Miere de Manuka - proprietăți medicinale și aplicare

Mierea de Manuka din Nouă Zeelandă este considerată cea mai sănătoasă miere din lume. Are un efect antibacterian dovedit științific, iar consumul său îmbunătățește imunitatea generală a organismului. Datorită proprietăților sale, este clasificată drept aliment medical, pentru că are rolul de a îmbunătății semnificativ sănătatea celor care o folosesc. 

Miere de Manuka din Nouă Zeelandă

Sursa de nectar și polen din care se face mierea de Manuka sunt florile din așa-numitul arbore de ceai. Este un arbust sălbatic din specia Leptospermum scoparium, cunoscut în Noua Zeelandă sub numele de Manuka. Numele plantei provine din limba maori și înseamnă ad litteram „miere de arbore de ceai”. Manuka crește în regiunile de Est ale Noii Zeelande. Planta înflorește o dată pe an, timp de patru săptămâni. Este rezistentă la condiții dure: vânt și sol cu ​​aciditate puternică.

 

Proprietăți de vindecare

 

Principalele componente ale mierii de Manuka sunt peroxidul de hidrogen și glucozoxidaza. În plus, nectarul de Manuka are un conținut extrem de ridicat dintr-un compus natural regăsit în miere, responsabil pentru procesele antibacteriene, numit metilglioxal. Concentrația sa în mierea de Manuka este chiar de câteva sute de ori mai mare decât în ​​alte tipuri de miere (de la 100 mg/kg la 1000 mg/kg). Mierea europeană, apreciată și în medicină, conține în medie aproximativ 3,1 mg/kg. Însă doar mierea cu o concentrație MGO de peste 100 are următoarele proprietăți: antibacteriană, antioxidantă (combate radicalii liberi), antiseptică, antifungică, antivirală, antiinflamatoare.

 

Aplicarea mierii de Manuka


Mierea de Manuka este un produs extrem de dorit, rar și, prin urmare, scump. Este o sursă bogată de vitamine, nutrienți și minerale. Proprietățile sale higroscopice ajută la menținerea hidratării corespunzătoare a pielii. Când cumpărați miere de Manuka, verificați cât de mult metilglioxal conține. Mierea cu nivelul MGO 30+ are cel mai mic preț. Din păcate, prețul scăzut al produsului merge mână în mână cu eficacitatea antibacteriană scăzută. Prin urmare, conținutul de metilglioxal în mg/kg trebuie verificat. Cu cât există o cantitate mai mare, cu atât capacitatea antibacteriană a mierii este mai mare. Cele mai eficiente încep cu MGO 100+, apoi 250+, 400+, terminând cu 1500+. 

Cum se folosește mierea de Manuka?

Nu există reguli clare cu privire la utilizarea mierii de Manuka. Poate fi dizolvată într-un lichid, dar rețineți că lichidul nu trebuie să depășească 40 de grade Celsius, deoarece peste această temperatură mierea își pierde proprietățile. Este optim să o consumați ca și altă miere, adică pe stomacul gol (2-3 lingurițe), cu 20 de minute înainte de masă.

Ce gust are mierea de Manuka?

Florile de Manuka au o aromă puternică și sunt pline de nectar. Albinele produc din ea o miere închisă și groasă, a cărei culoare este similară cu mierea de hrișcă. Mierea de Manuka are o aromă destul de intensă: ușor ierboasă și uleioasă, asemănătoare cu gustul caramelului cu un postgust picant, ușor de nucă, care se simte puțin înțepător în gât.

Mierea de Manuka - la ce ajută?

