7 lucruri pe care nu le stiai despre artificii

Cand ne gandim la artificii, ne amintim de momentele frumoase sarbatorite in viata, de la trecerea dintre ani, pana la petreceri, concerte, aniversari si nunti. Inainte de a intra in detalii, hai sa vedem ce sunt artificiile. Acestea sunt definite ca fiind dispozitive ce fac parte din clasa de explozive cu impact redus, folosite in scopuri estetice si de divertisment.

Descoperite in China, astazi focurile de artificii joaca un rol important pe tot globul, bucurand inimile celor care asista la spectacolul de pe cer. Iata 7 lucruri despre artificii, pe care probabil ca nu le stiai:

1. O poveste spune ca artificiile au fost descoperite printr-un accident, de catre un bucatar chinez. Acesta, incercand diverse retete, a amestecat carbune cu sulf si salpetru, apoi a introdus acest mix intr-un bambus si l-a aruncat in foc. Un atestat din trecut spune ca ramurile verzi de bambus produceau scantei atunci cand erau aruncate pe foc. Cu toate acestea, cea mai veche referinta apare intr-un text din 142 e.n. din timpul dinastiei Han de Est, cand alchimistul Wei Boyang a scris despre o compozitie cu proprietatile prafului de pusca, descriind un amestec de trei substante care ar fi "zburat si dansat". Desi nu se stie daca facea referire la praful de pusca, niciun alt amestec exploziv din trei substante nu a mai fost descoperit vreodata.

2. Se crede ca Marco Polo a fost primul european care a adus artificii din China. Exista o dovada din secolul VII e.n. care atesta primele artificii, iar in timpul dinastiei Song (960-1279) se puteau cumpara direct de la comerciantii stradali.

3. Arabii au fost printre primii care au studiat praful de pusca, folosit pentru artificii. Un sirian pe nume Hasan al-Rammah a scris despre rachete, artificii, precum si alte obiecte pirotehnice, folosind termeni imprumutati din sursele chinezesti. De exemplu, el numea artificiile "Flori de China".

4. Culorile artificiilor provin de la diverse substante ignifuge ce intra in componenta lor. De exemplu, Litiul este folosit pentru culori rosii, iar sarurile de Calciu pentru cele portocalii. Pentru galben se foloseste sodiul, iar pentru artificii albastre, cuprul.

5. Artificiile pot atinge o viteza de pana la 250 de kilometri pe ora. Aceasta este si viteza la care zboara unele avioane de dimensiuni reduse.

6. Cel mai mare joc de artificii de pana acum a avut loc in Dubai, la Revelionul din 2014. Dupa 10 luni de planificari, au fost lansate 500.000 de artificii, care au acoperit o distanta de aproape 100 de kilometri. Jocul de artificii a durat doar 6 minute.

7. Desi 90% din artificii sunt inca fabricate in China, compania Walt Disney foloseste cele mai multe artificii, cu precadere in Disneyland-uri. Cine nu a admirat vreodata spectacolele impresionante, desprinse parca din povesti?

Cu toate ca la inceput, artificiile nu erau atat de impresionante, ele au evoluat in cateva secole, pe de-o parte datorita avansurilor tehnologice, in special in chimie, iar pe de alta datorita dorintei oamenilor de a se bucura de spectacolele de lumini de pe cer.

Artificii

Artificii

artificii