Ce sunt rulmentii si de ce ne sunt atat de utili?

Evolutia formidabila a tehnologiilor este unul dintre lucrurile care au facilitat enorm modul in care viata noastra de zi cu zi se desfasoara. Modul in care comunicam, cel in care ne deplasam sau chiar interactionam cu lumea din jur sunt lucruri pe care astazi le putem face intr-un mod cat se poate de eficient, multumita tehnologiei. De foarte multe ori, atunci cand vorbim despre tehnologie, atentia noastra se indreapta automat inspre produse electronice, fara a lua insa in calcul faptul ca ca domeniul tehnologiei este unul deosebit de vast. Spre exemplu, rulmentii desi nu mai reprezinta de foarte mult timp o noutate pentru lumea in care traim, ei sunt de asemenea o parte importanta din ceea ce numim tehnologie. Acestia sunt utili intr-o multitudine de domenii, de la cel auto si pana la cel industrial, fiind componente esentiale pentru buna functionare a unor utilaje si masini. Desi sunt ne sunt foarte utili si cel mai probabil ii regasim intr-o varietate de lucruri pe care le utilizam zilnic, lumea rulmentilor ramane totusi destul de putin cunoscuta, mai ales daca nu avem niciun fel de contact cu acestia.

            In termeni simpli, rulmentii sunt acele piese esentiale ce ajuta la rostogolirea unor piese, fiind compusi din doua inele (interior si exterior), ce formeaza o cale de rulare. Rolul principal al acestoa este acela de a micsora rezistenta la frecare dintre doua suprafete. In prezent, rulmentii de calitate sunt utilizati la scara larga in numeroase industrii, nu doar in cea auto. Haide asadar sa descoperim cateva detalii interesante despre rulmenti si importanta acestora!

            Rulmentii reduc considerabil rezistenta la frecarea dintre doua obiecte metalice.

            Un simplu exercitiu de imaginatie ne poate ajuta sa intelegem mult mai bine importanta rulmentilor. Astfel, tot ce trebuie sa facem este sa ne imaginam doua suprafete metalice aflate in contact si miscare in acelasi timp. Frecarea rezultata este atat de mare incat poate duce la o uzura prematura a suprafetelor metalice aflate in contact. Rulmentii sunt insa cei care pot reduce semnificativ aceasta frecare, lucru care are ca si rezultat o prelungire a duratei de viata a componentelor in cauza.

            Cate tipuri de rulmenti exista?

            Chiar daca atunci cand ne gandim la rulmenti, in mintea noastra apar doar cei clasici si anume rulmentii radiali cu bile, in realitate exista o serie de tipuri de rulmenti, fiecare dintre acestia avand o destinatie clara. Daca ar fi sa clasificam rulmentii dupa solicitare, avem:

   Rulmenti axiali;

   Rulemnti radiali;

   Rulmenti radial-axiali;

   Rulmenti axial-radiali;

           

           In functie de forma corpurilor de rostogolire avem:

   Rulmenti cu bile;

   Rulmenti cu role cilindrice;

   Rulmenti cu Role conice;

   Rulmenti cu ace;

   Rulmenti cu role butoias;

           

            Cat de importanta este calitatea rulmentilor?

            Calitatea este unul dintre capitolele la care nu este recomandat sa se faca niciodata compromisuri avand in vedere ca aceasta are un impact major atat asupra bunei functionari a unui produs, dar si asupra sigurantei. Cu alte cuvinte, un rulment slab calitativ poate ceda in orice moment, lucru care poate rezulta intr-o defectiune costisitoare sau in situatii mai grave pot sta la baza producerii unor accidente de munca si nu numai.  

rulmenti