Specialistii romani fata in fata cu cei maghiari

ONG



Fundatia “Alaturi de Voi” Romania a organizat in perioada 20-24 aprilie o vizita de studiu in Ungaria, la organizatii care desfasoara proiecte in domeniul economiei sociale. Din delegatia romana au facut parte reprezentanti ai urmatoarelor institutii: DAC Iasi, DGASPC Iasi, Fundatia Speranta TG. Neamt, Societatea Handicapatilor Zalau si unitatea protejata Util Deco a ADV Romania. Activitatea s-a derulat in cadrul proiectului ”Primul pas spre o viata independenta” finantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013, axa prioritara 6 "Promovarea incluziunii sociale". 

 

In cadrul acestei vizite, specialistii romani au cunoscut modele de intreprinderi sociale în care sunt angajate persoane cu handicap prin vizitarea organizatiilor ”Fruit of Care”, “The Rain Man Asociations” din orasul Tata si o institutie publica de asistenta sociala din orasul Tordas.

 

Tot pe parcursul acestei vizite in Ungaria, delegatia romana a avut ocazia sa vada expozitia intreprinderilor sociale din portofoliul NESsT si sa fie primita la sediul din Budapesta al organizatiei, pentru a afla detalii privind eforturile acestei institutii de a asista ONG-urile din portofoliul sau in infiintarea si dezvoltarea de intreprinderi sociale. La aceasta expozitie si ADV Romania a avut un stand de promovare a unitatii protejate autorizate Util Deco, fiind una din organizatiile care de mai bine de 2 ani este sprijinita in dezvoltare de catre NESsT Romania.

 

“Intre Ungaria si Romania exista cateva diferente in ceea ce inseamna sprijinul prin legislatie pentru structurile de economie sociala si a fost interesant si pentru noi si pentru colegii din Ungaria sa discutam despre ce ar trebui imbunatatit pentru o sustinere mai mare din partea statului. De asemenea, mi se pare important de evidentiat faptul ca in Ungaria salariile persoanelor cu handicap sunt sustinute de stat pe toata durata angajarii, nu ca la noi doar 2 ani si ca in plus, si persoanele care sunt angajate sa supravegheze si sa indrume la locul de munca persoanele cu handicap au salariie subventionate integral de catre stat. Sunt conditii mai bune de dezvoltare a unor structuri de economie sociala si vom deschide acest subiect in activitatea de lobby pe care o facem.., trebuie sa promovam ideile bune si in Romania. Vom replica o parte din serviciile vizitate si in unitatea protejata autorizata Util Deco a fundatiei” - a declarat Mihaela Munteanu, coordonator PR ADV Romania dupa vizita in Ungaria.

 

„Primul pas spre o viata independenta” este un proiect strategic cu durata de 3 ani care este implementat atat in judetele Iasi, Constanta si Mures cat si la nivel national / transnational. Valoarea totala a proiectului este de 3,883,816 lei din care: 3,145,775 lei – Fondul Social European (82,65%); 660,365 lei – cofinanÅ£are naÅ£ională (17,35%) si 77,676 lei -  ADV România (2%). 

 

Detalii cu privire la eveniment/proiect pot fi obtinute la numarul de telefon 0757110247, e-mail veronica.vilcu@alaturidevoi.ro  persoana de contact Veronica Vilcu, director al Departamentului de Economie Sociala al ADV Romania.

 

specialisti romani specialisti maghiari ADV Romania