”Aici” a avut loc evenimentul ”Adevărul se găsește în arhive ” organizat de Asociația Rhabillage

Marți, 15 noiembrie 2016, ”Aici Studio de arhitectură” a fost gazdă a  evenimentului organizat de Asociația Rhabillage  -  Adevărul se găsește în arhive ”, în cadrul căruia au fost lansate oficial site-ul arhivacezaramucenic.rhabillage.ro  și scurt-metrajul documentar ”Adevărul se găsește în arhive ”.

Cu această ocazie, Asociația Rhabillage a atras atenția asupra importanței publice a cercetării de arhitectură și a digitalizării arhivelor Cezara Mucenic, atât pentru publicul avizat, cât și pentru cei interesați de istoria și evoluţia urbanismului bucureștean.

La eveniment au fost prezenți în jur de 40 de invitați, printre care arhitecți, ingineri constructori, istorici, reprezentanți ai Institutului Național al Patrimoniului, ai Muzeului Național de Artă al României, ai Arhivelor Naționale, lectori de la Universitatea de Arhitectură și de la Peisagistică.

Istoria locației,  de la o ”casă care plânge” la reactivare culturală

Evenimentul a debutat cu  prezentarea Ancăi Maria Manta, care a expus pe scurt istoria locului și a proiectului de restaurare și reactivare culturală participativă a casei de pe str. J. L. Calderon nr. 25, pe care ”Aici” l-a propus. Acesta este al doilea eveniment public din acest an  la care „Aici” este prezent, după includerea în circuitul "Nopții Caselor", pentru care un spațiu cu o istorie de peste 100 de ani și-a deschis porțile pentru câteva ore.

Anca Maria Manta este arhitectă, membră fondatoare ”Aici Studio de arhitectură” și voluntară în cadrul proiectelor Rhabillage - ”Case care plâng” și ”ArhivaCezara Mucenic”.

Lansarea”Adevărul se găsește în arhive”

Scurtmetrajul documentar produs al Asociației Rhabillage și lansat în cadrul evenimentului prezintă povestea din spatele cercetării realizate de istoricul de artă Cezara Mucenic, între anii 1970 – 1980, în contextul limitativ al Bucureștiului “epocii de aur”.

Importanța cercetării arhivelor

Tot în cadrul evenimentului, istoricul de artă dr. Cezara Mucenic, expert atestat de Ministerul Culturii și Cultelor pentru “Cercetare Monumente Istorice: A, G”, a subliniat importanța studierii metodice a arhivelor - o documentare necesară pentru înțelegerea profundă și reală a istoriei locale.

Rațiunile digitalizării arhivelor

Dan Matei, analist în cadrul Institutului Național al Patrimoniului - Direcția Patrimoniu Mobil, Intangibil și Digital, a explicat de ce digitalizarea arhivelor este un demers esențial pentru eficientizarea documentărilor de arhitectură.

Digitalizarea Arhivei Cezara Mucenic

Alexandra Ardeleanu, arhitectă, vicepreședintă a Asociației Rhabillage, a prezentat în cadrul evenimentului modalitățile prin care Arhiva Cezara Mucenic, vizează organizarea informației existente într-un mediu stabil, durabil și accesibilpublicului larg.

Expoziție Adina Tudor

Evenimentul a fost întregit de o expoziție de lucrări grafice ce surprind peisaje și interioare urbane, toate semnate de arhitecta Adina Tudor.

Proiectul ”Digitalizarea datelor de arhivă culese de istoricul de artă Cezara Mucenic la Arhivele Naționale – Direcția Municipiului București perioada 1830 - 1960” este realizat de Asociația Rhabillage, beneficiar al unei finanțări din partea Uniunii Arhitecților din România din fondul Timbrul Arhitecturii în anul 2016. Coordonatori proiect: Alexandra Ardeleanu, Loredana Brumă,  Cezara Mucenic.

Contact: 

Aici Studio de arhitectură  - www.aiciarhitectura.ro

Laura Time / laura@aiciarhitectura.ro  / 0723 674 178

Anca Maria Manta / anca@aiciarhitectura.ro / 0728 198 089

Afis eveniment

Afis eveniment

#aici #arhitectura #cezaramucenic #Rhabillage #lansare #adevarulsegasesteinarhive #ancamariamanta #lauratime