Importanta unei știri de calitate în societatea modernă

Image

Secolul în care trăim este unul în care totul în jur se desfășoară cu o rapiditate ieșită din comun. Astăzi este mai simplu ca oricând să comunicăm în orice colț al planetei, grație mediului online care ne pune la dispoziție toate tool-urile necesare în acest sens. Concomitent, informațiile circulă de asemenea cu o rapiditate uluitoare, încât identificarea știrilor reale a devenit o provocare reală pentru fiecare dintre noi. Trăim într-o lume dinamica, marcată de tot soiul de evenimente care se petrec spontan, iar știrile reprezintă unica modalitate prin care putem fi la curent cu tot ceea ce se întâmplă in lume sau în comunitățile locale.

Mediul online poate fi privit în prezent ca o platforma fără limite în ceea ce privește transmiterea de informații, însă acesta vine la pachet cu un pericol destul de mare. Mai exact, știrile ce circula în mediul online pot fi neverificate sau rău intenționate, fiind astfel necesar ca cititorul să treacă toate informațiile pe care le primește printr-un filtru personal, înainte de a trage concluzii. Așadar, care este importanța unor știri de calitate într-o lume modernă, în care informațiile circula cu o viteză de neconceput?

Știrile de calitate conțin informații reale

A fi un om informat astăzi este un lucru mai important ca oricând, în condițiile în care știrile reprezintă unica modalitate prin care putem fi la curent cu ceea ce se întâmplă oriunde în lume. O știre de calitate va prezenta întotdeauna realitatea așa cum este ea, cititorul având posibilitatea de a înțelege pe deplin cum s-au petrecut evenimentele. Există însă știri concepute special pentru a dezinforma și pentru a-l îndemna pe cititor să acționeze într-un anumit sens. Aceste informații își vor pierde din start valoarea de știre, devenind texte care manipulează sau creează propagandă. O știre de calitate va prezenta realitatea într-un mod cât se poate de obiectiv.

Știrile de calitate au rolul exclusiv de a informa

Informațiile nu circulă doar prin intermediul presei scrise sau al celei online, ci în prezent un pericol mare îl reprezintă și informațiile care circula pe rețelele de socializare și care uneori cu greu pot fi verificate în timp util. O știre de calitate are exclusiv rolul de a informa, nu de a schimba percepțiile unei comunități asupra realității. Din acest motiv, este recomandat ca informațiile pe care un cititor le primește prin intermediul unei știri, să fie verificate din cel puțin 3 surse.

Cum identifici știrile de calitate?

Într-un secol în care informațiile circula cu o rapiditate atât de mare, este practic imposibil ca anumite știri false sau rău intenționate să nu se strecoare printre cele de calitate. În general, agențiile de presă cu istorie, care se respecta și își respectă cititorii, nu vor apela niciodată la titlurile senzaționale care nu au nicio legătură cu conținutul, doar pentru a-și spori numărul de cititori. Știrile de calitate prezintă lucrurile cu lux de amănunte, exact așa cum s-au întâmplat, fără a încerca să distorsioneze în vreun fel realitatea. Mai mult decât atât, este indicat întotdeauna să verifici știrile care acoperă diferite evenimente din mai multe surse.               

stiri