Bebe nu doarme? 5 tips & tricks care te vor ajuta

Nu mai e un secret - perioada în care copilul tău e mic este, cu siguranță, una binecuvântată. Te bucuri de cele mai frumoase momente care vor deveni, în timp, amintiri de neuitat. Totuși, această perioadă vine și cu dezavantaje despre care e sănătos să discutăm: de exemplu, igiena de somn a celui mic s-ar putea să te afecteze și pe tine. 

Dacă bebelușul tău doarme toată noapte, felicitări! - ești printre cei norocoși. Dar dacă nu, îți venim în ajutor: ți-am pregătit un ghid cu 5 tips & tricks care să te ajute să îi formezi celui mic o rutină de somn. 

  1. Bebe trebuie să aibă locul lui

Bebelușul tău nu trebuie să aibă neapărat o cameră separată, cel puțin nu în primele luni - totuși, ar fi ideal ca el să doarmă în aceeași cameră cu tine, dar într-un loc diferit: adică în pătuțului lui sau într-un coș destinat somnului. 

Acest spațiu separat îl ajută pe micuț să rămână în siguranță în somn, pentru că paturile de adulți (chiar dacă au pe ele un topper pentru saltea confortabil) nu sunt destinate copiilor, bebelușilor, nu sunt sigure pentru ei - se pot sufoca în spațiul dintre saltea și cadran, știai? De asemenea, studiile realizate de Mayo Clinic arată că bebelușii dorm mai bine pe termen lung atunci când sunt obișnuiți încă de mici cu un spațiu doar al lor. 

2. Încurajează obiceiuri bune de somn 

Să obișnuiești un bebeluș cu o rutină este cu adevărat o provocare - însă nu este imposibil. Ca să îți fie mai ușor, uite ce idei ar trebui să urmezi: 

dezvoltă o rutină relaxantă, calmantă înainte de culcare: nu îl stimula pe cel mic înainte de somn și nu încuraja joaca. Citește-i, închide lumina, pune niște muzică în surdină. 

pune-l pe cel mic în pătuț când e pe punctul de a adormi: adică, nu când doarme deja - asta îl va ajuta să asocieze patul cu somnul.

ia în considerare un dispozitiv care emite zgomote albe 

când îl trezești pentru a-l hrăni, încearcă să menții aceeași atmosferă extrem de liniștită, silențioasă. 

ia în calcul să investești în calitatea pătuțului său și într-o ​​perna pentru copii premium, care să îi asigure siguranța.

3. Limitează „puii de somn” din timpul zilei 

Cu cât bebelușul tău doarme mai mult în timpul zilei, cu atât va adormi greu seara (și va dormi foarte puțin pe parcursul nopții). Desigur, asta nu înseamnă că trebuie să elimini complet somnul din timpul zilei, însă fă reprizele mai scurte și mai rare, astfel încât bebe să fie ceva mai obosit seara, la culcare, și să poată dormi mai mult. 

4. Nu te grăbi să alergi la el 

Dacă ești mămică, îți vine probabil să alergi la puiul tău instant, la primul scâncet - în realitate, ar fi bine pentru el să „limitezi” acest obicei, mai ales noaptea. Dacă auzi un scurt plânset sau îți dă semne că s-ar fi trezit, mai lasă-l singur câteva momente - s-ar putea să adoarmă singur la loc. Însă, dacă alergi la el, s-ar putea să îi întrerupi ciclul de somn din acea seară. Lasă-l câteva momente și vei vedea că se va liniști singur de cele mai multe ori.

5. Asigură-i un mediu oportun

Cu alte cuvinte, asigură-te că în camera atmosfera este una potrivită, răcoroasă, întunecată, dar și că pătuțul lui este confortabil și curat. Nu îi lăsa în pătuț jucării peste noapte - va fi distras să se joace cu ele, dar riscă și să se accidenteze.

Și, în final, exersează și înțelege ritmul copilului tău - o rutină de somn pentru cel mic se formează în timp și, de cele mai multe ori, copiii reușesc să își regleze singuri ritmul. Trebuie doar să le dăm timp și să le înțelegem nevoile.