Ce trebuie sa avem in vedere cand alegem un contabil

Orice anteprenor din prima zi din cand a infintat o firma stie ca trebuie sa colaboreze cu un contabil, sau o firma de contabilitate.

Asa ca vreau sa va dau cateva sfaturi pentru a va ajuta in alegerea unui contabil “potrivit” zilelor noastre, pentru ca as vrea sa va pot spune care este contabilul ideal pentru dvs. dar nu as putea face acest lucru, pentru ca fiecare antreprenor are propiul caracter si propiile cerinte de la persoanele cu care colaboreaza si de aceea trebuie sa cautati un profesionist cu care puteti comunica usor.

Cum ne alegem contabilul ?

Dupa cum stim cu totii vremurile s-au schimbat radical din punct de vedere tecnic, asa ca schimbarile nu au ocolit nici acest domeniu al contabilitatii.

Daca acum cativa ani intru-un department de contabilitate era nevoie de o forta de munca impresionanta, acum putem spune ca datorita tehnologiei volumul de munca s-a redus semnificativ.

Toate bune si frumoase pana acum, dar o mare parte din contabili din pacate nu au tinut pasul cu evolutia tehnologica si au ramas in urma, folosind in contunuare programe de contabilitate invechite si neperformante, care nu sunt actualizate la legislatia in vigoare, ceea ce face sa piarda foarte mul timp cu procesarea actelor, nu cred ca doriti sa colaborati cu un asemenea contabil !

Un contabil in ziua de astazi trebuie sa fie pe aceiasi lungime de unda cu antreprenorul, sa fie la zi cu legile fiscale, sa stie ce este un business si sa contribuie la evolutia lui, si nu in ultimul rand sa fie relaxat si calm, nu vrei sa colaborezi cu un contabil frustrat si nervos !

Un alt lucru de care trebuie sa tineti cont cand alegeti un contabil, chiar daca acest aspect nu tine de calitatile lui, ar fi sa verificati daca acel contabil este autorizat CECCAR, in felul acesta el poate fi tras la raspundere pentru eventualele greseli. Se poate verifica daca un contabil este autorizat pe site-ul official CECCAR.

Chiar daca pana acum am vorbit de calitatile unui contabil, nu trebuie sa neglijati nici optiunea alegerii unei firme de contabilitate.

Avantajul colaborarii cu o firma de contabilitate este acela ca in acest caz este vorba de o echipa, coordonata de un profesionist ( expert contabil ) si totul se desfasoara intr-un sistem organizat, rezultand o munca de echipa, o comunicare mult mai facila cu clientii, de aceea o firma de contabilitate poate raspunde cu promptitudine la nevoile afacerii Dvs.

In cadrul unei firme de contabilitate veti tine legatura permanent cu o persoana desemnata,. care va sti in permanenta situatia societatii Dvs.

Si nu in ultumul rand, nu neglijati tariful perceput de un contabil pentru prestarile de servicii de contabilitate pentru dvs.

Exista pe piata contabili care percep pentru firmele mici ( 10 – 20 facturi ) tarife incepand de la 100 lei / luna, si pot ajunge pana la 500 Lei / luna in cazul firmelor cu activitate medie ( 40 – 50 facturi ).

Speram ca v-am fost de ajutor cu aceste cateva sfaturi si speram sa gasiti contabilul potrivit pentru firma Dvs.