Isihasmul sau mestesugul linistirii, o lectura pentru suflet de la editura Herald



In prag de sarbatori, va invitam la o lectura spre folosul sufletului si schimbarea mintii.  Mergand pe urmele pelerinului rus, Vasile Andru reface drumul cautatorului de dumnezeire, dezvaluind tehnica, intreaga traditie contemplativa si modelele patristice isihaste.

 

Cuvantul isihia (de la grecescul hesychia) inseamna liniste launtrica, liniste luminata. Este linistea bunatatii si a sanatatii. Este linistea mintii clare. Linistea sfintitoare.

Procedeul „oratio hesychasta”, Rugaciunea inimii, care conduce pe cel vrednic si pe cel harazit, la isihia, provine din traditia ascetica-contemplativa a primilor crestini (sec.III-IV), relansat mereu de marii parinti (sec.VI-X), si structurat (in sec. XIV) ca un curent spiritual distinct.

Este singurul procedeu complet de concentrare, introspectie, meditatie si theosis elaborat pe terenul crestinismului. El are anvergura si eficienta marilor metode din alte spatii geografice.

Dar practica isihasta nu se reduce la procedeu. Ea este un mod de viata. Ea presupune in prealabil, despatimirea, iertarea semenului, ca treapta a despatimirii. Ea presupune schimbarea mintii.

Vasile Andru

isihasmul vasile andru editura herald