Ecomaramures.com te invita sa petreci sarbatorile in inima Maramuresului

Ca in fiecare final de an, Maramuresul reapare in centrul atentiei turistilor romani ori straini, datorita ofertelor sale de Craciun ori de Anul Nou. Aici, traditiile, obiceiurile, ospitalitatea si frumusetea satului romanesc sunt inca valori deosebit de pretuite, de toate generatiile. Pentru a te bucura de cateva zile de neuitat, Ecomaramures.com, in calitate de site oficial al primei destinatii de ecoturism din tara - Mara-Cosau-Creasta Cocosului, adreseaza tuturor iubitorilor de traditie, natura si voie buna, o invitatie de nerefuzat in inima verde a Maramuresului.

Avand ca scop principal dezvoltarea unui turism responsabil, ce respecta valorile naturale si culturale ale acestei zone unice, ce reuseste sa conserve valorile patrimoniale si sa le dea mai departe generatiilor viitoare, destinatia ecoturistica Mara-Cosau-Creasta Cocosului functioneaza pe baza unui parteneriat local ce include ONG-uri, sectorul privat, autoritati publice locale si adminstratori ai ariilor protejate.

Una din activitatiile preferate de turistii ce ajung in acest colt al tarii este participarea la sarbatorile religioase si populare. Iar acest prilej, cel al Craciunului si a trecerii in Noul An, nu este deloc de neglijat.

Maramureșenii țin cu sfințenie, prin post și rugăciune, sărbătorile creștine, care aici se împletesc cu ritualuri şi credinţe populare, cu tradiţii agrare şi deseori sunt însoţite de evenimente unde se „joacă” şi se „horeşte”. Pe lângă vechile obiceiuri de Anul Nou, de Florii, de Paşte, de Rusalii, de Sf. Mărie, de Crăciun şi de alte mari sărbători creştine, există câteva evenimentele laice cu tradiţie, care încă se organizează an de an în Maramureş.

Cateva sarbatori si evenimente ce se tin in satele de pe raurile Mara si Cosau

  • - 24-26 decembrie - Obiceiuri de Crăciun: În seara de Crăciun, lumina nu se stinge niciodată iar porțile sunt deschise pentru a primi colindători în casele gătite de sărbătoare. Se umblă și cu „Steaua”, „Capra”, „Viflaimul”;

  • - 26 decembrie - Festivalul de colinde: „Mândră-i sara de Crăciun” - Budești;

  • - 31 decembrie - Ajunul Anului Nou: obiceiuri legate de pețit, de găsire a ursitului. Anul Nou este noaptea bărbaților, se spune că dacă-ți intră în casă o femeie în noaptea dintre ani, îți va merge tot anul rău. Copiii umblă cu Plugușorul. În Călinesti, feciorii practică obiceiul numit „strigarea peste sat”.

Asadar, in functie de preferinte si de timpul disponibil, va puteti configura propria vacanta de iarna in Maramures. Site-ul prezinta zeci de atractii, optiuni de cazare sau masa, ghizi locali ori activitati si vine in ajutorul turistilor cu harti, ghiduri si alte materiale de informare - precum aplicatia mobila EcoMaramures. Totusi, pentru a contura un pachet turistic potrivit dorintelor fiecarui grup ori familii ce se hotaraste pentru aceasta destinatie de ecoturism, mai exista o optiune:

Pachete turistice

Avem pregătite, pentru oaspeții noștri, pachete turistice standard, pe care le putem personaliza în funcție de nevoi. Ne-am ales cu grijă tur-operatorii din lista de mai jos, după principiile care-i ghidează în activitate – și pentru că sprijină financiar proiecte de conservare a patrimoniului natural și cultural din zona Mara-Cosău-Creasta Cocoşului.

Afla aici care sunt agentiile partenere din Brasov, Oradea, Baia Mare sau Ocna Sugatag si pregateste-te acum pentru o vacanta de neuitat, in orice sezon al anului, in inima verde a Maramuresului!

turism maramures ecoturism maramures sarbatori in maramures ecoturism romania mara cosau creasta cocosului