Bucataria finlandeza este indrazneata si caracterizata

 prin diverse feluri de preparare a pestelui, ceea ce este normal pentru o tara cu o iesire atat de larga la mare. Dar nu numai pestele marin face parte din mancarurile traditionale finlandeze, ci si pestele din lacuri.

De asemenea, finlandezii apreciaza si cartoful ca marea majoritate a europenilor, plasandu-l la loc de cinste printre legumele pe care le folosesc in mancaruri, poate si pentru ca aceasta leguma este foarte potrivita ca si garnitura pentru diferite soiuri de peste. Mancarea traditionala intanita in Finlanda este influentata de alte bucatarii, cum ar fi de cea ruseasca si suedeza. Ceva cu adevarat traditional in Finlanda este “kalakukko”, paine se secara cu peste.

De Craciun, finlandezii se ospateaza cu Joulupoyta, care este un intreg meniu ce contine cartofi, hering. sunca si alte legume. Sosurile sunt si ele importante, pentru ce pot schimba cu totul gustul unei peste. Chiar daca este vorba despre acelasi peste, daca acesta este servit cu un sos dulce va avea un alt gust decat daca este preparat intr-un sos acrisor. Salata Rosolli, somonul sarat, berea Sahti, heringul marinat, terciul de ovaz, sunca prajita, toate acestea se pot gasi cam pe orice masa din Finlanda.

Retetele finlandeze sunt atent preparate, cu precizie nemteasca, toate ingredientele sunt cantarite la miimea de gram, mancarurile sunt frumos servite si sunt foarte sanatoase. Bucataria finlandeza este una pe care pana si Mos Craciun o recomanda.

retete retete culinare retete finlandeze retete romanesti retete pentru copii