Totul despre instrumentele de masura: cum se clasifica si ce caracteristici metrologice au

Instrumentele de masura sunt aparate utilizate la masurarea marimilor electrice si magnetice. Acestea se pot clasifica dupa mai multe criterii:


1. Dupa felul curentului, exista dispozitive care pot fi folosite doar in curent alternativ sau curent continuu, dar exista si instrumente de masura care pot fi utilizate in ambele tipuri de curent.


2. Dupa tehnologia folosita, instrumentele de masura pot fi analogice sau digitale. In cazul celor analogice, semnalul electric actioneaza continuu asupra aparatului, valoarea marimii de masurat fiind indicata prin deplasarea liniara sau unghiulara a unui indicator in fata unei scari gradate in unitati de masura.


In cazul dispozitivelor digitale, semnalul electric actioneaza discontinuu, ceea ce inseamna ca valoarea marimii de masurat este afisata sub forma numerica, la anumite intervale de timp.


3. Dupa modul indicatiei, exista aparate cu citire directa si integratoare. Cele cu citire directa sunt dotate cu ace indicatoare si scari gradate, iar la unele aparate acul indicator poate lipsi, fiind inlocuit cu un spot luminos.


Pe de alta parte, dispozitivele integratoare sunt prevazute cu mecanisme speciale care traseaza diagrame de variatie in timp a marimilor de masurat.


4. Dupa natura fenomenului fizic care sta la baza functionarii lor, exista instrumente de masura electromagnetice, electrodinamice, ferodinamice, de inductie, termice, de rezonanta, electronice sau electrostatice.


5. Dupa modul de folosire, exista dispozitive portabile si fixe (de tablou).


6. Dupa pozitia din timpul masurarii, instrumentele de masura pot fi orizontale, verticale sau inclinate.


Caracteristicile metrologice ale instrumentelor de masura


Caracteristicile metrologice ale instrumentelor de masura reprezinta totalitatea proprietatilor care determina calitatile acestora. Proprietatile unui aparat sunt dependente de conditiile in care se efectueaza masurarea si sunt influentate de factori externi precum temperatura, umiditatea, pozitia aparatului in timpul lucrului sau campurile electrice si magnetice.


Iata in continuare care sunt principalele caracteristici metrologice ale instrumentelor de masura:


1. Precizia. Aceasta este caracteristica metrologica a unui aparat de a oferi rezultate cat mai apropiate de valoarea reala a marimii de masurat.


2. Sensibilitatea. Aceasta reprezinta calitatea dispozitivului de a inregistra cele mai mici variatii ale marimii de masurat.


3. Mobilitatea. Aceasta caracteristica se refera la capacitatea aparatului de a avea o inertie cat mai mica, urmarind cat mai repede variatiile marimii de masurat. Mobilitatea se exprima prin raportul dintre variatia marimii de masurat si timpul necesar ca instrumentul de masura sa ajunga in pozitia de echilibru corespunzatoare. Chiar si in situatia masurarii unei marimi constante, acul indicator nu ajunge instantaneu in pozitia de echilibru, impunandu-se utilizarea unor sisteme de amortizare.


4. Fidelitatea. Fidelitatea este proprietatea dispozitivelor de a avea o variatie cat mai redusa la masuratori diferite ale aceleiasi marimi, in conditii identice.


5. Robustetea. Este calitatea dispozitivelor de a nu se deteriora in cazul unor trepidatii sau socuri.


La Ronexprim gasesti unele dintre cele mai performante instrumente de masura din lume, printre care camere de termoviziune, osciloscoape, multimetre digitale, clesti de curent, megohmetre, dar si echipamente analitice de laborator si de cantarire electronica. Acestea provin de la branduri renumite la nivel mondial, printre care Fluke, Keysight sau Sonel, avand astfel garantia fidelitatii si a unei durate de viata indelungate.

instrumente de masura