Evoluția Berii Artizanale în România: O experiență Gustativă de la Trecut la Prezent

Fenomenul berii artizanale are o puternică tradiție și impact în țările vest-europene și în SUA, de câțiva ani însă a început să se extindă și în România.

În România domeniul berii artizanale este încă la început de drum, dar contează deja.
În anii 2010 și-au făcut apariția primii mici producători de bere artizanală care au surprins băutorii de bere din România cu diversitatea de gust și sortimentația extinsă a diferitor stiluri de bere. În 2017 existau aproximativ 23 de microberarii, printre care și fabrica de bere artizanală Carol Beer, iar în 2018 s-au lansat încă 17.
În 2019  numărul producătorilor de bere artizanală deja depășea 100, iar festivalele de bere artizanală nu s-au lăsat așteptate și derulau unul după altul în toată țara, la multe din festival a fost prezenta si Carol Beer.

Din 2020 odata cu apariția pandemie provocările au crescut major și a fost necesara o inventare în domeniu
În prezent ponderea de piață a berii artizanale este sub 1%, atât ca volum cat și ca valoare, ceea ce reprezintă o “picătură în mare” în comparație cu țări ca Cehia, Germania, Belgia, Statele Unite ale Americi și chiar Ungaria.

Tot-odată faptul că Berea Artizanala reprezintă o cotă de piață atât de mică oferă o mare perspectivă pentru microberăriile din Romania.

Varietatea de gusturi, arome și diversitatea sortimentelor pe care le ofera berea Artizanală, evidențiază eforturile micilor producători dar în același timp aceste aspecte în combinație cu preturile mai mari sunt și o mare provocare.
Micii producători de Bere Artizanală fac tot mai multe eforturi pentru a schimba aceasta situație atât prin campanii ample de informare a băutorilor de bere, cât și prin listarea produselor pe canale de vânzare mai accesibil pentru consumatori.

Practic fiecare mic producător de bere în momentul de față are un site.

Pe site-ul www.carolbeer.ro, consumatorii de bere vor afla povestea Carol Beer, secretele procesul productiei de bere artizanala cat si diverse oferte ce contin cele 8 sortimente de bere produse de noi. Acest canal online a consolidat relația dintre fabrică și consumatori, oferind o experiență interactivă și informativă.

Organizarea de turul fabricii, degustare de bere, evenimentele private, sunt câteva instrumente care  contribuie mult la cresterea numărului de consumatori și consolidarea unei comunități, care apreciază tot mai mult cultura Berii Artizanale.

Aceste acțiuni ajută și ca consumatorii să perceapă justa valoare a berii artizanale, atăt prin complexitatea ei căt și prețul mai mare.

În principal Berea Artizanală se găsește în locațiile de tip HoReCa, fapt ce oferă o experiență de servire a berii la draft, care este proaspătă și rece.

În ultima perioadă tot mai mulți producători inițiază propriile locații cum ar fi, Magazinul / Barul / Restaurantul Fabricii.

Viziteazale când ai ocazia, pentru o experiență unică, care ii ajuta enorm pe producători!

bere artizanală