AMCOR a propus o definitie a profesiilor liberale în cadrul conferintei UPLR „Profesiile libe



Tema conferintei, profesiile liberale si concurenta, a avut drept obiectiv crearea unui cadru de dezbatere asupra problemei concurentei in sectorul socio-economic al profesiilor liberale, acesta fiind unul distinct si a carei specificitate este data de faptul ca membrii acestuia isi desfasoarã activitatea in considerarea unor valori comune, recunoscute la nivel european.

In spiritul acestei dezbateri, Asociatia Consultantilor in Management din Romania, (AMCOR) prin intermediul d-lui Mihai Svasta, presedinte, a prezentat definitia profesiei liberale din Romania: Profesia liberala este acea profesie liberala prestata in baza unui talent/a unei aptitudini sau în baza unei pregatiri profesionale specifice sau corespunzãtoare, oferind servicii intelectuale sau conceptuale in beneficiul clientului sau al societatii.

Desi exista o serie de acte legislative in care se fac referiri la profesiile liberale, la ora actuala in Romania nu exista un cadrul legislativ care sa reglementeze caracteristicile profesiei liberale. Definitia propusa este rezultatul unui studiu aprofundat  a directivelor emise de Comisia Europeana, a deciziilor Curtii Europene de Justitie si a legislatiei din Franta, Germania, Austria si Marea Britanie.

Elementele definitorii ale profesiei liberale, in viziunea AMCOR, sunt urmatoarele: existenta unui cod etic/cod deontologic, existenta unui nivel specific/corespunzator de pregatire pentru practicarea profesiei sau a unui talent/aptitudini speciale si existenta unui corp profesional cu rol de reprezentare, indrumare, reglementare si supraveghere a profesiei. De asemenea, presedintele AMCOR, domnul Mihai Svasta a enuntat si principiile care ar trebui sa guverneze exercitarea unei profesii liberale, si anume: independenta (in relatia cu clientii), responsabilitatea, profesionalismul  si etica (respectarea codului deontologic).

profesia liberala AMCOR 1 noiembrie 2011