Despre riscurile afacerii Lyoness cu un membru mai vechi. Interviu Maria Palliu, membru Lyoness din



Ce este Lyoness?

Lyoness este o societate de cumparatori independenta, care cuprinde mai multe tari si branse, interconectata printr-un Cashback Card unic in intreaga lume si prin care clientii Lyoness beneficiaza de avantajul: bani inapoi la fiecare cumparatura.

Fiecare cumparatura cu Lyoness facuta la un partener comercial Lyoness aduce bani inapoi in contul dvs. Hubert Freidl a avut aceasta idee si extrem de rapid a castigat numerosi parteneri comerciali de partea sa. In iulie 2003 el a infiintat Lyoness fiind astazi CEO Lyoness International AG.

Un procentaj fix din toate cumparaturile este transferat automat catre Lyoness Child & Family Foundation, infiintata in mai 2008, al carei motto „Prin formare – sustinem viata” ajuta oamenii nevoiasi in a avea sanse mai bune in viata.

Lyoness Romania este membru afiliat RODSA (Asociatia de Vanzari Directe din Romania) si face parte din cadrul firmelor de tipul MLM (multilevel marketing) binar, ce functioneaza prin prezentari si seminarii (business info), recomadare personala, profit sharing si unilevel.

In Romania, Lyoness este condusa de Tiberiu Vicsay, Managing Director si Natalia Vicsay, Marketing Director.

Maria Palliu face parte din generatia membrilor Lyoness care au dorit sa intre in aceasta afacere inainte de patrunderea pe piata din Romania si care au jucat rolul “deschizatorului de drumuri” pentru infiintarea Lyoness Romania. Insa, oricat de bine ar suna ideea acestei afaceri, exista si situatii riscante ce trebuie tratate cu mai multa prudenta de persoanele care decid sa investeasca bani si timp pentru a evolua in cadrul afacerii (ca multe dintre afacerile de nivel international care au nevoie de o implementare individualizata la nivel de tara).

 

 



Cand ati avut contact pentru prima data cu afacerea Lyoness si in ce circumstante?



In 25 octombrie 2005, cand locuiam in Pitesti, eram necasatorita si purtam numele de Maria Preda, a fost ziua in care am auzit pentru prima data de afacerea Lyoness.

Am fost contactata la telefon de domnul Mircea Santau, din Arad si ne-am intalnit in holul hotelului Muntenia din Pitesti. L-am ascultat pe acest domn care era cunoscut ca un om cu multa experienta in afaceri de MLM si dupa ce am ascultat prezentarea acestei afaceri, mi s-a parut interesanta ideea si am decis sa ma inscriu in aceasta afacere, chiar daca la acea vreme nu era inregistrata oficial in Romania.

In urmatorul weekend am mers impreuna cu domnul Santau, cu copiii mei si cu inca doua persoane in Sentes, Ungaria, pentru a obtine mai multe informatii si am avut parte de un seminar sustinut, la acea vreme, de echipa de sponsori din Ungaria.

In urma informatiilor primite la acest seminar am hotarat sa-mi incep activitatea, si acolo, in Sentes mi-am procurat din ultimii bani pe care ii aveam la mine, adica 150 de euro, trei pozitii (unitati de decontare) in grupa economica unu, evident, pe chitanta ungureasca si m-am intors in Romania unde am decis sa-mi incep in mod serios aceasta colaborare cu compania Lyoness.

 



Care au fost motivele pentru care ati decis sa intrati si sa investiti in aceasta afacere?



Ideea de a avea bani inapoi la fiecare cumparatura cu siguranta ca atrage interesul oricui. Cine nu ar vrea sa fie platit pentru faptul ca isi face cumparaturile la un anumit comerciant?! Iar daca acestei idei i se adauga si alte castiguri substantiale (pentru care trebuie sa investesti nu doar bani, ci si timp) garantate prin exemple de catre sponsorul tau, atunci tentatia este si mai mare. In plus, experienta pe care am dobandit-o in afacerile de tip Network Marketing inca din anul 1994 m-au facut sa fiu increzatoare in aceasta afacere si, prin urmare, am decis sa fac rost de sumele necesare sa intru in afacere nu doar ca persoana fizica, ci, mai tarziu, si ca persoana juridica, prin cabinetul meu de terapii complementare.



Ne puteti da mai multe detalii despre activitatea dvs. in cadrul acestei afaceri?



Am inceput mai intai prin a traduce materialele informative din limba germana in limba romana, iar sponsorul meu (Mircea Santau), vorbind maghiara, a reusit sa completeze toata informatia pentru a putea incepe prezentarile pe teritoriul Romaniei.

