5 trenduri in optimizarea SEO in 2019

Optimizarea SEO reprezinta unul dintre cele mai dezbatute subiecte din era digitala, mai ales pentru ca motoarele de cautare isi tin mare parte din algoritmii de sortare strict secreti. Totusi, iti poti imbogati know-how-ul despre aceasta industrie experimentand si observandu-i trendurile. Mai presus de orice alt motor de cautare, Google nu este static, ci isi modifica des algoritmii.

Iata in continuare care sunt trendurile in optimizare SEO pentru 2019:

1. Mobile First Index

Google a anuntat o schimbare uriasa in modul in care afiseaza rezultatele si asa a aparut Mobile First Index. Mai exact, algoritmii motorului de cautare vor sorta site-urile in functie de versiunea lor de mobil si nu de desktop. Google a anuntat ca a inceput deja sa implementeze aceasta modificare, iar Mobile First Index va fi monitorizat indeaproape de angajatii sai.

Scopul acestei modificari este de a tine pasul cu modul in care majoritatea oamenilor folosesc internetul in ziua de astazi. De obicei, ei nu se mai asaza la un laptop sau un calculator pentru a efectua o cautare pe Google, ci scot smartphone-ul din buzunar si incep sa tasteze, acest proces fiind mult mai rapid. Prin urmare, motorul de cautare a trebuit sa se adapteze si sa prioritizeze versiunile de mobile ale site-urilor in detrimentul celor "clasice".

2. Voice Search

Lumea a intrat intr-o noua dimensiune a comunicarii, in care smartphone-ul este principala sursa de informatie. Desi multi oameni prefera in continuare cautarile clasice, scrise, tot mai multi au inceput sa realizeze cautari vocale. Gigantii tech care isi indreapta atentia catre serviciile de asistenta digitala au foarte mult de castigat, iar Google nu putea lipsi dintre ei. De altfel, toate business-urile, indiferent de domeniul in care activeaza, ar trebui sa isi concentreze eforturile si sa isi modifice strategia astfel incat sa profite de acest trend.

Google "invata" din ce in ce mai multe limbi straine si incepe sa inteleaga semnificatia fiecarei cautari, nu doar a cuvintelor care o compun. Acesta este doar inceputul procesului cunoscut sub numele de "machine learning". Deoarece cautarea vocala a devenit deja un trend, specialistii in optimizare SEO si nu numai ar trebui sa tina cont de el in 2019.

3. Cautari locale prioritizate

Google devine din ce in ce mai interesat de satisfactia utilizatorilor si de relevanta pentru acestia a rezultatelor afisate. Prin urmare, motorul de cautare incepe treptat sa invete despre cautarile locale. Peste 95% dintre utilizatorii Google efectueaza cautari locale, iar acest lucru se datoreaza folosirii tot mai frecvente a dispozitivelor mobile.

Spre exemplu, daca esti in drum spre serviciu si cauti o "cafenea non stop", Google va tine cont de locatia ta si iti va afisa, in topul rezultatelor, cele mai apropiate astfel de localuri.

4. Focus pe rezultate video

Un alt trend in optimizarea SEO in 2019 il reprezinta cresterea importantei rezultatelor video. Continutul video a devenit cel mai consumat tip de continut in online, iar 55% dintre cei care folosesc internetul urmaresc clipuri video zilnic. Mai mult, la nivel mondial, vizitatorii site-ului YouTube urmaresc impreuna peste 1 miliard de ore de continut video in fiecare zi (echivalentul a 114.079 de ani), iar la acestea se adauga vizionarile pe Netflix, Vimeo si alte platforme de acest gen. Tocmai din acest motiv, Google a inceput sa acorde o importanta si mai mare continutului video.

5. Google Direct Answers

Odata cu lansarea algoritmului Hummingbird, Google a inceput sa imbunatateasca rezultatele afisate, prin intermediul knowledge graph, o tehnologie care strange informatii dintr-o varietate foarte mare de surse. La nivelul zero al knowledge graph-ului se afla Direct Answers, adica un raspuns direct oferit de Google, in cadrul unui infobox. Specialistii in optimizare SEO pot urmari ce informatii afiseaza motorul de cautare in infobox si pot modifica site-urile clientilor in consecinta.

optimizare seo 2019 iagency