726 viitori ingineri au obținut competențe de concepție și proiectare a produsel

În  8 luni de la lansare, în cele șapte centre de instruire proiectul PLM –ADAptor a pregãtit 726 de studenți  pentru lucrul în departamentele de concepție și proiectare produse, în conformitate cu cerințele companiilor din industrie. Cursurile care tocmai s-au finalizat au fost susținute de profesorii din cadrul universitãților partenere pe baza manualelor special realizate pentru acest proiect.

 

În cadrul modulului  desfãșurat în laboratoarele de proiectarea a universitãților partenere studenții  au obținut competențe pentru conceperea și realizarea unui prototip virtual cu ajutorul unor soluții

 software de ultimã generaþie de tip CAD (Proiectare asistatã pe calculator).

 

„Suntem bucuroși sã înmânãm 726 de diplome de competențã pentru concepție și proiectare de produs , studenților - oferta de muncã de mâine. Succesul programului  PLM – ADAptor s-a observat de la debutul proiectului, când din cei 700 de studenți estimați pentru instruire gratuitã, am primit 1600 de cereri de înscriere, și pentru a beneficia cât mai mulți de aceastã finanțare europeanã am inscris cu 20% mai multi studenți decât era prevãzut.

Prin programul PLM-ADAptor pregãtim alãturi de universitãțile tehnice, viitorii profeșioniști  în domeniul managamentului ciclului complet de viațã al produsului – Product Lifecycle Management. În pregãtirea practicã a studenților se utilizeazã tehnologii moderne, dezvoltând astfel competențele cheie necesare unui inginer.” a declarat Ionel Barbu, managerul proiectului și directorul general ADA – the PLM Company.

 

Evaluarea studenților la finalizarea modulului și emiterea diplomelor  s-a realizat pe bazã  testelor de evaluare a competențelor dobândite. Astfel, în cadrul primului modul de instruire din cadrul proiectului -  „Concepție și proiectare a produselor ”-  s-a urmãrit formarea și evaluarea urmãtoarelor competențe: elaborarea de soluþii CAD, realizarea desenelor în format 2D și modelelor 3D pe bazã de schițã cu aplicaþie de tip CAD, transpunerea fiºierelor CAD pe suport, utilizarea elementelor standardizate în desenul tehnic, multiplicarea informaþiei 2D/3D , realizarea de ansambluri ºi componente. La acestea se adaugã deprinderea utilizãrii softurilor specializate, care înglobeazã tehnologii de vârf în proiectarea asistatã pe calculator.

 

“Beneficiul major al studenților este structura modulelor de pregãtire construitã conform rãspunsurilor companiilor în cadrul studiului realizat la începutul proiectului, studiu privind nevoile de forțã de muncã specializatã. De aceea, prin PLM –ADAptor certificãm competențe CAD  (proiectare asistatã pe calculator), CAE ( testare asistatã pe calculator), CAM (fabricație asistatã pe calculator) și PDM ( managementul documentației tehnice) conform cerințelor de azi ale industriei, și aceasta  asigurã studenților șanse concrete de angajare și un debut favorabil  în carierã” ,a mai declarat Ionel Barbu, manager de proiect PLM – ADAptor și Director General ADA – The PLM Company.

 

Programul educațional PLM-ADAptor se desfãșoarã pe o duratã de 31 de luni, începând cu luna noiembrie 2009. Studenții la Universitãțile tehnice incluse în proiect s-au înscris la cursuri accesând platforma electronicã a programului  - www.plmadaptor.ro. Procesul de înscriere este foarte simplu și se compune din trei etape. Prima etapã – înscrierea -  se face  în cadrul site-ului www.plmadaptor.ro,  unde studenții trebuie sã completeze datele personale (nume, prenume, nivelul actual al studiilor, etc.),  sã aștepte pe e-mail confirmarea finalzãrii procesului de înscriere. Etapa a doua- selectarea candidaților-  constã  in alegerea studenților conform  ghidului de recrutare a grupului țintã pubicat în cadrul  site-ului proiectului.  Odatã declarat admis studentul trebuie sã-și aleagã grupa de studiu, având posibilitatea sã facã alegerea și în funcție de orele de desfãșurare a cursurilor. Cursurile se incheie cu evaluarea prin examen a competențelor. Ultima etapã presupune anunțarea rezultatelor,  prin mesaj de tipul SMS. De asemenea în cadrul platformei, studenții au disponibil un forum pentru discuții libere și schimb nemijlocit de cunoștințe și experiențã în domeniul proiectãrii.

