5 accesorii pentru biciclete de care sigur nu stiai

Fie ca folosesti bicicleta ca mijloc alternativ de transport, pentru a te mentine in forma sau pur si simplu pentru ca este distractiv sa pedalezi, probabil esti interesat sa iti imbunatatesti experienta pe doua roti.


Majoritatea biciclistilor folosesc aceleasi gadget-uri si accesorii biciclete, insa exista o categorie aparte de astfel de produse care, desi sunt mai putin cunoscute, iti pot aduce multiple avantaje. Iata o scurta lista, cu cele 5 accesorii pentru biciclete, de care cu siguranta nu ai auzit inca:


1. Comanda pentru ghidon de reglare a amortizorului furcii


Evolutia vietii pe Pamant a dus la aparitia degetelor opozabile. Acestea nu doar ca ne-au ajutat sa ne suim in varful piramidei trofice, ci sunt si instrumentele perfecte pentru a controla manetele schimbatoarelor de pe ghidon. Astfel, in prezent, putem controla atat vitezele si franele, cat si nivelul de rigiditate a amortizorului furcii. Acest lucru este deosebit de folositor pentru cei care utilizeaza biciclete de munte, in special in zone cu trasee accidentate, unde nu ai timpul necesar pentru a face ajustari la fiecare deal sau povarnis. O comanda pentru ghidon iti va pune la indemana optiunea de calibrare a amortizorului rotii din fata, setand-o pentru urcus sau coboras printr-o simpla atingere.


2. Intinzator de lant


Aceste accesorii pentru biciclete sunt folosite cel mai des in conditii "extreme" de traseu, fiind perfecte pentru bicicletele de munte, in special pentru cursele de tipul downhill sau freeride. Aceasta piesa mica, dar deosebit de utila, se monteaza pe drop-out si mentine tensiunea lantului (de altfel, denumirea acestor accesorii de biciclete in engleza este de bike chain tensioner). Astfel, lantul nu se va mai balansa la fel de mult pe zonele accidentate, reducand mult riscul ca acesta sa cada.


3. Tija de sa reglabila pe inaltime


Din aceasta serie de accesorii pentru biciclete, tijele de sei cu inaltime reglabila sunt inca un exemplu bun de evolutie in lumea ciclismului. Cu zece ani in urma, acestea erau o raritate, insa astazi majoritatea modelelor de biciclete de munte vin echipate cu asa ceva, in special acele modele dedicate concursurilor de cross-country sau downhill. Acest tip de sa va cobori automat la simpla apasare a unui buton instalat pe ghidon si iti va permite astfel o mai mare libertate de miscare, reducand in acelasi timp si riscul de accidentare. De exemplu, atunci cand ai in fata o coborare foarte abrupta, la care stii ca trebuie sa te lasi putin pe spate pentru a-ti mentine echilibrul, poti actiona butonul de coborare a seii, pentru ca aceasta sa nu te incomodeze. Dupa un timp, aceasta va putea fi reglata la inaltimea normala.


4. Jante cu nipluri si cu capse


Capsele sunt niste mici inele care intaresc gaurile pe unde intra spitele in janta. Rolul lor este de a preveni craparea materialului jantei in cazul unei solicitari bruste foarte mari. Niplul este un surub de mici dimensiuni, care leaga spitele de janta. Acestea se pot roti, folosind o cheie de spite, pentru a exercita tensiune asupra spitelor, ajustand in acest fel roata bicicletei. Sunt fabricate de regula din alama sau din aluminiu, insa recent au aparut si nipluri din titan, care sunt rezistente si durabile. Cu toate ca sunt foarte mici, ele pot juca un rol crucial in competitii, iar un set de nipluri de calitate va completa intotdeauna rotile si jantele bicicletelor performante.


5. Suporturi pentru coburi si genti


Cu toate ca majoritatea bicicletelor destinate agrementului vin echipate cu asa ceva, spre exemplu bicicletele pliabile, exista multe cazuri cand ai nevoie sa transporti diverse lucruri voluminoase. Insa cum poti pune portbagaj si un cobur la bicicleta ta? Raspunsul este simplu: un suport pentru coburi sau genti, care se poate atasa cu usurinta la cadrul bicicletei. Avantajul acestuia este ca nu mai trebuie sa cari un rucsac in spinare (poti spune la revedere urmelor de transpiratie de pe spate), are o capacitate mai mare si este mult mai confortabil. De asemenea, cele mai multe modele sunt impermeabile, ceea ce simplifica mult lucrurile in acele zile cu vreme capricioasa.


Tu de cate dintre aceste accesorii de biciclete stiai? Daca vrei sa iti imbunatatesti performantele sau cauti un plus de confort, alege dintr-o multitudine de piese si accesorii pentru biciclete de pe noul site Veloteca, care se bucura de reduceri mari de pret in aceasta perioada!

accesorii biciclete