Ce tactici de optimizare SEO trebuie sa ai in vedere in 2017?

Optimizarea site-ului pentru motoarele de cautare sau, pe scurt, SEO, este o modalitate eficienta de a-ti promova online brandul si de a-l mentine pe pozitii fruntase in Google. O strategie clar definita este cheia pentru a ramane in fruntea clasamentelor. 

Exista 3 tactici cheie de care ar trebui sa tii cont in optimizarea SEO daca iti doresti sa obtii rezultate pozitive:

1. Optimizarea SEO pentru platformele mobile

Spre sfarsitul anului 2016, Google a anuntat oficial prima sa actualizare de indexare a versiunilor mobile ale site-urilor, care va deveni obiectivul principal al anului 2017. Acest anunt a dat startul celor mai importante schimbari din ultimii ani legate de platformele mobile.

In ziua de astazi, optimizarea site-ului pentru platformele mobile este un factor important in clasarea cat mai sus a site-ului tau in motoarele de cautare. Ca atare, site-urile "mobile responsive" au devenit din ce in ce mai bine plasate in paginile de rezultate Google. 

Ce ar trebui sa faci?

Asigura-te ca ai un site dinamic, in care continutul si marcajele sunt identice atat pentru desktop, cat si pentru mobil.

Daca site-ul tau are o versiune m.dot, acum este momentul sa ii actualizezi design-ul si sa il faci accesibil pentru mobile. 

Suna relativ simplu, nu? In realitate, poate fi un efort considerabil sa aduci site-ul la zi pentru a fi in conformitate cu noua strategie de indexare Google, insa efortul iti poate fi rasplatit printr-o pozitionare mai buna a site-ului in topul cautarilor.

Atunci cand te ocupi de optimizarea SEO a site-ului pentru platformele de mobil, fa-ti  timp pentru a imbunatati experienta utilizatorului care intra pe site-ul tau.  Ar trebui sa iei in considerare difuzarea continutului catre utilizatori prin intermediul AMP sau instalarea unor aplicatii web progresive, pentru a creste ratele de conversie si nivelul de implicare al userilor.

Asa cum continutul este rege pe desktop, continutul unui site pentru mobil este esential pentru a spori vizibilitatea in Google. Daca este optimizat SEO corespunzator, te va ajuta sa ocupi pozitii fruntase in topul cautarilor. Pentru a te asigura ca ai optimizat corect site-ul si ca  va functiona corespunzator pe un dispozitiv mobil, consulta tool-ul gratuit oferit de Google.

2. Optimizarea SEO a site-ului in functie de intentia utilizatorului 

Google devine din ce in ce mai exact cand vine vorba de identificarea intentiei utilizatorului - adica ceea ce intentioneaza sau ceea ce doreste o persoana atunci cand introduce cuvintele cheie in motorul de cautare. Vrea sa gaseasca anumite servicii sau sa faca shopping online? 

Tot mai multi utilizatori introduc direct intrebari sau interogari long-tail in motoarele de cautare. Google reactioneaza la aceasta schimbare a modului in care utilizatorii cauta informatii prin accesarea graficului de cunostinte si prin afisarea rezultatelor in SERP sub forma de fragmente de text, cum ar fi raspunsuri la intrebari, recomandari, fragmente de liste sau fragmente de tabel.

Fragmentele recomandate sunt extrase de text foarte vizibile, care apar in partea de sus a paginii cu rezultate ale cautarii. Deoarece aceste rezultate depasesc partea superioara a rezultatelor organice (ocupand, in principiu, poziția #0) si capteaza majoritatea click-urilor utilizatorilor, acestea sunt extrem de valoroase pentru marketeri.

In anul 2016, am putut observa o crestere importanta a numarului de astfel de fragmente recomandate utilizatorilor. Incepand cu anul 2017, Google va afisa userilor din ce in ce mai multe variante ale acestor tipuri de raspuns.

Ce ar trebui sa faci?

Examineaza continutul site-ului si identifica oportunitatile de optimizare SEO pe baza intrebarilor si intentiilor utilizatorilor, nu doar pe baza unor cuvinte cheie specifice. Efectuarea unor sondaje si urmarirea feedbackului pe care ti-l ofera vizitatorii sau clientii sunt pasi esentiali pe care ar trebui sa ii urmezi.

Astfel, prin publicarea strategica a continutului "cerut" de catre utilizatori, vei obtine mai multe click-uri si vei creste in topul cautarilor Google. 

Iata cateva recomandari care te pot ajuta in optimizarea SEO a continutului, pentru a raspunde cererii utilizatorilor: 

- selecteaza un subiect interesant si relevant pentru utilizatorii tai. Creeaza continut de calitate, pe care acestia sa il citeasca si sa il distribuie mai departe.

- structureaza site-ul in asa fel incat utilizatorii sa gaseasca usor informatiile dorite.

- ofera informatii utile - acest pas poate include orice, de la videoclipuri, la PDF-uri sau link-uri catre alte subiecte / teme relevante. 

3. Nu uita de optimizarea SEO a continutului pentru cautarea vocala

Cautarea vocala exista de ani buni. Cu siguranta ai auzit de SIRI, asistentul vocal disponibil pe iOS. 

Avand in vedere ca tehnologia avanseaza de la zi la zi, nu e de mirare ca tot mai multe persoane folosesc cautarea vocala, in loc de cautarea clasica. Conform unor studii realizate in domeniu, se pare ca pana in anul 2020, mai mult de jumatate din numarul total al cautarilor vor fi efectuate prin intermediul cautarii vocale. 

Ce ar trebui sa faci?

Cautarea vocala modifica modul in care determinam cuvintele cheie relevante pentru afacerea noastra, mutand centrul de interes catre continutul personalizat bazat pe locatie. Avand in vedere acest lucru, cuvintele cheie de tip long-tail sunt mai importante ca oricand.

Exista cateva instrumente online care te pot ajuta in procesul de optimizare SEO. Acestea iti ofera o perspectiva mai clara asupra intentiei utilizatorilor si a interogarilor de cautare: answerthepublic.com, StoryBase, Question Samurai.

Te poti folosi de aceste instrumente pentru a dezvolta o strategie de optimizare SEO in conformitate cu intentia utilizatorilor web din ziua de azi. In cazul in care vei trece cu vederea aceste aspecte si nu vei tine pasul cu evolutia motoarelor de cautare, atunci exista foarte mari sanse sa pierzi teren valoros in topul cautarilor si astfel, sa ratezi sansa de a atrage noi clienti.  

Antreprenorii de succes folosesc deja aceste tactici, optimizand SEO continutul site-ului pentru platformele mobile, tinand cont de intentia utilizatorilor si de cautarea vocala. Pentru a te asigura ca totul este facut ca la carte, ar trebui sa apelezi la serviciile unei agentii SEO cu experienta si cu rezultate dovedite in acest domeniu. Cu ajutorul unei echipe de profesionisti, vei avea certitudinea ca site-ul tau se va clasa pe locuri fruntase in Google. 

optimizare SEO agentie seo agentie marketing online