Am inceput aceasta activitate mai intai in Pitesti, unde am reusit in scurt timp sa creez un grup considerabil de persoane din Pitesti, Mioveni, Rm.Valcea, Ploiesti, Cimpulung Muscel, Curtea de Arges, Bucuresti, Brasov, Timisoara.

Dupa o perioada de premarketing cu prezentari si seminarii de informare a persoanelor de existenta Lyoness, ce a fost strabatuta destul de greoi pentru ca ne izbeam de neincredere si scepticism, de mentalitatea destul de greoaie a romanilor, in 2006 am decis sa incepem negocierile pentru introducerea de comercianti in business. Primele firme pe care le-am introdus au fost afacerea personala, o farmacie din Pitesti si o firma de vanzari piese auto-moto din Mioveni.

A fost o munca de antreprenoriat si leadership de exceptie, fenomenul era unul destul de picant, suna destul de bine si astfel prietenii m-au urmat plasandu-si banii in afacere. Salile de conferinta erau din ce in ce mai pline, fapt ce a facut ca in 2006, domnul presedinte Hubert Friedel, sa ajunga in Romania, la Rm.Valcea, unde s-a hotarat sa fie sediul Lyoness SRL Romania.

Astfel a fost deschisa oficial compania Lyoness pe teritoriul Romaniei, prin intermediul sponsorilor din Ungaria, Gabriela Pocsi si Robert Fervensi, persoane care ne-au fost alaturi si ne-au transmis din experienta lor, astfel incat am reusit sa incepem si seminarii destul de interesante pe teritoriul Romaniei. La inceputul anului 2008 reteaua de cumparatori pe care o formasem numara in jur de 5000 de cumparatori, numar care reprezenta un succes foarte mare pentru noi si pentru o companie care functiona pe sistem MLM, insa cu un produs financiar unde practic nu vindeai nimic, doar informatie.

 



Lucrurile mergeau destul de bine pentru dumneavoastra din cate ne povestiti. Care sunt problemele cu care v-ati confruntat in Lyoness ce v-au determinat sa apelati la serviciile unui avocat?



Pe 25 mai 2011, in ziua in care ne confirmam pentru a doua oara nivelul 4 de cariera in sistem (nivelul de cariera nu ti-l poti cumpara, ci il dobandesti prin munca sustinuta de promovare a afacerii pentru a obtine cat mai multi membri Lyoness ca directi) am primit un email de excludere din sistemul Lyoness. A fost trimis un singur email pentru a exclude trei ID-uri: al meu, al sotului meu si al afacerii noastre, lucru inacceptabil pentru Lyoness, avand in vedere faptul ca relatia dintre mine si sotul meu este de sponsor si client direct, identificat cu ID-uri si CNP-uri de sine statatoare. Asa cum spune si in preambulul CGA-ului, toate raporturile contractuale sunt purtate cu Lyoness Holding, iar relatiile dintre persoane nu au nimic comun cu statutul lor social.

Motivul excluderii? Se sustine faptul ca ne-am fi folosit de datele de logare si CNP-ul unui anumit membru Lyoness pentru a-i cumpara ID-ul si a-l vinde altei persoane. Vanzarea de ID-uri este permisa de catre Lyoness sub anumite conditii, iar vanzarea si cumpararea ID-ului in cauza s-a facut respectand aceste conditii, iar noi avem dovezile pentru a demonstra validitatea acestora.

In plus, conform Conditiilor Generale de Afacere pentru clientii Lyoness Romania (CGA) art. 12.2, nu a fost solicitata nicio declaratie din partea noastra si nici nu a fost respectat termenul de 10 zile in care puteam demonta acuzatia adusa. In plus, conform aceluiasi articol, Lyoness trebuie sa ne puna la dispozitie 4 saptamani pentru instrainarea ID-urilor si numai dupa acest termen, in cazul neinstrainarii, Lyoness poate prelua ID-urile cu despagubirile de rigoare. Faptul ca nu s-a respectat CGA-ul, ca nu ni s-a dat dreptul la replica si ca toata investitia noastra financiara si de timp a fost confiscata fara a ni se oferi posibilitatea de aparare, ne-a determinat sa apelam la cabinetul de avocatura Coltuc. Suma investita poate ca va fi recuperata, insa repararea imaginii create cu greu va putea fi realizata.

In alte situatii nu exista comunicare, insa fix pe 26 mai 2011, dupa ora 9, Lyoness SRL ne anunta cu nonsalanta, pe telefoanele de contact, ca”sistemului Lyoness pe Romania ii pare rau ca ne-a pierdut de clienti” de parca as fi fost o simpla cumparatoare Lyoness, cu card albastru de cumparator, nu una dintre cele mai vechi persoane care adusesera Lyoness in Romania, avand in acelasi timp foarte multi bani plasati in sistemul de decontare.

