Zece sfaturi pe care sa le urmezi atunci cand cumperi camere de supraveghere pentru casa sau biroul tau

Pentru ca este doar o chestiune de timp pana cand casa ta sau sediul business-ului tau ar putea fi spart de raufacatori, sa montezi camere de supraveghere nu mai este o optiune, ci o necesitate. In ultimii ani, tehnologia a avansat foarte rapid in acest domeniu, preturile au scazut, iar oferta extrem de variata poate fi coplesitoare pentru un client care doreste sa isi achizitioneze pentru prima data camere de supraveghere. Tocmai din acest motiv, detaliem mai jos cateva caracteristici carora trebuie sa le acorzi atentie sporita in momentul in care te decizi sa cumperi camere de supraveghere pentru apartamentul, casa sau sediul afacerii tale:

1. Rezolutia. Primul aspect pe care trebuie sa il iei in calcul atunci cand te decizi sa cumperi camere de supraveghere este legat de rezolutia acestora. In functie de rezolutie, se aleg celelalte componente ale unui sistem de monitorizare, spre exemplu mediul de transmisie, sistemul de inregistrare sau capacitatea de stocare necesara. In general, trebuie sa respecti o regula simpla: imaginile cu un grad ridicat de detalii necesita o rezolutie ridicata. Rezolutia camerelor de supraveghere analogice se masoara in linii TV, iar a camerelor IP (digitale) - in pixeli. Indiferent de tehnologie, cu cat rezolutia aleasa este mai mare, cu atat nivelul detaliilor este mai ridicat.

2. Tehnologia. De obicei, pretul unei camere de analogice este mai mic decat al unei camere IP, insa primele sunt susceptibile in fata interferentelor. Daca se pune accent pe calitate si performante, atunci cea mai buna solutie e reprezentata de camerele IP.

3. Numarul de camere. Dimensiunile fizice ale apartamentului, casei sau spatiului de birouri care urmeaza a fi monitorizat dicteaza numarul necesar de camere. Insa numarul de camere de supraveghere depinde si de rezolutia acestora.

4. Tipul de camera. Camerele de supraveghere vin in formate diverse, de la box si bullet la dome si PTZ. Camerele box sunt recomandate pentru montaj intern si au avantajul ca lentilele lor sunt interschimbabile, acestea fiind alese in functie de cadrul monitorizat. Camerele bullet sunt cele mai populare din randul tuturor modelelor disponibile, iar denumirea lor provine de la asemanarea cu un glont. Dome-urile reprezinta cea mai discreta solutie de monitorizare, acestea instalandu-se de obicei in interior, pe pereti, pe tavan sau pe colt. Daca este nevoie de monitorizarea unor spatii deschise si mai vaste, se recomanda camerele PTZ (pan-tilt-zoom), care pot fi controlate de la distanta.

5. Stocare. Daca alegi un sistem de camere IP, vei avea nevoie de un DVR pentru pastrarea inregistrarilor, iar daca optezi pentru camere analogice, acestea vor deveni utile doar in prezenta unui NVR. Daca asociem camerele cu "ochii" unui sistem de supraveghere, atunci cu siguranta NVR-ul si DVR-ul reprezinta "creierul" acestuia. 

Un sistem de inregistrare pastreaza informatiile pe hard-disk-ul local. In functie de numarul de camere de supraveghere, de rezolutia acestora si de tipul de inregistrare (continuu, la miscare, la alarma), se alege si capacitatea hard-disk-ului. De obicei, camerele IP necesita un spatiu de stocare mai mare decat cel necesar sistemelor analogice.

6. Iluminare. Un factor important in alegerea unor camere de supraveghere il reprezinta gradul de iluminare din mediul in care acestea vor fi instalate. Un mediu cu iluminare redusa necesita camere sensibile la IR sau cu leduri IR. In plus, pe piata au aparut tot felul de tehnologii de combatare a iluminarii reduse, toate urmarind acelasi scop: producerea unor imagini clare in conditii de iluminat redus.

7. Monitorizare la distanta. Utilizatorii pot accesa sistemul video atat din reteaua locala, cat si pe internet. Indiferent unde s-ar afla, posesorii de camere de supraveghere se pot conecta la acestea si pot accesa imagini live sau inregistrari.

8. Scalabilitate. Sistemele CCTV (closed circuit television) au o limitare observabila chiar din denumire: sunt inchise. Daca ai achizitionat un DVR cu 4 canale si ai epuizat toate intrarile, in momentul in care vei dori sa adaugi o noua camera de supraveghere, va trebui sa schimbi DVR-ul cu unul cu 8 intrari. De partea cealalta, sistemele IP sunt mult mai flexibile si scalabile.

9. Functii smart. Majoritatea camerelor IP includ functii smart precum entrance/exit, object removal, object counting sau face detection. Cu ajutorul acestora, sunt pastrate informatii sugestive si nu se mai pierd ore intregi de analiza a fisierelor video.

10. Integrare. Familia sistemelor de securitate include, pe langa camere de supraveghere, si sisteme antiefractie, de incendiu sau de control acces. O alarma generata de sistemul antiefractie sau de incendiu poate fi confirmata cu usurinta cu ajutorul celui de supraveghere video.

Zece sfaturi pe care sa le urmezi atunci cand cumperi camere de supraveghere pentru casa sau biroul tau

Zece sfaturi pe care sa le urmezi atunci cand cumperi camere de supraveghere pentru casa sau biroul tau

camere de supraveghere