Mierea de Manuka are aplicații tipice în afecțiuni ale sistemului nervos (apatie, insomnie, depresie, hiperactivitate, nevroză, agitație și epuizare nervoasă), tulburări și afecțiuni ale sistemului circulator (boală coronariană, ateroscleroza, hipertensiune arterială, vasculară și nevroze cardiace). Mierea de Manuka ajută la tratarea gingivitei, la îndepărtarea plăcii și a tartrului. Este eficientă în lupta împotriva agenților patogeni și bacteriilor (stafilococi, streptococi) care cauzează sinuzita, faringită și afecțiuni în mucoasa nazală, dar și contra infecțiilor gastrointestinale (diaree, dureri abdominale, vărsături). Ajută în lupta împotriva următoarelor bacterii: Acinetobacter baumannii, Burkholderia cepacia, Campylobacter, Enterobacter cloacae, enterococi, Helicobacter pylori, bacili formatori de spori de oxigen, Escherichia coli, Bacil de pneumonie (pneumonie Klebsiella), Bacili enterici din genul Brucella și Salmonella, pneumococ, Porphyromonas gingivalis, Proteus (Proteus mirabilis), Shigella flexneri, Shigella sonnei, Stenotrophomonas maltophilia, Streptococ.

 

Mierea de Manuka poate fi folosită în timpul tratamentului rănilor, deoarece previne inflamația, facilitează vindecarea, sigilează rana și reduce formarea de cicatrici. Facilitează curățarea rănilor, în special în tratamentul rănilor de arsuri și ulcerațiilor. Asigură o stare bună a pielii. Accelerează procesul de vindecare a leziunilor cutanate în cazul Zonei Zoster. Se folosește în tratamentul acneei juvenile, rozaceei și escarelor.

 

Mierea de Manuka sporește imunitatea generală a organismului, scade tensiunea arterială, îmbunătățește circulația sângelui, crește secreția de bilă și producerea de noi celule sanguine. Este un remediu excelent pentru afecțiunile intestinale datorită efectului său probiotic. Poate fi folosită cu succes de către adulți, femeile însărcinate și copii de la vârsta de doi ani.

 

Aplicare în tratamentul bolilor

 

Mierea de Manuka are numeroase beneficii pentru sănătate. Cercetările au permis crearea unei liste de 6 grupe de boli și afecțiuni în care poate fi folosită și funcționează.

 

1. Sistemul imunitar: dureri de cap, oboseală cronică, febră, slăbiciune și stare generală de rău, convalescență, infecții bacteriene și virale.

 

2. Sistemul urinar: pietre la rinichi, inflamarea tractului urinar.

 

3. Aparatul respirator: angină, astm, dureri și inflamații sinusurilor, gripă, tușe, răgușeală, secreții nazale și infecții ale nasului și gâtului, răceală, gât uscat, laringită, bronșită, pneumonie.

 

4. Sistemul digestiv: boala Crohn, colici intestinale, greață, indigestie, eructații, ulcere gastrice și duodenale, colită ulceroasă (colită), flatulență, gastrită (gastrită), constipație, sindrom de colon iritabil .

 

5. Piele: furuncule, ulcere, abcese, eczeme (dermatită atopică), micoză cutanată, impetigo, seboree, mătreață, psoriazis, escare și răni cu infecție bacteriană, degerături, arsuri, inclusiv arsuri solare, herpes labial, răni, zona zoster (și complicațiile sale), coșuri (acnee și rozacee), grefe topice, piele uscată, sensibilă, alergică și crăpată, mușcături și înțepături de insecte, unghii încarnate, zgârieturi și tăieturi, infecții ale pielii, mastita glandei mamare).

 

6. Altele: dureri de urechi și inflamații, dureri artritice și dureri musculare, dureri reumatice, boală parodontală, placă și tartru, prevenirea cancerului și sprijinirea tratamentului oncologic, de ex. cancer de sân, piele și cancer de colon, carii, cornee, gingii sensibile și sângerânde, gingivită, inflamația pleoapelor, conjunctivită, inflamație a mucoasei bucale (afte, micoză), sindromul de ochi uscat.

 

Se recomandă prudență în utilizarea mierii de Manuka în boli cronice, boli sistemice acute sau cancer. Persoanele cu diabet și alergii la produsele apicole nu ar trebui să consume deloc miere de Manuka. Datorită riscului ridicat de intoxicație alimentară severă cu botulism, această regulă ar trebui să se aplice și copiilor sub 1 an. Mierea de Manuka este nu numai un aliment, ci și un produs important pentru sănătate. Consumată intern sau extern această miere de la capătul lumii poate face adevărate minuni.

miere de manuka miere manuka