Ce este foarte important de remarcat este ca SMS-urile din Austria veneau si ne anuntau deja cu o saptamana inainte de excludere ca ni se virasera comisionele in conturile noastre de banca, insa banii nu au mai ajuns nici pana astazi in conturi.

Aceste aspecte, lipsa de profesionalism in comunicarea excluderii, ne-au facut sa devenim suspiciosi in legatura cu adevaratul motiv al excluderii. Excluderea fara motiv in Lyoness este un fapt greu de crezut tocmai datorita politicii originale foarte bine pusa la punct. Tocmai de aceea excluderea noastra din sistem, in aceste conditii cel putin suspecte, ne-a ridicat un semn de intrebare.

“Afacerea Vietii Mele”, construita de aproape cinci ani, mi-a fost luata intr-o clipa si am realizat cata lipsa de competenta manageriala, care a dus la distrugerea unei linii nationale vechi, a distrus atatia oameni care faceau parte din echipa mea si a sotului meu, oameni care s-au vazut neputinciosi si cu bani bagati in Lyoness, oameni care au crezut in mine si in noi,urmandu-ne intru totul.



Ce sfaturi aveti pentru cei care doresc sa intre in Lyoness?



Pentru toti care sunt in aceasta afacere sau care doresc sa intre in afacere, am cateva sfaturi pe care doresc sa le dau din tot sufletul meu:



Sa citeasca pe toate partile CGA si sa verifice daca si cel din Austria, cel scris in limba germana, este identic cu cel scris in limba romana si sa se ceara o completare la acest CGA, cu articolele in clar si identice.

GARANTII



Care sunt garantiile oferite de sistemul Lyoness? Acestea ar trebui sa fie stipulate in clar cine ca persoana din cadrul companiei, cu ce drept si competenta si in ce conditii poate face excluderi.



Sa se solicite companiei completarea CGA nu numai cu drepturile si obligatiile si sanctiunile asupra clientilor si partenerilor Lyoness, ci si drepturile, obligatiile si sanctiunile atat al personalului cat si a conducerii SRL, in conditiile incalcarii CGA si al bunului mers al companiei, in spiritul parteneriatului bilateral al oricarui contract.

Consolidarea scrisa cu conditii clare si garantarea mostenirii,conform art.13.1, pentru a evita ca mostenitorul sa fie respins prin bunul plac al unei persoane care isi poate aroga drepturi necuvenite si a se evita intrarea in posesie pe cale juridica.

Respectarea integritatii morale si materiale atat al partenerului business cat si al salariatului, precum si respectarea confidentialitatii cu precizarea exacta a sanctiunilor pentru incalcare, in cadrul unui articol.

Compania are TUV si ISO 9001/2008. Cum sunt aplicate? Ca in situatia mea nu se vede. Cum se sanctioneaza conducerea SRL pentru incalcarea acestora?



Acest aspect de abuz de excluderi nejustificate si fara drepturi de aparare sunt frecvente in Romania, la companiile MLM care au facut SRL pe teritoriul tarii si au dat libertate de hotarare asupra banilor oamenilor la persoane diferite. Riscul cel mai mare la care va expuneti este acela de a fi exclusi cu motive false, sa va pierdeti timpul si banii investiti in afacere, fara a vi se respecta drepturile prevazute chiar in CGA. Este foarte important sa cititi cu atentie acest CGA si sa indepliniti cu atentie conditiile prevazute in aceste regulament. Cu toate acestea, anumite actiuni ale dvs. pot fi interpretate ca neadecvate, regulamentul fiind vag in definirea clara a termenilor sub care se pot realiza excluderile.

De asemenea, daca ajungeti intr-o situatie asemanatoare celei in care ne aflam noi, este bine de stiut faptul ca va veti judeca dupa legislatia elvetiana, indiferent de tara de domiciliu (cnf. art. 19.1 din CGA).

Prin urmare, ca orice afacere de rang international, este bine sa fii precaut atunci cand vrei sa investesti timp si bani, deoarece exista riscul ca acei bani sa ramana blocati undeva in sistem, iar tu sa nu ti-i poti recupera. Excluderile sunt un punct important din sistemul Lyoness si acestea sunt, de cele mai multe ori justificate, insa nedefinirea clara a situatiilor de excludere pot duce la abuzuri din acest punct de vedere. Interviul de fata reprezinta, momentan, o singura parere, o singura experienta. Daca aceasta va fi impartasita, oamenii vor cunoaste si o parte din experientele negative ale sistemului, in Romania cel putin.

maria palliu ion palliu coltuc avocat lyoness excludere sistem MLM