajusteze veniturile cu 35.5%, pentru CHF cu 52.6%, pentru USD cu 40.9%, iar pentru celelalte valute se va utiliza valoarea aferenta CHF-ului. Regulamentul mai prevede aplicarea unui procent de ponderare a veniturilor in procent de 0.6%, pentru a acoperi riscul fluctuatiilor de dobanda si 6% pentru fluctuatiile de dobanda, indiferent de moneda creditului. Din punct de vedere al veniturilor, aceste modificari vor diminua  semnificativ sumele  in valuta, pe care un client le poate imprumuta in prezent, mai putin afectati fiind cei care opteaza pentru creditarea in RON”, explica Vlad Elias, Managing  Partner  Cooper Pear.

“Creditele de consum vor fi si ele afectate, prin limitarea perioadei de acordare la 5 ani si obligatia solicitantilor  de  astfel de credite de a  dispune de garantii reale  sau  personale,  care sa acopere in proportie de 133% valoarea creditului, ceea ce implica prezentarea unui codebitor sau a unei garantii imobiliare.  Nici creditele pentru achizitia de locuinte nu au fost uitate de noul regulament, care prevede pentru acest tip de credit un avans minim de 30%, in cazul in care clientii opteaza pentru EUR si minim 40% pentru  celelalte  monede exceptand  moneda  nationala, unde  avansul este de minim 15%”, a adaugat Vlad Elias.

Regulamentul va fi supus dezbaterii publice pana la data de  20 Septembrie, data  de la care bancile vor avea la dispozitie 90 de zile pentru a-si alinia produsele cu cerintele BNR.

 

Despre Cooper Pear

Cooper Pear este un site care se adreseaza celor care doresc sa contracteze un credit sau sa refinanteze un credit existent. Site-ul si echipa din spatele sau ofera un suport real in procesul de consiliere financiara a clientului si in indrumarea catre banca si oferta cea mai avantajoasa pentru client si pentru necesitatile acestuia.

 

Contact de presa
Vlad Elias
Managing Partner Cooper Pear
Tel: 0371 376 486
E-mail: vlad.elias@cooperpear.ro
Web: www.cooperpear.ro

norma BNR Regulament BNR Credite Refinantare