5 motive pentru care orice gara ar trebui dotata cu camere de supraveghere

Garile reprezinta unele dintre cele mai aglomerate locuri din marile orase si din statiuni, cu atat mai mult in timpul sezonului estival, al sarbatorilor, al sezonului de schi sau al perioadelor in care studentii vin sau pleaca din marile centre universitare. Ca in orice alt loc care presupune un aflux de oameni, in gari pot avea loc furturi, accidente sau chiar adevarate tragedii. Din acest motiv, primariile ar trebui sa monteze camere de supraveghere. Iata care sunt avantajele pe care instalarea acestora le poate aduce pasagerilor si angajatilor unei gari:

1. Siguranta si linistea calatorilor. Daca intreaga suprafata a garii este monitorizata cu ajutorul unor camere de supraveghere, calatorii vor fi mai in siguranta si se vor simti mai linistiti. Stiind ca nici ei, nici bagajele lor nu vor avea de suferit, oamenii se vor putea concentra pe activitatile lor obisnuite in asteptarea trenului, fie ca vorbim despre citit, vorbit la telefon, navigat pe internet sau mancat.

2. Identificarea unor comportamente suspecte. Pe langa aeroporturi, stadioane, piete sau sali de spectacole, garile au reprezentat, in ultimii ani, unele dintre tintele predilecte ale teroristilor. Deoarece garile nu presupun acelasi nivel de securitate precum aeroporturile, prezenta unor camere de supraveghere poate fi decisiva in surprinderea comportamentului suspect al unor indivizi si evitarea unor atentate care s-ar putea solda cu pierderea a zeci sau chiar sute de vieti omenesti.

3. Prevenirea unor tragedii. In situatiile in care gara este foarte aglomerata, spre exemplu sosirea in statie a trenului care va duce mii de turisti de pe litoral inapoi in Bucuresti, se pot produce busculade sau chiar adevarate tragedii, daca pasagerii se apropie prea mult de marginea peronului si se dezechilibreaza. Acelasi lucru se poate petrece si in garile mici, in care nu opresc toate trenurile, iar unele dintre acestea trec cu viteze de peste 100 km/h la numai cativa centimetri de peron. Camerele de supraveghere surprind tot ce misca intr-o gara si, daca situatia o impune, angajatii vor transmite mesaje prin difuzoare, iar paznicii vor interveni.

4. Identificarea si prinderea raufacatorilor. Ca in orice alta multime, in gari isi pot face aparitia hoti de buzunare, talhari sau chiar criminali. Acestia considera ca isi pot duce la indeplinire planurile reprobabile, dupa care se vor pierde in multime si nu vor mai putea fi prinsi. Cel mai probabil asa ar sta lucrurile, daca nu ar exista camere de supraveghere. Cu ajutorul acestora, talharii vor fi identificati cu usurinta si prinsi in cel mai scurt timp, urmand sa fie privati de libertate si sa plateasca pentru gestul lor.

5. Informatii utilitare. Nu in ultimul rand, camerele de supraveghere din gara pot furniza informatii foarte utile calatorilor. Daca acestea sunt montate astfel incat sa filmeze panourile de plecari / sosiri, pasagerii pot afla din timp de la ce linie vor pleca, la ce linie vor sosi sau daca trenurile au intarziere.

camere de supraveghere