„Imaginația este inima fiecărei experiențe adevărate de învățare”

Îți mai aminești prima poezie învățată? Cum ai reușit o ți minte după atâta timp? Eu îmi amintesc că prima poezie învățată a fost „Zdreanță” de Tudor Arghezi. Am reușit să o memorez deoarece, atunci când o spun, îmi vine in minte cățelul acela lățos cu toată acțiunea prin care trece. De fapt, multe din lucrurile pe care le-am învățat de-a lungul timpului au în spate, sau mai bine zis în capul meu,  imagini și desfășurări de evenimente, la care se adaugă emoțiile ce le-am simțit. De exemplu, mereu mi-e milă de Zdreanță la sfârșitul poeziei.

Tot acest proces se datorează IMAGINAȚIEI, funcție importantă a sistemului nostru cognitiv, ce este strâns legată de memorie și de procesul de învățare. De fapt, conectarea dintre învățare și memorie este imaginația. Edgan și Vadaner (1988), susțin că „Stimularea imaginației nu este o alternativă a activității educaționale, este o premisă în a realiza orice activitate educațională”.

Dar pentru a putea utiliza imaginația, este nevoie de puțină stimulare. Iată câteva idei pentru a stimula creativitatea copilului tău:

Jucării

Alege articole care sunt concepute pentru a dezvolta anumite deprinderi ale copilului tău. Poți alege jocuri de construcție, jocuri de tip experiment, jocuri din domeniul artă sau seturi cu obiecte specifice unor meserii. 

Cărți

Alege cărți adecvate vârstei și interesului copilului. Poți avea cărți cu imagini, povești scurte sau articole din anumite domenii. Când citiți o poveste, poți să îi ceri copilului să îți răspundă la întrebarea „Ce s-ar întâmpla dacă?, astfel il vei ține conecta la poveste, dar îi vei da și o notă de originalitate.

Joacă

Pictură, castele de nisip, cutii de carton, toate sunt obiecte care ajută la dezvoltarea imaginației, deoarece îi ajută să decopere noi locuri și să aibă idei noi.  Când o cutie de carton devine o mașină, este stimulată activiatea cerebrală a copilului.

Puzzle și board games

Alege acele jocuri puzzle și board games ce au ca scop experienta educativă a copilului. Poți modifica sau scimba regulile unui board games, împreună cu copilul tău, astfel va găsi noi metode prin care poate face jocul mai distractiv. 

Natura

Natura este cea mai bună în a stimula creativitatea. De la murdărit, la observarea păsărilor sau adunatul de frunze, cu toate pot fi buni stimul pentru imaginație. 

Când mergi data viitoare cu el în parc/natură, ia și o pungă. Roagă-l să pună în ea 10 obiecte pe care le găsește în drumul vostru (obiectele să nu se repete). Când ajungeți acasă, scoate obiectele pe o masă și apoi roagă-l să construiască o poveste pornind de la aceste obiecte. 

Timp mai puțin în fața ecranului

Jocurile copilăriei noastre au fost foarte buni stimuli pentru dezvoltarea imaginației, dar din păcate acestea sunt înlocuite tot mai mult de jocurile pe calculator care oferă direct imagini, fără a-i mai lăsa pe cei mici să le construiască în minte. Pentru asta îi este recomandat copilului să petreacă cât mai puțin timp în fața ecranului. Însă, trăim în era tehnologiei și trebuie să le împăcăm pe amândouă. Ce zici dacă data viitoare când urmărește un documentar faceți împreună un scurt rezumat? Sau roagă-l pe el/ea să povestească ce a văzut! 

 Cu siguranță, aici sunt doar câteva metode pe care le putem utiliza atunci când vine vorba de dezvoltarea imaginației. Tu ce modalități folosești pentru copilul tău?

*În materialul gratuit de pe www.danom.ro poți să descoperi o tehnică de învățare care se bazează pe imaginație și care poate schimba fundamental modul în care copilul tău învață.

jocuri puzzle jocuri educative jocuri de dezvoltare