Aliatul cheie in curele de slabire: tigara electronica

Unul dintre motivele pentru care majoritatea fumatorilor aleg sa nu se lase de acest viciu este teama de a se ingrasa fiind, in acelasi timp, sceptici in fata ideii ca utilizarea unei tigari  electronice nu va determina doar inlocuirea definitiva a  celei  cu tutun, ci va ajuta si in procesul de slabire. Acest fapt este sustinut de catre cercetatorii care si-au propus sa determine eficienta unei tigari electronice, ca de altfel si a rolului sau in dietele de slabire. 

,,Cresterea in greutate ii opreste pe multi fumatori sa se lase de viciu, asa ca trebuie sa cautam moduri alternative de a-i ajuta sa-si controleze greutatea si, in acelasi timp, sa fie indepartate riscurile asociate tutunului’’, afirma Linda Bauld, profesor in cadrul Universitatii Stirlingf si director general adjunct la ,,UK Centre for Tobacco and Alcohol Studies’’.

Conform unui articol publicat in jurnalul Nicotine & Tobacco Research, tigara electronica este aliatul ideal al controlului apetitului alimentar, limitand astfel cresterea in greutate. Avand in vedere faptul ca nicotina din tigari este cea care taie pofta de mancare a fumatorilor, Linda Bauld considera ca, din moment ce o tigara electronica are ca ingredient si nicotina, este evident ca aceasta poate preveni mancatul in exces in momentul in care fumatorul  o alege.

De asemenea, exista persoane care contesta riscul scazut al utilizarii unei tigari electronice, sustinand ca si aceasta ne expune pericolelor si punand la indoiala siguranta ei pe termen lung, desi nenumarate studii au aratat contrariul. Bauld precizeaza insa ca ,,pentru fumatori, beneficiile tigarilor electronice depasesc riscurile’’.

De asemenea, aceasta explica si modul in care apetitul si greturile sunt suprimate, ingredientul cheie fiind glucoza eliberata in sange astfel: nicotina este inhalata si prin utilizarea unei tigari electronice, aceasta fiind principalul motiv care stimuleaza eliberarea de adrenalina, cresterea tensiunii, a ritmului cardiac si a respiratiei, lucru care determina eliberarea de glucoza in sange. Astfel, cunoscand faptul ca nicotina inhiba pofta de mancare, este absolut evident faptul ca utilizarea tigarii electronice, a  carei elichide contin nicotina, va determina procesul de slabire. 

De asemenea, revista Science a abordat aceasta problema, evidentiind efectele tigarii electronice in curele de slabire. Desfasurand in acest sens un experiment pe sobolani, cercetatorii de la Universitatea Yale au constatat faptul ca nicotina determina activarea neuronilor pentru trimiterea de semnale catre organism pentru a i se comunica faptul ca a mancat suficient. Aceste experimente pe sobolani sunt extrem de relevante, intrucat trebuie sa avem in vedere faptul ca acestia sufera de aceleasi boli ca si oamenii,  au organe similare, un plan al corpului asemanatorsi un sistem nervos care functioneaza la fel. In plus, acestia prezinta aceeasi fiziologie, chimia corpului lor si sistemul nervos lucreaza asemanator, iar modul in care reactioneaza  la leziuni si infectii coincide cu cel al  oamenilor.

Astfel, aceste lucruri ne face sa concluzionam faptul ca o tigara electronica ce contine nicotina prezinta avantaje din acest punct de vedere. Mai mult, cercetatorii folosesc informatiile pe care le detin in momentul de fata pentru a crea noi medicamente care sa ii ajute  pe cei cu probleme de greutate. 

Cu alte cuvinte, desi nicotina dintr-o tigara electronica este inhalata in stare pura, aceasta nu reprezinta un pericol pentru utilizatorii ei.  Dimpotriva, nicotina ne-ar putea ajuta sa ne mentinem greutatea si, de ce nu, chiar sa mai renuntam la cateva kilograme in plus.

tigara electronica efecte tigara electronica elichide Forum Tigara Electronica