Asteptam ca promisiunile sa devina realitati!

ONG



“Speram ca disponibilitatea manifestata de primul ministru si echipa sa se va concretiza in sprijin real pentru ONG-uri. Prezenta ADV Romania la acest dialog se integreaza efortului organizatiei noastre de a face lobby si advocacy, pentru rezolvarea disfunctiilor sistemului in gestionarea fondurilor europene, alaturi de colegii din tara, grupati in Coalitia ONGuri pentru Fonduri Structurale. In cadrul intanirii am prezentat cateva propuneri privind contractarea, propuneri venite din experienta noastra de implementatori de proiecte europene de mai bine de 6 ani. Pasii facuti sunt insa un inceput de colaborare, pentru rezolvarea unor probleme ajunse deja acute si care au dus Romania in situatia de a nu absorbi decat in mica masura banii destinati dezvoltarii”- a declarat doamna Angela Achitei, la finalul intalnirii.

Iata cele doua comunicate redactate de reprezentantii ONG-urilor si respectiv ai Guvernului dupa intalnire.      

 

Comunicat de presa al Coalitiei ONGuri pentru Fonduri Structurale

 

Ieri, un grup de organizatii neguvernamentale implicate in absorbtia fondurilor structurale s-a intalnit cu Premierul Emil Boc si cu responsabilii din Auroritatile care gestioneaza fondurile europene.

Subiectul care a ocupat cea mai mare parte din agenda discutiilor a fost managementul fondurilor strucrurale asa cum se vede el din zona organizatiilor neguvernamentale.

Seful Executivului a apreciat expertiza organizatiilor non-guvernamentale in ceea ce priveste atragerea de fonduri europene, si a afirmat ca Guvernul doreste perfectarea unui mecanism de colaborare cu mediul asociativ, astfel incat cadrul normativ reglementat de Guvern in ceea ce priveste absorbtia fondurilor europene sa poata beneficia de bunele practici dezvoltate de ONG-uri, si sa rezolve problemele intampinate de acestea. „Am pornit totdeauna de la premiza ca organizatiile non-guvernamentale reprezinta o resursa de expertiza si de bune practici pentru Guvern, avand in vedere faptul ca dvs. ati reusit sa demonstrati ca, desi aveti resurse financiare limitate, puteti sa faceti lucruri extrem de importante pentru comunitate si pentru Romania in ansamblu. Obiectivul nostru e este sa perfectionam mecanismul de colaborare, sa eficientizam activitatea Colegiului pentru asociatii si fundatii care functioneaza pe langa Cabinetul primului-ministru astfel incat expertiza, bunele practici, observatiile, sesizarile dvs. sa poata fi luate in analiza, transpuse in acte normative sau corectate practicile din unele institutii ale statului” a declarat premierul Emil Boc.

Pornind de la cele mai bine de 100 de sesizari colectate de Coalitia ONGuri pentru Fonduri Structurale, reprezentantii coalitiei au rezumat principalele probleme care tin pe loc absorbtia, precum si o serie de solutii:

-          lipsa de resurse umane de la nivelul autoritatilor de management – in special al autoritatii de management a Programului Operational Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane

-          sistemul financiar si conditiile financiare pe care le au de indeplinit implementatorii de proiecte, conditii care, coroborate cu intarzieri in rambursarea fondurilor au dus la proiecte blocate, organizatii in imposibilitate de plata sau renuntarea la proiecte deja aprobate.

-          birocratia excesiva si procedurile greoaie care ornesc de la prezumtia de vinovatie si blocheaza atat beneficiarii cat si autoritatile de management

-          comunicarea ineficienta.

 

Reprezentantii guvernului, la randul lor, au precizat care sunt prioritatile Guvernului in ceea ce priveste absorbtia. In mare parte, acestea coincid cu concluziile organizatiilor neguvernamentale. De asemenea, reprezentantii guvernului au promis ca vor tine cont de propunerile organizatiilor. Concret, reprezentantii guvernului au promis ca:

-          vor avea in vedere cresterea prefinantarii puse la dispozitia beneficiarilor

-          vor fi deblocate posturile vacante din cadrul autoritatilor de management si organismelor intermediare

-          vor avea in vedere eficientizarea procedurilor si revizuirea birocratiei.

 

Un subiect ramas deschis este extinderea fondului de garantare si pentru organizatii neguvernamentale. 

O ultima promisiune facuta este continuarea si structurarea dialogului dintre Guvern si sectorul neguvernamental, iar temele prioritare pentru urmatoarea intalnire vor fi: sustenabilitatea sectorului neguvernal si un proiect comun referitor la Anul European al Voluntariatului 2011.

Comunicatul de presa al Guvernului Romaniei este postat la adresa:

http://www.guv.ro/primul-ministru-emil-boc-a-avut-o-intalnire-cu-reprezentanti-ai-organizatiilor-neguvernamentale-implicate-in-absorbtia-fondurilor-comunitare__l1a108597.html

Fundatia “Alaturi de Voi” Romania va continua sa militeze pentru normalizarea sistemului gestionarii fondurilor europene, acordarea respectului datorat unui partener tuturor ONG-urilor care implementeaza proiecte europene. Dorim sa nu se ignore faptul ca organizatiile neguvernamentale reprezinta un sector performant al societatii romanesti, apt sa aduca inportante investitii in tara in care lucreaza specialisti ce trebuie sustinuti.  

Pentru detalii privind evenimentul de la Bucuresti poate fi contactata doamna Angela Achitei, presedinte executiv ADV Romania, la tel. 0745609209, mail: office@alaturidevoi.ro , sau Mihaela Munteanu, coordonator PR ADV Romania, tel. 0740513864, e.mail: mihaela_munteanu@yahoo.com