Manifestari pentru invatamant virtual si e-competente in Romania

Cele doua conferinte s-au consacrat intre cele mai importante evenimente stiinţifice din Romania care promoveaza tehnologii si metodologii inovative in educaţie, in cercetare si in dezvoltarea profesionala continua. inca de la primele ediţii, acestea sunt sustinute de Ministerul Educaţiei prin Autoritatea Naţionala pentru Cercetare stiinţifica (ANCS) si de SIVECO Romania.

Manifestarile vizeaza utilizarea strategica si efectiva a tehnologiilor informatiei si comunicarii ca factor esential pentru inovare, progres economic si succes in agenda Europa 2020. Structurate si organizate dupa principii europene si standarde internaţionale, cele doua initiative incurajeaza si promoveaza activitaţile colaborative, investigaţia si metodele stiinţifice, gandirea critica si creativa, argumentaţia si demonstraţia. Evenimentele din acest an vor gazdui Concursul "Software Educaţional" si Expoziţia de produse software, echipamente si produse IT destinate educaţiei, cercetarii si inovarii, produse care vor fi premiate in cadrul CNIV. Sunt acceptate de asemenea lucrari si articole care pot fi publicate in Proceedings of ICVL 2011 (print si online, ISSN 1844-8933) daca sunt trimise pana la 15 august 2011. Articolele pentru participarea la CNIV 2011 pot fi trimise pana la 1 octombrie 2011si vor fi publicate in volumul CNIV 2011 (print si online, ISSN 1842-4708).

Iniţiata ca un proiect naţional in anul 2003, Conferinţa Naţionala de invaţamant Virtual (CNIV) si-a propus introducerea in educaţie si cercetare a noilor tehnologii de elearning si software educaţional, promovarea si implementarea ideilor lansate prin programele europene: procesul Bologna si Strategia Lisabona. Intampinat cu interes de catre specialisti precum si de catre cadrele didactice si studenti, interes vizibil la nivel de utilizare efectiva a noilor tehnologii de elearning si de promovare de software educaţional si metode moderne in procesul educaţional, proiectul national este insoţit din 2006 de o initiativa cu perspectiva globala. Conferinţa Internaţionala de invaţamant Virtual (ICVL) a fost creata ca urmare a succeselor obtinute de proiectul CNIV si urmareste crearea unui cadru pentru introducerea la o scara mai larga a sistemelor elearning in activitatile de predare si invatare; susţinerea cadrelor didactice si a formatorilor in procesul de utilizare inovativa a tehnologiilor atat la nivelul educatiei formale cat si in procesul de educatie pe tot parcursul vietii; stimularea interesului pentru dezvoltarea de proiecte elearning in procesele si sistemele de educatie; promovarea si dezvoltarea cercetarii stiintifice pentru elearning, software educational si realitate virtuala.

“CNIV si ICVL sunt doua dintre evenimentele stiintifice dedicate inovarii si introducerii tehnologiilor in educatie pe care le sustinem cu mare incredere in progresele si tendinţele pe care le genereaza in mediile scolare si universitare, precum si in mediul profesional din Romania. Sunt intr-adevar manifestari oportune si necesare in contextul actual.” declara Olimpius Istrate, directorul Centrului pentru Inovare in Educatie.

Prin implicare in cadrul acestor manifestari precum si prin intreg portofoliul de proiecte derulate pana in prezent, TEHNE- Centrul pentru Inovare in Educatie preia si amplifica apelul la mobilizare in directia cresterii calitaţii la nivel preuniversitar si universitar in Romania prin utilizarea cu succes a tehnologiilor moderne in educatie si cercetare. in plus, se alatura cu profesionisti in educatie si instruire asistata de calculator, atat in initiative si proiecte nationale ale institutiilor publice si organizaţiilor profesionale, precum si in programe dezvoltate la nivel european, fiind unul dintre principalii actori din acest sector care promoveaza principiile si valorile europene in educatie, prin tehnologii si abordari inovative.

educatie inovatie IT competente electronice