 

“Am eliminat toate  barierele birocratice la înscrierea în cadrul proiectului pentru a acorda șanse egale tuturor studenților care doresc sã participle în cadrul proiectului. Prin forumul on-line am oferit studenților aceesul la cele mai bune practici pentru  concepție și proiectare, informațiile acumulate reprezintã o bazã comunã de cunoștințe accesibilã tuturor participanților la proiect dar și celor interesați de domeniul proiectãrii. Forum-ul proiectului a asigurat transparențã: aici se pot observa și entuziasmul cu care a fost primitã instruirea pentru competențe, și receptivitatea studenților la metodele de formare și evaluare ” , a declarat Laurențiu NAE, responsabil comunicare în cadrul proiectului PLM Adaptor.

 

Urmãtorul modul care începe în luna octombrie 2010 conține cursuri pentru „Simularea și analiza prototipului virtual”; înscrierile pentru acest modul  încep în luna septembrie. Programul  de pregãtire va continua cu modulul despre realizarea fabricației digitale a produsului și se va finaliza cu modulul pentru integrarea etapelor de dezvoltare a produsului, colaborarea în întreprinderea virtualã și managementul documentației tehnice despre produse.

 

Pe durata proiectului sunt organizate 14 evenimente locale „Bursa locurilor de muncã” ( douã în fiecare universitate partenerã) , unde sunt invitate firmele din industrie și studenții implicați în proiectul PLM-Adaptor.

 

Pânã la finalul proiectului în 2012, PLM-ADAptor urmãrește crearea premiselor necesare întreprinderilor româneºti de a se integra in spaþiul economic și tehnologic al Uniunii Europene, scãderea migraþiei forței de muncã din zonele declarate defavorizate ale României și oferirea cãtre industrie de viitori angajați calificați la standarde europene.

 

Despre proiect PLM-ADAptor

 

Programul are ca scop dezvoltarea resurselor umane prin corelarea sistemului de educație și formare profesionalã cu dinamica pieței muncii; proiectul se defãșoarã în parteneriat cu  ADA și 7 instituții de învãțãmânt superior din domeniul tehnic din țarã: Universitatea „Vasile Alecsandri”din Bacãu, Universitatea Ștefan cel Mare din Suceava, Universitatea „Dunãrea de Jos” din Galați, Universitatea din Oradea, Universitatea Maritimã Constanța, Universitatea din Petroșani.

Proiectul promoveazã parteneriatul între instituțiile de învãțãmânt superior și firmele din industrie, prin corelarea sistemul de educație și formare profesionalã cu dinamica pieței muncii. Pentru a rãspunde cât mai bine cerințelor de pe piața muncii din industrie, în prima fazã a proiectului s-a realizat o cercetare a nevoilor din industrie și s-a  construit profilul ideal al noului angajat pentru corelarea pregãtirii cu așteptãrile angajatorilor.

 

Mai multe informații : www.plmadaptor.ro

 

Despre ADA

ADA  este lider în România în implementarea soluțiilor pentru managementul ciclului complet de viațã al produsului (CAD, CAE, CAM, PLM).

Compania este specializatã în consultanțã tehnicã, analizã FEA, servicii inginerești de proiectare, programare roboți și linii automate și instruirea forței de muncã pentru lucrul cu softurile dedicate managementului ciclului de viațã al produsului. Soluțiile ADA sunt adaptate nevoilor  industriilor producãtoare în parte ( aeronauticã, navalã, auto și mijloace de transport, mașini și roboți industriali, mobilã, echipamente medicale, bunuri de larg consum).

 

Mai multe informații: www.adacomputers.ro

diplome cad plm adaptor ionel barbu ada - compania plm