Companiile romanesti pot economisi bani adresand problema dependentei la serviciu

Alcoolismul si dependenta de droguri sunt probleme globale. Organizatia Internationala a Muncii estimeaza ca, la nivel mondial, pana la 5% din forta medie de munca este dependenta de alcool si pana la 25% consuma alcool in exces, riscand sa devina dependenta.

“Nu exista statistici disponibile despre impactul dependentei asupra economiei romanesti” spune Rupert Wolfe Murray, reprezentant in Romania pentru clinica de tratare a dependentei Castle Craig, “deoarece dependenta nu este o prioritate pentru Ministerul Sanatatii si, spre deosebire de alte state membre ale Uniunii Europene, dependenta nu este studiata in mediul universitar.”

Vestile rele despre dependenta nu trebuie sa fie o problema pentru companiile private, explica Rupert Wolfe Murray: “managerii companiilor si consultantii lor medicali ar trebui sa cunoasca faptul ca exista tratament pentru dependenta cu o rata ridicata de succes disponibil la clinici rezidentiale de reabilitare cum ar fi Castle Craig din Scotia. Un angajat cu probleme de dependenta poate fi transformat dintr-o povara intr-un angajat valoros.”

Cercetari din intreaga lume arata cat de devastatoare sunt efectele dependentei. Intr-o scrisoare trimisa candidatilor prezidentiali din SUA, Susan E. Foster de la Universitatea Columbia (New York) estimeaza ca dependenta de droguri, alcool si tutun afecteaza 40 de milioane de cetateni americani, mai multi decat cei care sufera de diabet sau boli cardiace.

Potrivit unui studiu din 2009, agentiile guvernului american suporta cheltuieli de cel putin 467 miliarde de dolari pe an pentru consecintele dependentei: pierderea zilelor de lucru, accidente si peste 70 de afectiuni atribuite abuzului de alcool.

In Marea Britanie, un sondaj din decembrie 2007 realizat de compania de asigurari Norwich Union Healthcare (Aviva) a relevat ca o treime dintre angajatii britanici recunosc ca au venit la serviciu mahmuri sau sub influenta alcoolului. Probleme cauzate de mahmureala la serviciu includ dificultati de concentrare, productivitate redusa, oboseala si erori.

In Romania, alcoolismul este foarte raspandit si acceptat social - dar exista o lipsa acuta de cercetari si servicii de tratament. La locul de munca, o atitudine comuna printre angajati este complicitatea in “acoperirea” colegului care a venit beat la birou sau care lipseste din cauza mahmurelii. Aceasta situatie poate dura ani. Multi manageri se implica in ascunderea acestor cazuri si iau in considerare o singura posibilitate: concedierea.

*

Clinica Castle Craig este o clinica de reabilitare britanica care a sponsorizat lansarea unui nou website ce ofera informatii despre dependenta companiilor si managerilor de resurse umane(in limba engleza).

dependenta alcool studii dependenta alcoolism la serviciu politici de sanatate psihiatrie