Cum construiești bugetul de vacanță pentru Grecia? | 2019


Grecia este o destinație de vis pe care orice persoană trebuie să o bifeze cel puțin o dată în viață. Foarte accesibilă pentru turiștii români, această țară îmbină perfect atmosfera de distracție cu relaxarea și vizitarea obiectivelor turistice. 

Tărâmurile elene sunt celebre pentru bucătăria delicioasă, plajele superbe, insulele faimoase și locurile pline de viață. Fără îndoială, Grecia oferă de toate și nu poate să dezamăgească pe nimeni, indiferent de preferințele sau gusturile fiecăruia. Însă, pentru ca cheltuielile să nu depășească așteptările cu privire la vacanța într-o locație relativ ieftină, este nevoie de stabilirea unui buget. Iată ce ar trebui să iei în considerare pentru un sejur în țara elenă.


Cu ce voi călători în vacanță?

Cel mai important aspect în construirea bugetului pentru o vacanță în Grecia este stabilirea mijlocului de transport. Ai la dispoziție călătoria cu mașina, avionul, autocarul sau chiar rulota. Prețurile diferă de la un caz la altul și perioada aleasă pentru deplasare.

Pentru transportul cu avionul biletele sunt mai ieftine dacă le rezervi din timp și eventual în lunile mai puțin frecventate de turiști. Majoritatea curselor sunt către Atena și de aici se pleacă spre restul insulelor. Trebuie să iei în considerare timpul pentru escală și să adaugi la buget și o noapte de cazare în cazul în care este foarte lungă. De asemenea, acordă atenție și transferului de la și către aeroport.

În situația în care vrei să pleci cu mașina, la stabilirea bugetului ia în calcul costul combustibilului, taxele de drum, cheltuielile cu parcarea și traversarea cu feribot-ul. Transportul cu autocarul este o alternativă mai ieftină, în timp ce deplasarea cu rulota implică și costurile de campare.


Unde mă voi caza în vacanță?

Pentru a stabili un buget cât mai apropiat de realitate, la capitolul cazare este esențial să știi unde, când și cu cine călătorești în Grecia. Vorbim de o destinație vizitată de peste 30 de milioane de turiști anual, așa că prețurile la hoteluri diferă în funcție de sezon și locație. Vacanțele de vară pe meleagurile elene se împart în trei categorii. Din aprilie și până la finalul lunii mai și în luna octombrie este extra-sezon, în intervalul 1 iunie – 15 iulie și 15 septembrie – 1 octombrie este sezonul de mijloc, iar între 15 iulie și 15 septembrie perioada de vârf. Cel mai potrivit pentru călătorii este intervalul de mijloc deoarece nu e foarte cald, iar prețurile sunt mult reduse față de perioadele aglomerate.

Contează foarte mult și partea țării aleasă pentru vacanță întrucât hotelurile de pe cele mai cunoscute insule solicită prețuri mult mai mari pentru cazare decât cele din zonele mai puțin turistice. În cazul unei excursii de grup, există posibilitatea închirierii unor case sau vile, însă totul trebuie stabilit în detaliu pentru că multe nu au dormitoare separate sau cel puțin două băi.

În Grecia, există și varianta de a sta la cort sau cu rulota, dar trebuie avute în vedere costurile de campare și faptul că nu te poți instala în apropiere de plajă sau în liziera pădurii.


Ce voi mânca în vacanță?

Dacă pentru transport și cazare prețurile sunt ușor de stabilit, în cazul mâncării situația se complică. Pentru cei care merg pentru prima dată în această țară, precizăm că în Grecia salatele din meniu sunt preparate de sine stătătoare, iar cartofii gustare. 

Preparatele culinare principale sunt însoțite de garnituri și salate, prețul unei sticle de vin la tavernă începe de la 30 euro, iar la carafă jumătate de litru costă 3-4 euro. În zonele pline de turiști mâncarea este mai scumpă, așa că este ideal să servești masa la localurile situate pe străduțe adiacente. Ia în considerare o masă decentă între 20-40 euro la tavernă, probabil fără prea multe extravaganțe culinare.


Ce alte cheltuieli vor mai fi în vacanță?

Pe lângă ceea ce am precizat deja, ar putea apărea necesitatea închirierii unei mașini dacă transportul local nu acoperă toate punctele de interes și nu călătorești cu autoturismul personal. Aceasta poate fi contractată pentru minimum 24 de ore și prețul variază în funcție de mașină, asigurări sau dotări suplimentare.

Excursiile opționale către diferite obiective turistice pe care le descoperi la fața locului ar putea să îți facă cu ochiul. Banii pentru șezlong, consumație pe plajă, mici gustări între mese sau suveniruri trebuie și ei luați în considerare la stabilirea bugetului. Totodată, sumele alocate ar trebui să fie ceva mai mari dacă mergi în vacanță cu copiii. Nu în ultimul rând, amenzile sau incidentele nefericite pot surveni chiar și în vacanță, așa că este util și un fond pentru cheltuieli neprevăzute.

O vacanță de vară în Grecia este ideală pentru a te bucura de plajă, soare, ape turcoaz și bună-dispoziție. Dacă cheltuielile tale depășesc bugetul pe care ți l-ai propus, accesează un credit rapid avantajos și călătorește așa cum își dorești către această destinație de vis. Un împrumut nebancar este perfect atunci când ai nevoie de o rezervă financiară sau trebuie să completezi sumele pentru biletele de avion și cazare. 

vacanta Grecia