Este necesară operația în cazul herniei de disc?

Din momentul apariției unor simptome alarmante, așa cum ar fi paralizia sau dificultățile de urinare, este nevoie să fie luată în calcul intervenția chirurgicală în cazul herniei de disc. Într-adevăr, hernia de disc nu trebuie operată de fiecare dată, însă este bine să știi când este nevoie de acest lucru.

Tratamente potrivite pentru hernia de disc 

Uneori instalată la nivel cervical, alteori la nivel lombar, afecțiunea cunoscută sub denumirea de hernie de disc se manifestă prin apariția unor dureri mai slabe sau mai intense. Mai mult decât atât, durerea se poate răspândi în corp afectând inclusiv degetele de la picioare, trecând astfel prin coapsă și gambe. În cazuri mai rare se poate întâmpla chiar ca hernia să ducă la paralizie mai mult sau mai puțin semnificativă a picioarelor. 

Există chiar și cazuri grave în care pacientul poate prezenta dificultăți la urinare. În cazuri de acest fel, și nu numai, este obligatorie vizita la medicul specialist de urgență. 

Sunt mai multe tehnici utile pentru îndepărtarea herniei și pentru slăbirea nervilor comprimați. Una dintre tehnicile clasice constă în efectuarea unei incizii de aproximativ 5 cm la înălțimea discului lezat, însă există și tehnici mai recente care se bazează pe incizii mai mici, fiind introdusă o cameră optică, un dren de aspirație și instrumente care permit operarea. 

Când ar trebui operată hernia de disc?

Nu este indicat să aștepți până când hernia se lipește prea tare de nerv și nu mai există nicio posibilitate de resorbție spontană. Există așa-numitele cazuri de sciatică paralizantă, acolo unde durerea dispare brusc, iar membrul inferior nu se mai poate mișca. Aceasta este o urgență reală care se poate recupera în cazul în care este operată în cel mai scurt timp de la apariția simptomelor. 

Poate fi vorba și de o sciatică prin care se produce paralizia progresivă, mersul făcându-se șchiopătând, însă și de forme hiperalgezie unde durerea este atât de mare încât împiedică somnul. 

Chirurgie minim invazivă pentru îndepărtarea acestei afecțiuni 

Un medic specialist în neurochirurgie poate pune un diagnostic corect, dar și să recomande cel mai eficient tratament pentru fiecare pacient în parte. În situațiile în care starea unui pacient nu se îmbunătățește în urma tratamentelor non-chirurgicale, medicul poate recomanda efectuarea unei intervenții pentru eliminarea discului herniat. Tehnicile chirurgicale minim invazive sunt extrem de eficiente, acestea permițându-i pacientului să se refacă într-un timp scurt, datorită inciziei de mici dimensiuni. 

Dacă te confrunți cu o hernie de disc sau cu simptome specifice acesteia, recomandarea noastră este să nu mai amâni mersul la medicul specialist. 

neurochirurgie