Cercul Fetelor Destepte si Laura Cosoi lupta pentru contraceptie!



In Saptamana Contraceptiei, Cercul Fetelor Destepte a promovat o lume unde fiecare sarcina este una dorita si a luptat pentru a creste constientizarea nevoii contraceptiei.

In urma statisticilor, s-a observat ca femeile din Romania aleg metodele traditionale de contraceptie, in locul celor moderne, fapt ce plaseaza Romania pe primele locuri in topul tarilor cu cele mai mari rate de avort.

„In Romania, avortul a devenit o practica atat de des intalnita, incat putem spune ca este folosit ca metoda contraceptiva. Am si eu cunostinte care, din pacate, au recurs la astfel de metode, si acum regrata enorm. Este inutil sa vorbim despre cate probleme poate cauza acest lucru. Sunt convinsa ca informarea cu privire la principalele metode contarceptive, precum si adoptarea celor mai noi solutii, pot preveni un moment atat de neplacut cum este un avort”, spune Laura Cosoi despre acest eveniment.

Statisticile confirma ca, in Romania, rata avorturilor raportata la 100 de nasteri a scazut de la 315 in 1990 pana la putin sub 100 dupa 2005, iar in ultimii ani stagneaza la 68-70. Cele mai multe avorturi se inregistreaza in randul tinerelor - din cauza lipsei de informare. Printre cele mai cunoscute metode contraceptive se numara prezervativul, pilulele contraceptive si contraceptia de urgenta, urmate de metoda calendarului, coitul intrerupt si dispozitivul intrauterin.

Romania a fost, in 2009, a treia tara din Europa cu cele mai multe avorturi, cu peste 150.000 de avorturi pe an. Desi avortul prezinta riscuri extrem de serioase pentru sanatatea sexuala si reproductiva a femeilor, aceasta practica este foarte raspandita in Romania, in special printre fetele tinere, devenind chiar o metoda de contraceptie.

Ceea ce nu stiu romanii este ca, pe langa metodele contraceptive clasice, acestia pot apela si la metode hormonale noi, care sunt la fel de eficiente si mult mai comode. Printre acestea se numara metodele saptamanale -  plasturele, lunare cum ar fi  inelul vaginal sau multi-anuale  - implantul. Utilizate corect, toate contraceptivele sunt foarte eficiente, oferind o siguranta de peste 99%.

Cercul Fetelor Destepte lupta impotriva avorturilor, lupta pentru o lume in care sarcinile nu sunt intamplatoare si sustine o buna informare privind cele mai noi si eficiente metode contraceptive.