Sa intelegem mai bine factura la electricitate – ce platim de fapt?

Cei mai multi dintre cei care beneficiaza de servicii de tot felul sunt atat de dezinformati incat nu stiu in fapt de ce platesc anumite sume de bani. Spre exemplu, prea putini sunt cei care inteleg toate cifrele de pe factura de electricitate.

Odata cu liberalizarea pietei, au inceput sa abunde tot felul de oferte, care mai de care mai atractive pentru consumatori. Din lipsa de informare multi s-au lasat ghidati de preturile mici ale unor furnizori, insa in cele din urma s-au dovedit cu mult mai ridicate decat s-ar fi asteptat pentru ca nu au prevazut toate taxele si costurile suplimentare.

Eva Energy, furnizor de energie electrica si gaze naturale cu vechime pe piata, iese in intampinarea celor ce se afla in confuzie vizavi de acest subiect cu cateva lamuriri. Poate ca a venit momentul pentru a intelege ce anume reprezinta cifrele de pe factura la electricitate, pentru ce servicii plateste fiecare lunar. Despre serviciile si pachetele pe care le ofera furnizorul pot afla mai multe cei interesati pe www.eva-energy.ro.

Factura la electricitate – un factor necunoscut pentru majoritatea consumatorilor

In spatele facturilor la electricitate exista numeroase cifre si calcule despre care consumatorii stiu prea putine.

Energia pura este asa zisa prima veriga a facturii. Pretul acesteia, cel la care o cumpara furnizorul este aproximativ acelasi, insa ulterior se adauga si taxe legat de care cei mai multi nu cunosc nici un fel de informatii. Pretul fiecarui megawatt se aproba de catre autoritati.

Hidrocentralele si reactoarele nucleare sunt cele care asigura un procent de 30% din energia furnizata consumatorilor. Celalalt procent este cumparat de furnizorii de pe bursa, la un pret mult mai ridicat. In medie, pretul platit propriu zis pentru energie pura este reprezentat de aproximativ un sfert din costul total al facturii.

Se adauga taxa specifica serviciilor de sistem, ce ar trebui sa fie vazuta ca o taxa de siguranta, necesara pentru a mentine marile centrale in functiune. Acestea intervin in situatia lipsei de energie electrica din cea reprezentata de procentul de 70%, asigurat de furnizorii de pe bursa.

De ce sunt preturile finale mai mari decat cele de baza? Ei bine, exista un complex de factori, dintre care si retelele, la care sunt raportate acestea. Se adauga si taxa pentru liniile de inalta tensiune, care de asemenea adauga la factura. Atunci cand tragi linia, un procent din totalul facturii va fi atribuit acestei taxe.

Intra in pretul facturii si tariful de distributie pe care il percep marile companii, responsabile de intretinerea infrastructurii, ce reprezinta un jur de 20% din costul final. Sunt de asemenea avute in vedere si pierderile din retea.

Ultima veriga a intregului lant se refera la furnizori. Pentru ca la randul lor realizeaza o serie de cheltuieli (serviciul de transport, cel de distributie, energia si contractele incheiate cu consumatorii), includ de asemenea o taxa. Se aproximeaza ca un procent de 5,5% din pretul facturii se refera la cheltuielile furnizorilor.

Nu in cele din urma intra in totalul unei facturi si acciza, TVA-ul, certificatele verzi, precum si taxa de cogenerare.

Iata care sunt partile care alcatuiesc costurile unei facturi la electricitate. Consumatorii ar trebui sa fie in tema vizavi de acestea. Lipsa de informare reprezinta motivul pentru care multi colaboreaza cu furnizorii nepotriviti si costurile sunt ca atare.

Pe eva-energy.ro gasesc cei interesati pachete de servicii si justificari in detaliu pentru furnizarea de energie electrica la costuri avantajoase.

www.eva-energy.ro