Care sunt jocurile de noroc pe care le prefera romanii

Pentru inceput probabil ar trebui sa definim jocurile de noroc pentru ca toti cei care citesc aceste randuri sa aiba o perspectiva mai buna asupra acestui domeniu. Astfel ca, potrivit dictionarului, jocul de noroc este acel tip de joc in care castigul depinde (aproape exclusiv) de intamplare. Adica orice suma de bani sau obiecte obtinute in urma unui astfel de joc reprezinta apanajul sansei, de cele mai multe ori. Dar exista si acele persoane care fac statistici, utilizeaza matematica si tin evidente, iar acestea le ajuta sa castige, insa nici macar aceste lucruri nu garanteaza reusita, ci doar sporesc sansele. In categoria jocurilor de noroc, intra atat cele obisnuite, cum ar fi jocurile de carti sau ruleta, dar si pariurile sportive si chiar loto.



Cele mai populare jocuri de noroc



Aici vom vorbi despre cele mai populare jocuri de noroc in cazul Romaniei, astfel ca pentru romani jocurile loto de la Loteria Romana sunt unele dintre cele mai importante, peste 20 % din populatia tarii noastre obisnuieste sa joace la acestea, iar dintre acestia 5 % pun cel putin un bilet in fiecare saptamana. Aceasta popularitate se datoreaza si faptului ca jocul de loto are o vechime destul de mare in Romania, iar cei care obisnuiesc sa joace acum, faceau acest lucru si inainte de ’89, astfel ca este si un soi de deprindere, chiar datina.



Dar pe langa jocurile loto cu care noi suntem obisnuiti mai exista si alte tipuri, care chiar si in Romania incep sa prinda teren, iar printre acestea regasim si win for life sau tot felul de jocuri loto ce provin de la loterii internationale.



Peste 6 % din romani obisnuiesc sa joace la pariurile sportive, acest lucru insemnand ca sunt ceva mai putini decat cei care sunt interesati de loto, dar numarul lor este totusi unul insemnat. Iar potrivit PariuriX.com, o mare parte dintre acestia, peste 50 % au varsta cuprinsa intre 18 si 24 de ani. Pariurile sportive sunt o buna modalitate de a face bani, dar exista o conditie esentiala si anume, ca persoana care pariaza sa fie pasionata si de sporturile pentru care isi pune banii la bataie. Pentru ca doar asa poate castiga cu adevarat si nu doar prin intermediul inspiratiei de moment. Spunem acest lucru pentru ca in cazul celor pasionati de un sport sau mai multe, exista si foarte multa atentie pentru ceea ce se intampla in interiorul acestuia sau acestora. Iar asta se traduce prin urmarirea cat mai multor meciuri, tinerea evidentei acestora, a scorurilor, dar si a evenimentelor foarte importante ce au legatura cu sportivii si cu confruntarile acestora. Iar acest tip de suporter este cel care are parte si de avantajul statisticii si poate prevedea mai usor ceea ce se poate intampla la un meci viitor, iar asta nu poate decat sa creasca sansele de a castiga un pariu.



Iar cum tehnologia este un element despre care putem spune ca ne guverneaza lumea in acest moment era imposibil ca pariurile sportive sa nu se poata realiza si pe internet astfel ca avem parte de pariuri online. Iar acestea pot avea mai multe avantaje decat cele clasice, offline, pentru ca, pe langa faptul ca se poate paria din confortul locuintei sau din orice loc in care exista conexiune la internet, exista bonusuri care se dau la inscrierea pe site-ul de pariuri. Acestea pot fi diferite atat in functie de casa de pariuri la care doresti sa iti deschizi contul, dar si de locul din care pornesti, de exemplu daca vei accesa link-urile oferite de PariuriX.com spre anumite case de pariuri poti primi bonusuri mai mari la inregistrare decat daca ai fi accesat de unul singur acele site-uri. Insa trebuie destul de multa atentie pentru a nu cadea in extrema cealalta si de a ajunge dependent de acestea, lucru despre care vom discuta si mai tarziu in acest articol.



Un alt joc de noroc care este destul de apreciat de romani este cel de sloturi, care mai popular este numit si pacanele. La acestea joaca undeva in jurul a 3 % dintre locuitorii tarii noastre, iar motivul pentru care fac acest lucru nu este neaparat castigul asa cum se intampla in cazul pariorilor. Acestia prefera sloturile pentru ca le aduc relaxare, distractie, dar si socializare cu prietenii, de altfel acestea sunt si principalele lucruri pe care le aduc aceste aparate, deoarece castigurile apar mai greu si de regula nu acopera banii cheltuiti. In plus acest tip de joc de noroc tine doar de intamplare, neputandu-se face foarte multe statistici si nici prevedea cand ar putea sa apara un castig viitor. Dar nici aceste jocuri de noroc nu fac exceptie in ceea ce priveste dependentele, doarece si ele pot sa le produca si trebuie avuta foarte mare grija pentru a nu se ajunge in aceasta situatie.



