Cine nu vrea sa integreze profesional persoana cu dizabilitati?

ONG



Astazi, 18 martie 2011, intre orele 10.00 – 13.00, in Sala Callatis a Hotelului Malibu Constanta, Fundatia „Alaturi de Voi” Romania organizeaza prima dezbatere regionala cu tema „Integrarea profesionala a persoanelor cu dizabilitati prin economia sociala. Loc de muncã asistat sau de tranzitie?”, cu participarea  reprezentantilor AJOFM-lor, ITM-lor si DGASPC-lor din Constanta, Calarasi, Braila, Galati, Tulcea, precum si ai ONG-urilor cu preocupari in domeniul economiei sociale.

Creaza sistemul de protectie sociala dependenta persoanelor cu dizabilitati de asistenta? Este motivata persoana cu handicap sa de angajeze? Cine verifica daca angajatorii respecta Legea 448/2006? De ce statul nu are interesul real de a stimula prin masuri active angajarea persoanei cu handicap? Sunt structurile de economie sociala singura alternativa la ocuparea in munca a persoanelor cu dizabilitati? Care este experienta Italiei si Suediei in integrarea profesionala a persoanei cu handicap? – sunt doar cateva intrebari la care se va raspunde in cadrul dezbaterii initiate.  

 

Practic, Fundatia „Alaturi de Voi” Romania doreste sa adauge experientei sale de peste opt ani in sectorul social, experienta si opiniile altor specialisti, in scopul identificarii de modalitati prin care poate fi marita sustinerea integrarii profesionale a persoanelor cu dizabilitati. Documentarea se va face la nivel national, in total fiind planificate opt dezbateri regionale.

 

Concluziile dezbaterilor vor fi inglobate intr-un document de pozitie care vizeaza o analiza la nivel national a situatiei persoanelor cu handicap incadrate in structuri de economie socialã, o cercetare comparativa a legislatiei din 15 tari europene in domeniul economiei sociale, exemple de buna practica din Italia, Suedia, Belgia, Olanda, Germania, Ungaria si Filanda. Documentul de pozitie va fi utilizat in reglementarea cadrului legislativ in domeniul economiei sociale, demers asumat de Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale de a fi finalizat anul acesta, printr-un proiect finantat de catre Fondul Social European si solicitat de catre reprezentantii structurilor de economie sociala si celelalte ONG-uri.

 

Dezbaterea face parte din proiectul „Alianta pentru dezvoltarea economiei sociale” derulat de Fundatia „Alaturi de Voi” Romania in parteneriat cu Directia Generala Protectia Persoanelor cu Handicap - MMSF, Fundatia Motivation România, DGASPC Iasi si Cooperativa Sociala ”Il Poliedro” Italia si co-finantat din Fondul Social European prin POSDRU 2007-2013, axa prioritara 6 ”Promovarea incluziunii sociale”. 

 

Precizam ca Fundatia „Alaturi de Voi” Romania care a dezvoltat si sustine unitatea protejata Util Deco cu ateliere in Iasi, Constanta si Mures (www.utildeco.ro), activeaza pentru intarirea sectorului economiei sociale, find prima organizatie romaneasca ce a realizat Targul National al Unitatilor Protejate, site-ul www.unitatiprotejate.ro precum si site-ul www.jobdirect.ro – primul Centru de resurse online pentru ocuparea in munca a persoanelor cu handicap.

 

Detalii cu privire la eveniment pot fi oferite la tel. 0757.110.251, e-mail: mirela.ivan@alaturidevoi.ro, persoana de contact Mirela Ivan, director centru sau la tel. 0740513864, persoana de contact Mihaela Munteanu, coordonator PR ADV Romania.