Cauciucurile de iarna, o investitie in siguranta ta

 

Orice posesor de masina tine la siguranta sa in trafic si cauciucurile sunt o parte a acesteia. Oricare sunt sistemele de siguranta ale masinii, cauciucurile sunt cele care permit controlul pe zapada sau gheata. In functie de sezonul pentru care au fost concepute, producatorii impart cauciucurile in 3 categorii: de iarna, de vara si all season. In general, ele isi pastreaza calitatile de elasticitate 5 ani de la data fabricatiei, insa tratate necorespunzator, valabilitatea lor se scade considerabil. Iata care sunt informatiile pe care trebuie sa le stiti despre cauciucurile de iarna.




Cand se folosesc cauciucurile de iarna?

Anvelopele de vara se folosesc la temperaturi de peste 7 grade Celsius, iar cele de iarna la cele mai mici de 7 grade. Trebuie sa aiba marcajul un "fulg de nea" sau M+S. Acestea arata ca performanetele anvelopelor respective sunt testate si omologate oficial.




Cum actioneaza cauciucul de iarna pe zapada si de ce avem nevoie de el?

Anvelopa nu aluneca pe gheata, ci pe apa formata intre zapada si cauciuc. Datorita fortei de apasare, apare o degajare de energie care se transforma in caldura si face sa se topeasca gheata si zapada. Cu cat este mai frig afara, cu atat avem aderenta mai buna, pentru ca se face mai greu stratul de apa. De aceea exista taieturi lamelare si curbe pe cauciucul de iarna. Acolo agata zapada, iar cea din cauciuc cu cea de pe carosabil fac efectul "zapada- zapada", dand o aderenta buna.




Cat de bune sunt anvelopele "all seasons"?

O caracteristica a anvelopelor all seasons este ca amprenta pneului pentru anotimpul de iarna este pe mijloc, iar pe margine este amprenta pentru vara. Practic, ofera doar 50% siguranta fata de anvelopele dedicate fiecarui anotimp in parte.




Anvelopele de iarna se tocesc mai repede decat cele de vara?

Daca sunt folosite la temperaturi mai scazute de 7 grade nu se vor toci. Evident, tine foarte mult si de modul in care sunt utilizate atunci cand vremea este mai buna.




Putem folosi second hand? La ce sa fim atenti atunci cand le cumparam?

Legea precizeaza ca putem merge cu un cauciuc pana la limita de uzura a canalelor de 1,6 mm. Testele au aratat ca de la 8 mm, cat are un cauciuc nou, pana la 4 mm aderenta e mai scazuta, dar de la 4 mm scade abrupt, iar soferul poate avea probleme serioase. Asadar, daca v-ati gandit sa va achizitionati cauciucuri second-hand nu este profitabil pe termen lung, ca sa nu mai vorbim despre siguranta rularii masinii. Cauciucurile de iarna sunt realizate dintr-un material mai moale decat cele de vara si au un profil care ajuta la pastrarea controlului si la temperaturi negative. Cauciucurile all season ofera performante medii in majoritatea conditiilor de trafic, dar fiind un compromis tehnologic, nu pot oferi performante maxime nici vara, nici iarna.




Cum recunosti pneurile de zapada?

“Cauciucurile de iarna au mai multe semne distincte prin care se pot recunoaste. Amprenta este mult mai reliefata decat la o anvelopa de vara. Cele indicate pentru drumuri inzapezite au un fulg de nea imprimat pe lateral sau un M+S, adica "mud+snow" (noroi si zapada). Pe suprafata de rulare exista taieturi speciale, de tip lamelar dispuse in curbe si in zig zag”, recomanda domnul Daniel Henegariu, managerul siteului Tuningautoaccesorii.ro.

anvelope cauciucuri kit xenon jante accesorii auto tuning