Un alt tip de joc ce tine foarte mult de noroc si mai putin de statistici si prevederi este ruleta. Nu sunt foarte multi romani care sa fie amatori de acest joc, insa cei care joaca la aceasta sunt cei care prefera jocurile dinamice, rapide si care pot aduce multi bani in timp scurt. Insa problema este ca de cele mai multe ori ruleta nu aduce bani sau nu aduce suficienti cat sa ii acopere pe cei jucati de catre o persoana. Dar in privinta dinamismului si rapiditatii cu siguranta acestea exista si ii pot satisface pe cei care isi doresc aceste lucruri de la un joc. Insa acestea pot fi si cele care ii pot face pe oamenii sa piarda foarte multi bani la ruleta, in speranta ca vor castiga la un moment-dat. Acest lucru se intampla pentru ca fiind un joc rapid, nu ai timp sa te plictisesti de el si prin urmare nu il asociezi cu un disconfort, iar dinamismul accentueaza aceasta situatie, iar asta te va face sa mai joci o data si inca o data, pana cand vei ramane fara bani sau daca ai foarte mult noroc, vei ajunge si sa castigi. Insa acesta poate fi si modul in care poti ajunge dependent de acest joc, tocmai pentru ca este unul destul de dinamic si antrenant.



Un alt joc care are parte de ceva fani este cel de carti, desigur este impropriu spus ca este doar unul singur, insa chiar daca ele sunt mai multe, se utilizeaza cartile de joc, astfel ca se vorbeste despre acestea la singular. Aproximativ 6% dintre romani joaca un astfel de joc, dar acestia se impart in jumatatea care prefera modul clasic, la casino, si cea care prefera modul online, pe site-uri de profil. Dar, la fel ca si in cazul celorlalte se poate ajunge la dependenta, indiferent de felul in care acestea sunt jucate, online sau offline.



Ce riscuri implica jocurile de noroc?



Atunci cand vorbim de jocuri de noroc nu putem sa excludem si partea mai putin roz a acestora si anume dependenta. Aceasta fiind cel mai mare risc care vine impreuna cu aceste jocuri, indiferent daca vorbim despre loto, pariuri, fie ele online sau offline, slot-machines, jocurile de carti sau ruleta.



Dependenta de jocurile de noroc este considerata a fi chiar mai periculoasa decat cea de droguri sau alcoolism. Acest lucru se intampla pentru ca spre deosebire de cele din urma, la prima nu apar semne ale acesteia decat in momentul cand dependenta este una ajunsa deja intr-un stadiu avansat, iar persoana in cauza trebuie sa apeleze la ajutor de specialitate pentru a scapa. Pe cand la alcoolism sau dependenta de narcotice semnele sunt destul de vizibile inca de la inceputul acestora, astfel ca persoanele din jurul dependentului pot interveni mult mai repede pentru a remedia situatia. Dar in cazul dependentei de jocuri de noroc, semnele, cum ar fi absenteismul de la locul de munca, somatizarea, deteriorarea relatiilor si datoriile din ce in ce mai mari, apar dupa un timp de la startul acesteia.



Insa daca s-a ajuns la dependenta de jocuri de noroc exista totusi o scapare si anume, apelarea la ajutor specializat, cum este psihiatrul sau psihologul. Dar pentru ca terapia sa aiba efect persoana in cauza trebuie sa constientizeze ca exista o problema, iar jocurile de noroc stau la radacina acesteia. Cel mai potrivit tip de terapie este cel cognitiv comportamental, acesta avand cele mai bune rezultate in ceea ce priveste dependentele, de orice fel ar fi acestea.



Prin urmare, jocurile de noroc, fie ca sunt loto, pariuri sportive, slot-machines sau jocuri de carti pot fi aducatoare de bani, dar trebuie sa aveti asteptari reale si sa nu jucati cu speranta ca veti pune mana pe potul cel mare chiar daca vedeti ca pierdeti in permanenta. De asemenea, trebuie sa fiti realisti, iar atunci cand observati ca pierdeti mai mult decat castigati sa va opriti pentru a nu ajunge in cealalta extrema, adica la dependenta. Dar daca totusi ajungeti in aceasta situatie ideal ar fi sa constientizati situatia in care va aflati si sa cereti ajutor specializat din partea unui psihiatru sau psiholog. Iar cea mai buna psihoterapie care sa va ajute sa renuntati la jocurile de noroc este cea cognitiv comportamentala.