Tortele de stadion, cele mai spectaculoase materiale pirotehnice folosite in timpul meciurilor de fotbal

Daca intrebi un copil aflat pentru prima oara la un meci de fotbal ce i se pare cel mai interesant, foarte probabil nu o sa-ti spuna nimic despre asezarea in teren a celor doua echipe sau schimbarile facute la pauza de cei doi antrenori. Peste o perioada, poate ca nu isi va mai aminti nici macar golurile inscrise de favoritii sai. In schimb, iti va vorbi continuu despre galeria echipei sale: ce tricouri si fulare purtau, ce steaguri fluturau, ce scandari aveau in repertoriu si, mai ales, ce materiale pirotehnice aveau in dotare. Este vorba despre fumigene colorate, petarde, dar in special despre tortele de stadion.

In Romania, suporterii neutri si oamenii care nu sunt pasionati de fotbal asociaza in mod gresit tortele de stadion cu fenomenul hooligans. Acest lucru nu este de mirare, intrucat in tara noastra au avut loc nenumarate incidente intre suporteri, care au facut ca multe meciuri de fotbal sa se dispute cu portile inchise. Oricine s-a uitat vreodata la o astfel de partida a remarcat, inca din primele secunde, ridicolul situatiei: cei 22 de jucatori par sa alerge in gol, meciul pare sa fie un simplu antrenament, intrucat lipsesc suporterii, sarea si piperul oricarui derby.

Pana la urma, tortele de stadion sunt articole pirotehnice inofensive care, atat timp cat nu ajung pe mana unor persoane rau intentionate sau aflate in stare de ebrietate, contribuie din plin la spectacolul din arenele sportive. Suporterii le aprind in momentul in care echipa lor iese la incalzire, cand se aude fluierul de start, cand favoritii inscriu un gol sau intr-un minut cu o semnificatie speciala. Aceste materiale sunt folosite atat in momentele de entuziasm maxim, cum ar fi la finalul unui meci decisiv, cat si atunci cand echipa este condusa si are nevoie de un imbold din partea sustinatorilor sai.

Bineinteles, tortele de stadion trebuie asortate de catre suporteri la culorile traditionale ale clubului sau echipei lor nationale, pentru ca efectul vizual sa fie unul deplin. Acestea produc o atmosfera deosebita nu doar pentru spectatorii aflati in arena, ci si pentru sutele de mii sau chiar milioanele care urmaresc meciul acasa, in baruri sau in piete.

Daca si tu vrei sa folosesti torte de stadion, trebuie sa respecti cu strictete cateva reguli, la fel ca in cazul altor materiale pirotehnice. In primul rand, acestea trebuie cumparate exclusiv de la un magazin autorizat. Doar asa poti avea garantia ca produsele achizitionate sunt autentice si sigur de folosit. In plus, acestea vor veni insotite si de avertismente si instructiuni privind modul de utilizare.

In al doilea rand, tortele de stadion trebuie aprinse exclusiv in spatii deschise, departe de orice substante inflamabile, si tinute la distanta de copii sau persoane aflate in stare de ebrietate.

La Ekopiro, magazin online autorizat care comercializeaza materiale pirotehnice, gasesti torte stadion cu o lungime de 25-26 de centrimetri, un diametru de 20 de milimetri, al caror efect dureaza intre 65 si 85 de secunde si in urmatoarele culori: galbena, rosie, verde, alba si albastra.

torte stadion